Kadınlar neden eşinden saklı para biriktiriyor

Türkiye’de kadınlar için kullanılan ‘’kirli çıkı’’ deyimi dünyanın her yerinde var.Çünkü çoğu kadın, gelirine göre bir miktar parasını eşinden saklıyor...

Kadınları evlilik içinde gizli gizli para biriktirmeye iten neden ne?

Evlilik boyunca eşlerin birbirinden sakladıkları irili ufaklı pek çok konu olduğunu herkes kabul ediyor ama bunlardan biri var ki araştırmalara konu olmuş durumda. ABD’de kadınlar arasında yapılan bir anketin sonuçlarına göre, kadınların eşlerine sıkılıkla söylemekten kaçındığı şeylerin başında: gizli biriktirdikleri paralar ve banka hesapları geliyor. Saklanan paranın miktarında; kazancın yanında eşe duyulan güven, evliliğin genel gidişatı, çocuk sayısı da etkili. Güven azaldıkça doğal olarak eşten gizlenen para, altın gibi değerli şeylerin miktarı çoğalıyor.

Ayrılık anksiyetesi para gizlemeyi artırıyor

Bir kadının eşinden gizli bir banka hesabının olması için evliliğinin mutsuz bir seyir izlemesi ya da kocasını terk etmeye niyetinin bulunması gibi nedenler gerekmiyor. Aksine kadn çok mutlu bir evlilik sürüyor ve kadın kocasını çok seviyor da olabilir. Sadece bir gün gelip kocası başka bir kadına gönül verirse ya da yaşlılığında ondan ayrılırsa diye bir önlem alma ihtiyacı duyuyor.

Haberin Devamı

Kadınların gizli bir “kaçak fon”u olması gerekir mi?

Kadınlardan bazıları bu kaçak fon için pek de iyi şeyler söylemiyor: “ Kaçak fon fikri, evlilik konusundaki kararlılığın ya da inancın eksikliğini gösteriyor. Hayat boyu sürecek bir taahhüt olarak evliliği baltalayan korkunç bir fikir olarak algılanıyor. Hatta bazıları, “Bunu asla yapmazdım ve kocamın gizlice bunu yaptığını keşfedersem de harap olurum” diyor.

Bununla birlikte, karşı taraf yalnızca kendi adlarına acil para biriktirirken, bunu “kaçak bir fon” olarak görmeyeceklerini söylüyor ve bunu şöyle temellendiriyor, “Bir acil durum fonu ya da benzeri olsun olmasın, kendi kazancınızı elde etmeyle ilgili yanlış bir durum yok ortada, ve bunu ‘kaçak’ bir fon olarak adlandırmak biraz da saçma bir durum.”

Ayrılık beklentisi kadınları gizli para biriktirmeye itiyor

Haberin Devamı

Beş kadından birinin gizli tuttuğu bir banka hesabı var

Kaçak bir fonun bir zorunluluk olduğunu kabul edenler var ve aslında bunu mutlu bir evliliğin anahtarı olarak kabul ediyorlar. Onlara göre evli kadınlar için gizli para gerekli. Diğer yarınız olan eşinize tamamen bağımlı iseniz o evlilikte mutlu olmak neredeyse mümkün değil. Çünkü “Evlilik bir taahhüttür ve yeterli paranız varsa sözünü tutmak ve geleceğe güvenmek daha kolaydır.”

Gizli banka hesapları mutlu bir evliliğin anahtarı mı?

İlişki uzmanlarına göre “gizli bir kaynağa sahip olmak, evlilikten ayrılmak istemediğiniz, aksine zihinsel bir kaçış noktasının değerlendirilmesi” anlamına gelir. Ekonomik özgürlüğü olanlar daha sakin, istedikleri gibi bir ilişki yaşar, bağımlı değildir, karşısındakini bunaltmaz. Aksi durumda ise işler sarpa sararsa öylece ortada kalacağını düşünen kadın tedirgin olur.

Sonuç olarak yapılan ankete göre, neredeyse beş kişiden biri gizli banka hesaplarını eşinden saklıyor. Bu duruma dair konuşan ilişki uzmanlarının tümü tabii ki aynı görüşte değil. Örneğin yazar ve ilişki uzmanı April Masini, “Gizli banka hesapları veya ortaya çıkmayan büyük borçlar, bir ilişkide güven ve yakınlığı etkileyebilen sırlar” diyor. “Hasar asla parayla ilgili değil. Bu sırla ilgili; gizli, zararlı bir dinamik.”

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR