Diyetisyenlerin asla yemedikleri gıdalar

Türkiye’nin ünlü beslenme uzmanları çoğunlukla neleri yememiz gerektiği konusunda önerilerde bulunuyor. Bu defa yemekten kaçındıkları ve asla yemedikleri gıdaları sorduk, onlar yanıtladı.

Diyetisyenlerin asla yemedikleri gıdalar

Beslenme Uzmanı Ferin Batman

Abur cuburlar tıpkı plastik kap kacak gibi

ASLA YEMEDİKLERİ

Marketlerdeki abur cubur reyonlarına bakmam. İçerikleri nedeniyle plastik kap kacak gibi geliyor. Patates, mısır cipsleri, gofret, bisküvi yemem. Hazır meyve suları içerdiği kimyasallar ile sağlığı tehdit ediyor. Raf ömrü uzun olsun diye koruyucu kimyasallar kullanılıyor. Bir kutu kola 140 kalori ve 40 gr şeker içeriyor. Aynı miktarda elma suyunda; 165 kalori ve 39 gr şeker var! Hazır meyve suları şeker ve katkı maddelerinden ibaret. Taze sıkılmış meyve sularını da çok tercih etmiyorum.Fruktoz içerikleri fazla.

Cipsler de hem yüksek kalorileri ile hem de içinde bulunan katkı maddeleri sebebiyle en sağlıksız ürünler. İçindeki akrilamid, kimyasal plastik sanayiinde kullanılan ve sigarada kansere neden olan tehlikeli bir kimyasal madde.

Haberin Devamı

Şekerli, kremalı, şuruplu kahve

Kafelerde satılan göze son derece hoş gelen süslü, bol kremalı, şekerli kahveler 10-15 kaşık şc1eker içeriyor ve 400 kaloriden fazla Meyvelerde bulunan doğal şeker (fruktoz) dışındaki besinlere sonradan eklenen şekerlerin sağlığımıza ciddi zararları vardır. Amerika’da yapılan araştırmalarda; Amerikalıların günlük tükettikleri şeker miktarlarından dolayı kalp hastalıklarından ölüm risklerinin 2 kat arttığı görülmüş. Kadınlar günde en fazla 6 çay kaşığı ya da 100 kalori, erkekler için günde en fazla 9 çay kaşığı ya da 150 kalori şckerüzerine çıkmamalı.

YEDİKLERİ

Buzdolabımdan eksik olmayan besinlerin başında yumurta var. Sonra yoğurt ve gravyer peyniri geliyor. Balık, özellikle somon eyin fonksiyonlarımızın iyileştirilmesinde son derece önemli rolü olan omega-3 kaynağı. Sebze Grubu:Ispanak ve Brokoli haftada 1 kez pişirilmeli. Taze meyveler, doğal fıstık ezmesi, bitksel protein ve yararlı yağlar için çok iyi bir kaynaktır. Ev yapımı fıstık ezmesi, humus ve limon.

Haberin Devamı

Diyetisyen Emre Uzun

Midyede ağır metaller var dikkatli tüketin

ASLA YEMEDİKLERİ

Sucuk, salam ve sosis yemem. Bu ürünlerdeki katkı maddeleri mide ve bağırsak kanser riskinin artmasıyla ilişkilendiriliyor. Paketli ürünler, gofret, bisküvi, çikolata vb. Paketli ürünler de yine yüksek fruktozlu mısır şurubu (işlenmiş gıdalarda ve içeceklerde kullanılan şeker bazlı bir tatlandırıcı) içeriyor. Yüksek fruktoz tüketimi ‘’boş” kalori olarak tanımlanıyor.

Midye

Midye kimilerine çok lezzetli gelse de her zaman tazeliğinden ve sağlıklı olup olmadığından şüphe edilmeli. Suyun içerisinde bulunan ağır metaller midye tarafından yeterince süzülemez ve ağır metalleri biriktirir. Tüketen kişiler ağır metallere maruz kalıyor. Kanalizasyon atıklarının aktarıldığı veya fabrika atıklarının atıldığı denizlerde yetiştirilip çıkarılan midyelerde de kanserojen olabilir. Tazeliğini kaybetmiş ise kısa süre içerisinde zehirlenmeye sebep olabilir. Riskli bir besin olan midyeyi tüketmemekte fayda var. Tüketilecekse de tazeliğine dikkat edilmelidir. Ben genellikle emin olamadığım için tüketmemeyi tercih ediyorum.

Haberin Devamı

Beyaz ekmek

Besleyici değeri oldukça yüksek olan buğdayın öğütülme sırasında kepek ve öz kısmının ayrılmasıyla oluşan beyaz ekmek birçok besin öğesinde kayıplara uğruyor. Beslenmede lif eksikliği öncelikle sindirimi yavaşlatıp, kilo alımına sebep oluyor.

Döner

Etler çok yüksek sıcaklıklarda aleve maruz bırakıldığında sağlıksız bileşikler oluşabilir ve kanser riskini artırabilir. Fastfood olarak adlandırılabilecek dönerin nerede yenildiği ve nasıl pişirildiği de önemli.

YEDİKLERİ

Bir Gaziantep’li olarak eti çok seviyorum. Bu nedenle fastfood tarzı pişirilen etler yerine uygun koşullarda kesilmiş, veteriner kontrolü olan yerlerde parça et veya sağlıklı pişirme kriterlerine uygun ızgara, buğulama gibi yöntemlerle hazırlanmış parça etleri tüketmeyi tercih ediyorum.

Yanı sıra mevsiminde sebze, salata ve meyve tüketmeye de özen gösteriyorum.

Mümkünse işlenmiş olmayan ekmekleri yemek için tercih ediyorum ve danışanlarıma da öneriyorum.

Haberin Devamı

Dr. Dyt. Tuba Kayan Tapan

Akrilamid içeren besinleri gıda listemden çıkardım

ASLA YEMEDİKLERİ

Akrilamid içeren besinleri tüketmiyorum. Çünkü, hayvanlar üzerinde yapılan laboratuar testleri sonucunda akrilamid maddesinin, kansere neden olduğu ortaya çıktı. Akrilamid belli bir ısıdan sonra meydana geliyor. Genel olarak bakacak olursak, patates, kök sebzeler ve ekmek gibi nişastalı yiyeceklerin kızartılması, pişirilmesi, sırasında çok fazla kavrulmamasına veya yanık olmamasına dikkat etmek gerekiyor.

Çay şekeri

Çay şekeri kullanmanın, fazla miktarı karbohidrat ve kalori alımı demek. Gün içinde, alınması gereken enerjinin karbohidrattan gelen yüzdesi, yüzde 45-60 olarak literatürde geçiyor. Süt ve süt ürünleri, meyve, tahıllar, kurubaklagillerden de karbohidrat almaktayız. Eğer gün içinde reçel, bal, pekmez tüketiyorsanız, sofra şekeri ekstra yük bindiriyor vücuda. Esmer şeker; şeker kamışı ya da şeker pancarının ikinci şurubundan elde edilir. Rafine edilmediği için glisemik indeksi beyaz şekere oranla daha düşüktür; ancak buna aldanılmamalı, sıralamada beyaz şekerden hemen sonra gelir. Esmer şeker kristallerinin daha küçük olmasından dolayı daha fazla sıkıştırılıyor.

YEDİKLERİ

Mevsiminde sebze tüketmeye özen gösteriyorum. Çünkü besinlere eklenen hormon takviyesi ve kullanılan kimyasallar ilaçlar, özellikle zamansız yetiştirilen ürünlerde çok fazla uygulanıyor. Bu nedenle, artık her mevsim her şeyi bulabiliyor olsak da, meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmeye çalışmalıyız. Mevsimine göre tercih ettiğimiz besinler, mevsim koşullarına göre bağışıklık sistemini desteklerler.

Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez

Sakatatlar öldürücü virüs taşıyabiliyor yenmemesi gerek

ASLA YEMEDİKLERİ

Sağlıklı beslenmeyi çok araştıran ve bu konuyu topluma hayatıma uygulayan biri olarak; Hiç yemediklerimin başında beyin, böbrek, dalak, karaciğer gibi sakatatlar var. Bunların sağlıklı beslenme planı içinde yararı olduğunun kanıtı yok ama zararlı olduğunu gösteren çok parametre var. Beyinde latent öldürücü olan virüsleri, karaciğer ve böbreklerde ise kanser yapıcı maddeler var. Kömürde ve kızartılarak pişirildiklerinde daha da zararlı oluyorlar. İç organ etlerini kesinlikle yemiyorum. Yemediğim bir başka grup ise işlenmiş etler; jambon, sucuk, salam, sosis, füme et gibi. Kırmızı, beyaz et veya balık olması önemli değil.

YEDİKLERİ

Diyetimde katı yağlar yok: Krema, kaymak, margarin, kuyruk ve iç yağı tüketmiyorum. Bunlarla ilgili kanıta dayalı kansere neden oldukları yönünde risk faktörleri var. Tam tahıllı tüm buğday ürünleri, ekmek çeşitleri, nadir kırmızı et, sıklıkla balık, çorba, kuru baklagiller taze ve kuru meyveler, kavrulmamış yağlı tohumlar yiyorum.

Diyetisyen Dilara Koçak

Bağışıklığı bozan gıdalarla vedalaştım hayatımda yeri yok

ASLA YEMEDİKLERİ

Kızartmaların her türlüsünü, hamur tatlılarını yemiyorum ve şekerli içecekleri tüketmiyorum. Rafine edilmiş ürün, beyaz un şeker içeren besinler insülin direnci, inflamasyon, yorgunluk ve bağışıklık sisteminin düşmanı hayatımdan uzaklaştırdım

YEDİKLERİ

Bol sebze, zeytinyağı, balık ve badem vazgeçilmezim. Sebzeleri mevsiminde yiyorum. Lif ve vitamin için en iyi kaynak zeytinyağı. Akdeniz tipi beslenmenin önemli parçası badem, ceviz gibi yağlı tohumlar ile balık ve bu uzun yaşayanların ortak yedikleri gıdaların başında geliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR