Yalnızsan grip bile ağır geçer

Yalnızsanız kahve bile keyif vermez. Hatta grip de olduğundan ağır yaşanır ya da öyle sanırsınız.

Yeni araştırmalara göre, kendinizi yalnız hissettiğinizde aldığınız grip mikrobu bile daha kötü seyrediyor. Amerikan sağlık psikolojisi dergisinde yayınlanan bir çalışma; grip soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların, yalnız yaşayan insanların hastalık semptomlarını yüzde 38.5 daha şiddetli hissettiğini ortaya çıkardı. Önceki araştırmalar, yalnızlığın kanser ve kalp rahatsızlığı gibi kronik hastalıklarda olumsuz sağlık sonuçlarıyla ilişkili olduğunu gösterirken şimdiye kadar soğuk algınlığı gibi daha yaygın hastalıkların sonuçlarında rol oynayıp oymadığına bakılmamıştı.

Ne kadar yalnızsanız o kadar hasta oluyorsunuz

Çalışmada, bir soğuk algınlığı virüsü olan rinovirüs 39 ile enfekte olmayı kabul eden 213 kişi para karşılığı deneye alındı. Ve araştırmacılar, katılımcılara soğuk algınlığı yaşatmak için burun damlaları kullandı. Enfekte olanların 213’ünden 160’ı beş gün boyunca otel odalarında tek başına karantinaya alındı. Bu süre zarfında günde üç öğün yemek verildi ve diğer gönüllülerle ve çalışmayı yürüten insanlarla çok az temas kurduruldu. Ayrıca her gün hastalık semptomları kaydedildi. Elde edilen veriler ilginçti. Yalnız insanların soğuk algınlığı bulguları ağır olurken, katılımcıların sosyal ağlarının kalabalık olup olmamasının sonuçları etkilemediği görüldü.

Haberin Devamı

Yalnız insanlar ile olmayanların yaşadığı hastalık aslında aynı.

Yanında bir yakını olmayan kötü hissediyor

Deney boyunca ortaya çıkan kirli dokular toplandı ve her bir katılımcının ne kadar mukus ürettiğine bakılıp bunlar tartıldı.

Araştırmacılar, yalnızların ve yalnız olmayanların dokularında aynı miktarda mukus olduğunu ve yalnızlığın mukus üretiminin artışına dair kabul edilebilir bir artış ortaya çıkarmadığını ileri sürdü.

Bulgular böyle olsa da “iyi hissetmiyorum” algısı, çok hasta olduğumuzu fark etmemiz bizi evde kalmaya yönlendiriyor ve bu durum ciddi ekonomik kayıp getiriyor. 2002 yılındaki bir araştırma soğuk algınlığından sorumlu tutulabilen ekonomik maliyetin 25 milyar dolara yaklaşmış olduğunu ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Sonuç olarak çalışma gösteriyor ki yalnız olanlar aslında kendilerine bakabilecek, yanlarında psikolojik ve fiziksel destek olabilecek bir yakınları olmadığı için hastalığı daha ağır hissediyor.

DİĞER YENİ YAZILAR