Gazete Vatan Logo

Fukuşima’ya rağmen Japon

Fukuşima patlamasında kesilen süreç yeniden canlanıyor

Akkuyu Nükleer Santrali’ni Ruslar yaparken, Sinop’taki santrali de Japonlar inşa edecek. Japonlar’la Fukuşima patlamasında kesilen sürecin, yeniden canlandığı belirtildi.

Türkiye’nin nükleer serüveninde ikinci santralle ilgili en kritik adım netleşiyor. Financial Times’ın önceki gün kamuoyuna yansıyan ve Sinop Nükleer santrali projesini Mitsubishi’nin üstlendiği, gelişmenin Japon Başbakanı Abe ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağı iddiasına Bakanlıktan sessiz onay geldi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir Enerji Bakanlığı üst düzey yetkilisi, “İmzalar atılmak üzere, çok kritik bir süreç, son nokta konulmadan açıklayamayız” dedi. Aynı yetkili, Japonlar’la imzada sona yaklaşıldığını vurgulayarak, “Süreç bu şekilde tamamlanır, bir aksilik olmazsa, gelişmeyi Başbakan açıklayacak” bilgisini verdi.

2011 yılında Fukuşima felaketinin yaşandığı sırasında, Japonlarla görüşmelerin en yoğun aşamasında olduğunu hatırlatan yetkili, hatta olayın olduğu tarihte Japon heyetle Bakanlık temsilcilerinden oluşan Türk yetkililer arasında bir toplantı dizisinin sürdüğünü, görüşmelerin tam da en yoğunlaştığı anda gelen Fukuşima haberinin, bu ilişkiyi kestiğini anlattı. Yetkili “Bu talihsizlik olmasaydı, süreç çok daha önce bitebilirdi” diye konuştu.

Türkiye’nin Sinop’a kuracağı 2. nükleer santralle ilgili uzun süredir Japonya, Çin, Kanada ve Güney Kore’yle görüşmeler yapılıyordu. Yarışta ilk olarak Kanada, ardından da Güney Kore koptu. Çin ve Japon ortaklıklarla görüşmeler ise hızlandı. Nisan ayının ilk haftasında ise bazı Japon gazetelerinde Japon ve Fransız ortakların Türkiye’nin Sinop’a kuracağı nükleer santral projesini aldığı haberleri yer aldı.

Sinop için süren pazarlık görüşmelerinde sağlanan ön mutabakata göre Japon Mitsubishi Heavy Industries ve Fransız Areva konsorsiyumu 4 reaktörden oluşan bir santral kuracak. Santralin gücü ise 4.5 milyon megawatt olacak.

Haberin Devamı