Köpeğinizin sizi yalaması güvenli mi?

Köpeğinizin sizi yalaması güvenli mi

Evcil hayvanların sahibini yalaması mutluluk verir ama her zaman değil...

Pek çok insan, evinde kedi ya da köpeği olan yakınlarının onlarla kurduğu ilişkiye şaşırır. Yatak odasında, mutfakta, kahvaltıda birlikte olmalarına anlam veremez. Hele de sahiplerinin elini-yüzünü yalamasına hiç... Ancak, bu çok önemli bir yakınlaşmadır ve özellikle köpeklerin sevgisini belirtme yollarından en önemlisidir. Çoğunlukla bir hastalık riski de yoktur. Fakat ne kadar sorun çıkarmasa da bazen ummadığımız hastalıkları beraberinde getirebilir. Çünkü, köpeklerin dışkısında üreyen bakteriler; eğer açık yara varsa, öpücük yoluyla bazen insana zarar verebilir. Örneğin, 2001 ve 2011 yılların arasında Fransa’da 42 bebekte kedi ve köpek teması yoluyla oluşan menenjit vakası görülmüş. Bu arada; köpeklerin insanları neden yaladıklarının yanıtı ise net olarak verilemiyor. Köpekler anneleri tarafından büyütülürken yalandıkları için bunu yapıyor olabilir. Sahibinin dikkatini çekmek de nedenler arasında sayılabilir.

Bakteriler zarar verebilir

Haberin Devamı

Köpeklerin ağzının insanların ağzından daha temiz olduğuna inanılır. Bu doğrudur ama aynı zamanda ağızlarında birçok bakteri bulunur. Bu bakteriler köpekler için zararlı değildir, ama insanların açık yaralarının yalanması veya köpekler tarafından ısırılması bu bakterinin size geçmesine neden olabilir.

Zararlı mı?

Köpekler sevdiği için yalar ama her şeyi koklar ve yalar. İnsanlar için tiksindirici olan şeyler köpekler için keşfedilecek bir oyun alanı olabilir. Çöpler, dışkı gibi... Bunların çok azı bir köpek için tehlike teşkil eder. Çünkü bunun sebebi köpeklerin bağışıklık sistemlerinin insanlardan çok farklı olmasıdır. Bir köpek için hiç bir zararı bulunmayan virüs ya da bakteri, bir insan için tehlikeli kabul edilebilir.

Köpeklerden insanlara geçen hastalıklar

Mantar ve deri kızarıklıkları

“Ringworm” halka şeklinde kızarıklıklarla vücutta belirginleşen kaşıntılı bir mantar türüdür ve köpeklerden insanlara bulaşması çok yaygındır. Düzenli yıkanan ve temizlenen ev köpeklerinde görülme sıklığı azdır ancak kedilerde dahil olmak üzere sokak hayvanlarında sık görülür.

Haberin Devamı

Menenjit ve kangren

Köpek salyasında bulunan “Capnocytophaga canimorsus” ve “Pasteurella” adı verilen bakteriler insan vücudunda açık bir yara ile temas edip metabolizmaya yerleştiğinde, enfeksiyon oluşturuyor ve tedavi süreci eksik bırakılırsa sağlık problemlerine sebep olabiliyor. Açık bir yaranız varsa köpeğinizin yalamasına, o yara ile temas etmesine asla izin vermeyin.

Ağızda yaralar oluşabilir

Köpeğinizin ağzınızı yalaması size ağız içi yaraları olarak dönebilir. Özellikle sokak köpeklerine sevginizi gösterirken ağzınızı yalamalarına izin vermemeniz genel sağlığınız açınızdan iyi olacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR