Hafta sonunda Yedigöller kaçamağı

Bolu'ya 42 km uzaklıkta 16 bin 23 km2 alanda yer alan Yedigöller Milli Parkı, irili ufaklı yedi gölden oluşuyor. Göllerin çevresi ise ağaçlarla kaplı. Sarıdan kızıla bürünen Yedigöller’e gitmek için sonbahar ideal.

Hafta sonunda Yedigöller kaçamağı

Bolu'ya 42 km uzaklıktaki Yedigöller Mili Parkı’na İstanbul’dan gitmek isterseniz 3-3.5 saat, Ankara’dan ise 2-2.5 saatte ulaşıyorsunuz. Yani bir günübirlik ya da hafta sonu kaçamağı yapmak için bu yakın rotaya gitmenin tam zamanı. Heyelan sonucu oluşan göllerin çevresi bu mevsimde yağlı boya tabloları andırıyor. Kayın, meşe, gürgen, ıhlamur, karaçam, sarıçam, köknar gibi ağaçlarla kaplı. 29 Ekim’den, Kasım sonuna kadar; sarıdan kızıl tonlara her türlü renge bürünen kayınlar ve diğer geniş yapraklı ağaçların oluşturduğu görüntüler fotoğrafçıları bölgeye çekiyor. Yedigöller'e gitmeye karar verince sabah erken saatlerde Maşukiye’ de muhteşem köy kahvaltısı yapabilir Yedigöller’e varınca orman içi parkurlarda yaklaşık 2 saat yürüyüş yapabilirsiniz. Parkur boyunca uygun noktalarda molalar da verebilirsiniz.

Haberin Devamı

Milli Park’ta etkili koruma yapılıyor

Etkili koruma ile Parkın içerisinde ve yakın çevresindeki sahalarda sayıları artan geyik, karaca, ayı, yabani domuz, kurt, tilki ve sincap türleri bulunuyor.

Türkiye'de ilk kültür alabalığı üretme istasyonu 1969 yılında bu Milli Parkta kurulmuş. Dolayısıyla rekreasyonel açıdan olta balıkçılığına kaynak olmuş. Ancak, balıkçıların Abant'tan getirdikleri Alabalık türü, Yedigöller’in doğal alabalık çeşitlerinin yumurtalarını yiyerek yok olma noktasına getirmiş. Milli Park içinde kampçılık, günübirlik piknik, yürüyüş, fotoğraf çekimi gibi rekreaktif faaliyetler yapılırken konaklama ve yiyecek ihtiyaçları da tesis edilen dinlenme evleri, kır gazinosu ve kantinden karşılanılabiliyor.

Milli Parkta çadırla ve karavanla konaklanabildiği gibi, misafirhane ve bungalovlardan da faydalanılabiliyor.

Hafta sonunda Yedigöller kaçamağı

Nasıl gidilir

Milli Parka Bolu İli Mengen ilçesinden ulaşım mümkün. Ayrıca Ankara-İstanbul karayolunun 152’inci km'sinden Yeniçağa ve 190 km'sindeki Bolu ilinden kuzeye ayrılan yollarla ulaşılıyor. Kışın Bolu-Yedigöller güzergahı karla kapalı olduğundan ulaşım sadece Yeniçağa-Mengen-Yazıcık üzerinden yapılıyor. Her iki yolun da yaklaşık 30 km'lik bölümü stabilize. 2015 Sonbahar aylarında Bolu ilinden kuzeye ayrılan yol yapım tadilatının ilk etabı bitirilip yol ulaşıma açıldı.

Haberin Devamı

Görülebilecek Yerler:

1380 metredeki Kapankaya Tepesi Manzara Seyir Yeri gölleri ve vadiyi izlemek için ideal. Bu güzergah üzerinde anıt ağaç bulunuyor.

Park içindeki restoran var

Park içindeki restoranda Türk mutfağının özel lezzetleri, her gün taze olarak alınan alabalıkları ayrıca dünya mutfağından oluşan menü var.

Bungalo evlerde kalınabiliyor

Toplam 18 adet olmak üzere, 5 adedi şömineli , 5 adedi merkezi ısıtma sistemli , 8 adedi ise elektirikli ısıtıcı ile ısınması sağlanıyor ve Yedigöller Milli Parkı içinde 3 ana bölgede toplanıyor.

Platonun en geniş gölü Nazlıgöl...

Yedigöller'de daha önceleri Orman Bakanlığı'na bağlı evleri turizme açan Habitat Mesire Yerleri'nin verdiği bigilere göre; Göller, aralarında 100 metre yükselti farkı bulunan iki plato üzerinde. Ortalama 780 m. yükseklikte olan platodaki göllerin en büyüğü Büyükgöl. Alanı 24895 m2, en derin yeri ise 15m.'dir. Büyükgöl'ün güneydoğusundaki Deringöl (15063 m2), 20 m. uzunluğundaki akan bölümü ile Büyükgöl'e bağlı. Platonun en geniş gölü ise Nazlıgöl (15780 m2).

Haberin Devamı

Sportif olta balıkçılığı yapılabilen göller

Yedigöller Milli Parkı bilimsel inceleme ve araştırmalar için iyi bir altyapıya sahip. Zambak, sıklamen, çiğdem ve orkide olmak üzere toplam 236 adet bitki türünü içeren park, Türkiye’nin en güzel karışık doğal ormanlarına da sahip. 40 yıldır Milli Park olarak koruma altında olan Yedigöller Bölgesi, barındırdığı ölü ağaçlar ile biyolojik çeşitliliğin devamını sağlıyor. Yaban hayvanlarından ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, dağ kedisi, vaşak, porsuk, sansar, sincap, geyik, karaca ve tavşan var. Milli Park sahasında yabani ördek, güvercin, ağaçkakan, üveyik, bıldırcın, çulluk, sığırcık, alakarga ve keklik gibi 100'ün üzerinde kuş türü tespit edilmiş. Bu özellikleriyle Yedigöller Milli Parkı, tam bir doğa cenneti. Her yıl Mayıs - Eylül dönemlerinde Büyükgöl ve Deringöl'de ücret karşılığı sportif olta balıkçılığı yapılabiliyor. Göllerde göl alası ve gökkuşağı alabalığı vardır.

Haberin Devamı

Büyük Evler

250TL hafta içi

350TL hafta sonu

4 kişi kapasiteli, 1 çift kişilik, 2 tek kişilik yataktan oluşan, toplam 7 adet 2+1 evlerde, ısınma sistemi olarak Elektrikli sobalar yer alıyor.

Nazlı Evler

350TL hafta içi

450TL hafta sonu

4 kişi kapasiteli, 1 çift kişilik, 2 tek kişilik yataktan oluşan, toplam 6 adet 1+1 ve 2+1 evlerde, ısınma sistemi olarak Şömine ve Elektrikli Isınma sistemleri bulunuyor.

Serin Evler

250TL hafta içi

350TL hafta sonu

4 kişi kapasiteli, 1 çift kişilik yatak ve 1 ranzadan oluşan, toplam 5 adet 2+1 evlerde, ısınma sistemi olarak Kalorifer bulunuyor.

DİĞER YENİ YAZILAR