Gazete Vatan Logo

Fulden Uras da var CHP Genel Başkan Yardımcısı da!

‘Bu kadar ismi niye dinlediniz?’

Gözaltına alınanlara emniyette yöneltilen sorular, kimlerin dinlendiğini de ortaya çıkardı. Bu isimleri niye dinledikleri sorulan zanlılar, ‘susma hakkı’nı kullandı.

21 Temmuz operasyonuyla gözaltına alınan emniyet mensuplarından 22’sinin İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki işlemleri tamamlandı. Şüpheliler dün öğle saatlerinde Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Aralarında İstanbul eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğu çok sayıda zanlının emniyetteki işlemleri ise devam ediyor.

Savcıya konuşacaklar

Bazı polis müdürlerinin ve polis memurlarının emniyette ifade vermeyi reddettikleri öğrenildi. Yılmazer’in de aralarında bulunduğu 17 polisin avukatı Hüseyin Ataol, 17 müvekkilinden 16’sının poliste ifade vermeyi reddettiğini, kendilerini daha rahat hissedecekleri için savcılıkta ifade vermeyi düşündüklerini söyledi.

‘Cevap vermek istemiyorum’

Zanlılara emniyet sorgusunda yöneltilen sorular, dinlenenlerin isimlerini de ortaya çıkardı. AK Parti Rize Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Oğur’un 25 Mart 2011-20 Aralık 2011 tarihleri arasında “illegal alanda faaliyet gösteren irtibatlı şahıs” olduğu iddiasıyla dinlemeye alındığı belirtildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya’yı 18 Ekim 2011-27 Temmuz 2012 tarihleri arasında “Yakup Akkaya” kullanıcı bilgisi ile dinledikleri ortaya çıktı. Akkaya’nın dinlenmesi, emniyette şüphelilerden Şeref Bolat’a soruldu. Bolat’ın yanıtı ise “Bu soruya cevap vermek istemiyorum” oldu.

Haberin Devamı

‘Lideriniz kim?’ diye soruldu

Aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube müdürü Yurt Atayün’ün de olduğu gözaltına alınan polislere, emniyetteki sorgularında öncelikli olarak özgeçmişleri soruldu. Ardından da, emniyette oluşturulduğu ileri sürülen yapılanmada örgüt liderinin kim olduğu sorusu geldi. Bir sonraki soru ise devlete ait gizli bilgileri hangi ülkelere gönderdiniz oldu. Ardından ise ise yapılanmadaki göreviniz nedir şeklinde soru yöneltildi. Ayrıca sahte isimlerle neden teknik takip yaptınız ve bu kayıtları kime teslim ettiniz şeklindeki sorulardaki suçlamaları da zanlılar reddetti. Zanlıların sık sık görevlerini yaptıklarını ve yasa dışı bir şey yapmadıklarını söyledikleri öğrenildi.

Haberin Devamı

Polisler de dinlenmiş

Zanlılara sorulan sorular doğrultusunda dinlendiği ortaya çıkan isimler arasında gazeteci Ahu Özyurt, şarkıcı Fulden Uras, CHP Gençlik Kolları eski Genel Başkanı Barbaros Dinçer de var. Ayrıca İstanbul Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görevli polisler Ferah Zor, Adem Polat, Özer Düzülütaş, Bahattin Kandemir, Yakup Karaçizmeli, Veysel Murat Karaca, Mesut Selçuk, Zuhal Gögercin, Ahmet Dilöz ve Mahmut Senger’in de “organize suç örgütü” isnadıyla dinlendiği belirtildi. Ancak polis memurlarından Ahmet Dilöz’ün dinleme kararının “Habeş İde” ismi ile alındığı ortaya çıktı.

KCK’LI BAŞKANLAR: Polislere kelepçe takılması doğru değil

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan polis müdürlerine kelepçe takılmasıyla ilgili tartışmalara KCK da katıldı. 5 yıl önce KCK operasyonlarında kelepçelen eski BDP’li belediye başkanları, polislere kelepçe takılmasını doğru bulmadıklarını söyledi. KCK soruşturması kapsamında ellerine kelepçe takılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fırat Anlı, kelepçe taktırmanın aslında toplum içinde itibarsızlaştırmanın bir yöntemi olarak kullandığını söyledi: “Yoksa bu ülkenin belediye başkanlarının, emniyet müdürlüğü yapmış insanların, koca koca paşalarının bu görüntülerle kamuoyuna servis edilmesi toplum nezdinde itibarsızlaştırma operasyonudur. Ne hukuksal ne güvenlik açısından bir amaç taşımadığını hepimiz biliyoruz.” Kelepçeli fotoğraflarda yer alan Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş da, kelepçeyi yaşayan biri olarak ben hiç kimseye kelepçe takılmasından yana olmadığına belirtti. Demirbaş, “Belki bu insanlar bize kelepçe takılma emrini verdiler ama ben ona rağmen hiçbir insana kelepçe takılmasından yana değilim. İnsanlar duyguları ve kinleri ile değil, hukuk ile hareket etmelidirler” dedi.

Haberin Devamı