Sokak köpeklerini hayata döndürüyorlar!

Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarından yaptığı paylaşımları ile pek çok hayvanseverin tanıdığı bir isim haline gelen ELLE Dergisi Yayın Direktörü Işın Görmüş ve veteriner hekim Şükrü Çobanoğlu’nun sosyal medyada yaptığı yayınlar sonucu dört yılda 100’den fazla sokak köpeği yuva sahibi oldu. İkili, Bolluca’daki muhtaç köpekleri tedavi ettirerek sahiplendiriyor.

Işın Görmüş ve veteriner Hekim Şükrü Çobanoğlu dört yıl önce hafta sonları Kemerburgaz ormanlarındaki yardıma muhtaç köpekleri kurtarmaya çalışırken 2011 yılında “Bolluca’da köpeklerin köylüler tarafından zehirlendiği” haberleri gündeme damgasını vurdu... Görmüş ve Çobanoğlu da pek çok hayvansever gibi oraya koştu. Yüzlerce köpek inleyerek ölüyor, veterinerler de onları kurtarmaya çalışıyordu. Görmüş Bolluca ile tanıştıkları o günleri şöyle anlatıyor: “Belediyeler ormanlara çok fazla hayvan atıyor ve biz çözümler bulmaya çalışıyorduk. Ormana atılan köpekler insanların önce satın alıp sonra eşya gibi sokağa tek ettiği cins köpekler. Ve çok büyük travma yaşıyorlar. Petshop’tan eve gidiyor. Evden sokağa atılıyor. Yabancı bir çevre ile karşılaşıyor; aç kalıyor, sokak köpekleri tarafından hırpalanıyorlar. Sokak hakkında hiçbir fikirleri yok. Sonra bir belediye onları sokaktan alıp, kısırlaştırma ameliyatı yapıyor, narkozluyken de ormana atıyor. Bolluca Köpek Barınağı’nın kurucusu ve köpeklerin koruyucusu Burhan Özkan onları barınağa getiriyor. Bolluca’da ise daha büyük bir travma yaşıyorlar. Ortam korkunç. Köpekleri alıp arabaya koyduğumuz ilk 30 saniye içinde kurtarıldıklarını anlıyor ve yüz ifadeleri bile değişiyor.

Barınaktan çıkarma, tedavi ettirme ve sahiplendirme

Her gün ormana atılıp, oralardan barınaklara giden yüzlerce köpek için kış ayları açlık içinde geçen ve soğuk günler demek. Gerek sağlık gerekse barınma ve yiyecek yardımları bu dönemde çok daha önemli hale geliyor. Bunu bilen ve köpeklerin aslında yaşaması gereken yerlerin orman ya barınaklar değil, mahalleler olduğu bilincinin yerleşmesini uman hayvanseverler yavaş yavaş birleşerek Görmüş’e ulaşıyor. Örneğin ID İletişim’in kurucusu Ayşe Barım bu isimlerden biri. Yakın zamanda Görmüş ve Barım içinde ünlü isimlerin de olduğu bir projeyi gerçekleştirmeyi hedefliyor. Ofisinde köpekleri ve kedileri olan Barım Bolluca’dan da bir köpek alarak ona geçici yuva olmuş. Burcu Esmersoy da Bolluca’dan çıkartılıp tedaviye alınan ve ekibin ‘Kıpır’ adını verdiği bir köpeği sahiplenmiş. Şimdi Kıpır Esmersoy’un annesiyle yaşıyor. Azra Çetin ise bir dogo’yu sahiplenmiş ve birlikte inanılmaz mutlu yaşıyorlarmış. Gonca Vuslateri de barınaktan çıkarılan köpeklerin tedavisini üstlenen isimlerden biri. Yönetmen Hilal Davran ise kimseye haber vermeden Bolluca’ya gidip bir golden’ı çıkartmış ve tedaviden sonra sahiplenecekmiş. Tam bir hayvansever olan Pınar Sabancı ise her 15 günde bir köpek çıkartıp tedavi ettiriyor ve sahiplendiriyormuş. Gül Gölge de Bolluca’dan çıkarılan bir köpeğin masrafını üstlenmiş.

Sayı bir yandan azalırken diğer yandan da artıyor

Ancak ne kadar sahiplendirme olursa olsun Bolluca’daki köpek sayısı hem artıyor hem azalıyor. Görmüş, “Artıyor çünkü belediyeler hala ormana küpeli köpek atıyor. Azalıyor çünkü açlık ve susuzluk var, mikroplu su içiyor ve ölüyorlar. Madem bu köpeği alıp kısırlaştırıp kulağına küpe takıyorsunuz o zaman bunları yaptıktan sonra aldığınız yere götürmeniz lazım. Biz kültür olarak hayvanları seven bir milletiz. Mesela, Osmanlı’yı anlatan seyyahların eserlerinde anlatılanlara göre köpekler kent dokusunun vazgeçilmezleriymiş ve mahallelerini koruyorlarmış. Yani, bizde bakkalın bir kedisi, köpeği mutlaka olur, ona isim verilirdi... Şimdi de onları mahallelerde öyle korusak ve kısırlaştırsak hiç sorun kalmaz. Bunları madem belediyeler yapmıyor, hayvansevenler birleşip yapabilir. Benim yapmaya çalıştığım şey farkındalık yaratmak. Çünkü, kendi başıma çevremde bir farkındalık yarattığımı gördüm ve bu beni daha da cesaretlendirdi.”



