Yeni trend Raw Food çiğ beslenme

Şimdi yeni trend, ilk insanların beslenme şekline benzeyen Raw Food. Böylece besinler vitamin kaybına uğramıyor.

Dünyanın dört bir yanında insanlar artık raw food; yani çiğ ve canlı besin tüketiyor. Aklınıza sadece çiğ sebze ve meyvelerle hazırlanan mönüler gelmesin; lazanya da yiyorlar browni de... Fark kullandıkları malzeme... Kaliforniya’dan dünyaya yayılan akım Türkiye’de de yaygınlaşıyor. Peki raw food nedir? Türkiye’nin ilk raw food atölyesi Atelier Raw’ın kurucuları Neyir Turalı ve Aliye Turagay anlattı..

Vitamin kaybı olmuyor

Raw food beslenme biçimine her türlü taze, ısıtılmamış bitkisel kökenli besin giriyor. Taze sebze ve meyvelerle çimlendirilmiş tohumlar ve aktive edilmiş çekirdekleri de yeniyor. Raw Food beslenme şeklinde besinler asla vitamin kaybına uğramıyor. Ayrıca katkılı yiyecekler tüketilmediği için kanser riskinden de uzak olunuyor. Sindirim sistemi düzenli çalışıyor. Su tüketimi maksimum, alkol ve kafein ise beslenme şeklinde bulunmadığından tam anlamıyla bir sağlıklı beslenmeden söz edilmiş oluyor.

Haberin Devamı

Raw food zayırlatır mı?

Raw Food zayıflama diyetleri içinde kısa vadede toksin ve ödemin vücuttan atılımı için uygun bir beslenme biçimi. Uzun vadeli diyetlerde ise karbonhidrat, protein, yağ ve vitaminlerin dengeli alımı gerekir. Bu beslenme şeklini tercih edenler; Soğuk santrifujle elde edilmiş baldan yağa, kullanılan tuzdan sirkeye kadar filtre edilmemiş, pastorizasyon işlemi yapılmamış doğal malzemeler tercih ediyor. Isı gerektiren ürünlerde ise 42 derece sabit ısı sirkülasyonu yapabilen fırınlar kullanılıyor. Böylece kraker, ekmek gibi atıştırmalık ürünler hazırlanabiliyor.

Doğal kilonuza ulaşacaksınız
Şeker, transyağ, süt ürünleri, hayvansal gıda ve glutenli tahıl kullanılmadığı için asit yükü çok düşük. Laktoz, gluten gibi gıda alerjisi olan kişilerin kendilerini çok rahatlamış hissettikleri, diyet yapmak ilk hedef olmasa da, sonucunda kilo ve yağ kaybettiğiniz ve doğal kilonuza kavuştuğunuz bir beslenme şekli.

Yeni trend Raw Food çiğ beslenme
3 öğün mönü

Sabah: chia pudding öneriliyor. Bu tohumların 1:10 su çekme özelliği var. Evde hazırlayabileceğiniz badem sütü ile çok güzelpudding yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Badem sütünü ise; 1 bardak badem ve 2-3 adet hurma (her ikiside akşamdan ıslatılmış olacak) blenderde 3-4 bardak su ile karıştırılıyor. Lezzet için, içine vanilya katılabilir, süzerseniz harika ama pudding için şart da değil.

Chiapudding; 1 bardak badem sütü ile 1 çorba kaşığı chia tohumunu boza kıvamına gelene kadar aralıklarla karıştırıp 15-20 dakika beklemeye bırakın, akşamdan hazırlayıp buzdolabına koyar, sabah yiyebilirsiniz. Öğlen yemeği için akşamdan ıslattığınız yabani pirinci 10-12 saat suda bekletin. İçine kapya biberi, yeşillik, kereviz sapları doğrayarak renklendirin. Zeytinyağıve limon ile yapacağınız sosla karıştırın. Baharatları da katabilirsiniz.

Akşam: Kabakları soyup, spiral kesi ile spaghetti haline getirin. Bunu taze nane, dereotu gibi otlar, renkli biberler ekleyerek zenginleştirebilir, keyfinize göre zeytinyağı, limon ya da domatesli bir sos ile tadlandırabilirsiniz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR