‘Evet’ demeden önce sorulması gereken sorular

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) alınan verilere göre, Türkiye’de boşanma sayısı 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,5 oranında artarak 130 bin 913’e yükseldi. Boşanmaların yüzde 39,6’sı evliliğin ilk beş yılı içinde gerçekleşti.

Türkiye'de 2000'lerin başlarından itibaren boşanma oranları hızla artıyor. Nitekim, 2014’te bir önceki yıla göre yüzde 4,5 oranında artarak 130 bin 913’e yükseldi. 2014 yılında gerçekleşen boşanmaların yüzde 39,6’sı evliliğin ilk 5 yılı, yüzde 21,8’i ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca 2006-2014 arasında yürütülen "Türkiye Aile Yapısı" ve "Türkiye'de Boşanma Nedenleri Araştırması"nın sonuçları önemli. Şöyle ki; 2003-2013 dönemi istatistiki verileri dikkate alınarak, önümüzdeki 10 yıl içerisinde boşanma oranına ilişkin tahminlerin yapıldığı araştırmaya göre, 2013'te binde 1,67 olan boşanma hızının 2023 yılında binde 1,93 olması öngörülüyor. Boşanma oranın 2023'e kadar binde 2'yi aşması beklenmiyor. Boşanmaların nihai olarak “geçimsizlik” nedeniyle gerçekleştiğinden yola çıkınca, aslında evlenmeden önce her iki cinsin de kendine sorması gereken soruları es geçtiği de ortaya çıkıyor. İşte bu sorulardan bazıları:

Haberin Devamı

"Parayı nasıl hacıyor?"

Ortak yaşama geçildiğinde hayatın getirdikleri bazen zora sokabilir. Eşinizin para harcama biçimi, cimri ya da müsrif olması sizi bir süre sonra sıkabilir. Tek başına evin giderlerini karşılamak durumunda kalan bir eş, zamanla diğerinin kendisini kullandığı hissine kapılıp, eşinden uzaklaşabilir. Para kosunuda tek taraflı olarak açıklığa sahipseniz ilişkiyi bir kez daha gözden geçirin.

"Seks hakkında ne bekliyor ve istiyor"

Cinsel yaşam bir ilişkinin dinamosu olabilir ama sürmesine yetmez. Bazen kaçamak yaşanan cinsellik heyecanlı olsa da hayatın rutini içinde seks konusundaki beklentiler uyuşmazsa evliliğin sürmesi de zorlaşır.

"Sadakat ne ifade eder?"

Aşık olan hiç kimse bu soruya ‘önemli değildir’ diyemez ama partneriniz bu konuda pek de güvenilir yanıtlar veremiyorsa, geçmişinde soru işaretleri varsa, ne kada aşık olursanız olun o kişiden kesinlikle uzak durun.

Haberin Devamı

"Bağımlılığı var mı?

Herkes sosyal içici olabilir ama sigara içmek bir bağımlılıktır. Aşkın heyecanı geçtikten sonra sizi evin içinde dumana boğan sağlığınızı hiçe sayan bir erkek ya da kadına aynı sevecenlikle yaklaşamazsınız.

"Aile yapıları benzer mi?"

İnsanların ekonomik ve sosyal statüleri, dinleri, ait oldukları topluluklarla değerlendirilmesi hiç de insan haklarına saygılı bir davranış değildir ama iki insan aynı evi paylaşacaksa nasıl aileler içinde yetiştikleri çok önemlidir. Çünkü tuvalet kullanma alışkanlığından, yemek için masaya oturma biçimine kadar bazı şeyler çekilmez hale gelebilir. Ya da büyük hayal kırıklığı yaratabilir.

"Tatillerini nasıl geçirir?"

Bir insanın tatilini nasıl geçirdiğiyle evliliğin ne ilgisi var? Ama durum sandığınız gibi değil. Bir insanın tatilde neler yapmak istediği çok önemlidir ve hayata dair pek çok beklentisini gösterebilir. Adrenalin tutkunu bir adam ya da kadın lüks bir otelin havuz başında zaman geçirmez. Aranızdaki zıtlık bu kadar belirgin olmasa da farklar varsa yeniden düşünün.

Haberin Devamı

Ve daha pek çok ayrıntı gibi duran hayati soru...

Evlilikte eşitlik senin için ne kadar önemli?

Ailene ne kadar yakın olacağız? Her hafta görüşmek zorunda mıyız mesela?

Cinsel ihtiyaçlarımız ve tercihlerimiz hakkında açıkça konuşabilir miyiz?

Arkadaşlarınla sık sık görüşmemi bekler misin?

Para senin için ne kadar önemli?

Borçları nasıl ödeyeceğiz?

Paramızı nasıl biriktireceğiz?

Gerçekten çok kaba davrandığında, biraz uzanmak ve sakinleşmek ister misin?

Sık sık seyahat eder miyiz?

Emekli olunca nerede yaşayacağız?

Özel günlere ne kadar önem veriyorsun?

Hayvanları sever misin? Hangi hayvanı beslemek istersin?

DİĞER YENİ YAZILAR