Bolluca’nın çok acil ihtiyaçları

Ekip Bolluca’ya gitmek için 15 günde bir Maslak Opet önünde buluşuyor. Görmüş’ün destek verecek olanlardan istekleri şöyle:

“Bir otomotiv firması panelvan araç verebilirse yemek alacağımız restoranlar var. Bizimle gelecek olanlar kuru mama, süt, temiz su (su yok barınakta), yavru maması, ekmek, börek, makarna getirsin.

Ve çok önemli! TALAŞ lazım. Sıcak tutuyor. Bol bol da battaniye, çingene sobası ve sobaları yakmak için kuru odun getirsinler.”

Işın Görmüş sosyal medya hesapları

Instagram: isingormus
Twitter: IsinGormusElle
Facebook: Işın Görmüş





Burhan Özkan Bollucalı köpeklerin kurtarıcısı

Onlar artık yalnız değil yuvaları var

Tabii ki, Işın Görmüş’ün sosyal medyadan her hafta paylaştığı görüntüler çok geçmeden diğer hayvanseverlerin ilgisini çekti. Zaman zaman 10-15 kişiyi bulan gruplar halinde kar, kış demeden Bolluca’nın yolu tutuldu ve yanlarında mamalar, kimi zaman çingene sobaları ile hem beslenme hem ısınma problemi çözülmeye çalışıldı. Köpeklerin barınma sorunlarının çözümü için de Avea sponsor olarak 20 tane konteyner yaptırdı. Orada hala bu konteynerlar kullanılıyor. Ayrıca Derin Mermerci de 40’a yakın kulübe inşa ettirdi. Bir köpeği de barınaktan aldı. Ormana atılıp, barınaklara giden hasta bir köpeğin tedavisini karşılamanın bedelinin ortalama bin ile bin 500 lira arasında değiştiğini anlatıyor Görmüş: “Bazı insanlar için bu çok büyük bir para biliyoruz ama bazıları için de sadece bir ayakkabı parası olabilir. Benim Bolluca için yardım beklediğim insanlar, çocuğunu yedirmeye parası olmayan hayvansever değil. Aksine çok parası olup aynı zamanda hayvansever olanlar bunu yapabilir.”







Haberin Devamı



APAC ile Bolluca sokak hayvanlarına pilot proje olabilir

Işın Görmüş’ün dört yıl önce başlattığı bu girişim artık adı konmuş bir projeye dönüştü. Active People For Animal Care-APAC. Görmüş, “APAC’ı İstanbul’da kurabilir ve İstanbul’da pilot bölge olarak başarılı olursak hedefimiz bu oluşumu tüm illere yaymak. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bütün illerin veteriner hekimler odası ve belediyelerin veteriner işleri müdürlükleri, veteriner hekimliği fakülteleri ile birlikte hareket ederek tüm Türkiye’ye yayılmış geniş bir kurtarma, rehabilite etme ve yuvalandırma ağı kurabiliriz. Öncelikle İstanbul Veteriner Hekimleri Odası’yla görüşerek, özel klinik sahibi veteriner hekim arkadaşların da bu projeye katkıda bulunmalarını sağlamak amacındayız” diye anlatıyor projeyi. Ve şunları ekliyor, “Bu oluşumu PR’cı arkadaşım Metin Gürsoy ile oluşturduk ve geliştiriyoruz. Dernek olmak gibi bir hedefimiz yok. Türkiye’de çok fazla dernek var çünkü. Var olan dernekler birleşip güç birliği yapacağına her gün yeni bir dernek ortaya çıkıyor. Amacımız sokak hayvanları ve sahipleri tarafından kötü muameleye maruz bırakılan hayvanları bulup, tedavi ve rehabilite edip, yuvalandırma üzerine kurulu bir sistem yaratmak . Tüm çalışmasını yaptık. Bütçesini de çıkardık. Ve artık bu projenin hayata geçmesi için sadece fonlama kısmı kaldı. Hayvansever büyük şirketlerden destek istiyoruz. Yanı sıra bireysel olarak yardımcı olmak isteyen de çok. Birçok arkadaşım, dostum ‘Bolluca için ne yapabiliriz?’ diyerek bana geliyor. Örneğin Gökhan Avcıoğlu bunlardan biri. Mimar Gökhan Avcıoğlu, ‘Bolluca için biz proje çizelim ve oraya bir barınak yaparak baştan yaratalım’ diyor. Orası bir pilot proje olsun istiyoruz. Bunun için büyük firmaların yardımcı olması lazım çünkü, küçük paralar değil. Dolayısıyla Ayşe Barım, Gökhan Avcıoğlu, moda dünyasından tasarımcı arkadaşlarım ve ünlü dostlarım hep birlikte Bolluca için kalıcı bir proje üreteceğiz. Ve pilot bölge olarak tüm barınaklara örnek teşkil etsin istiyoruz. El ele verip, birlikte ses getirecek bir proje yapabilirsek hem örnek teşkil ederiz hem de farkındalık yaratırız.

DİĞER YENİ YAZILAR