Gazete Vatan Logo

Frengide erken tanıya dikkat

Frengide erken tanıya dikkat

Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kutlu Teberik, frengi, hastalığında erken tanının önemine vurgu yaparak, “Hastalık ilerleyen evrelerinde körlüğe ve sağırlığa neden olabilir” dedi.

Dr. Teberik, cinsel yolla bulaşan hastalıkların, cinsel ilişki ile hasta veya mikrobu taşıyan kişiden sağlıklı kişiye bulaştığını anlattı. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kutlu Teberik,"Kendinizin, eşinizin ve ailenizin sağlığını korumak için bu hastalıklardan korunmalısınız. Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların çoğu tedavi edilebilir. Tedavi edilmediklerinde ise kısırlıktan ölüme kadar pek çok şeye neden olabilirler. Anne karnındaki bebekler ya da yeni doğmuş çocuklar için bile tehlike oluştururlar" dedi.

Hastalığın belirtilerinin; vücutta döküntüler ve özellikle kasıklarda şişlikler görülmesi olduğunu söyleyen ve erken fark edildiğinde hastalığın tedavi edilebilir olmasına dikkat çeken Dr. Teberik, “Annede varsa bebeğe geçebilir. Tedavi edilmeyip ilerlerse, sinir sistemine zarar vererek körlüğe veya sağırlığa yol açar. Kalp hastalıklarına, vücudun bazı bölgelerinde urlara ve ölüme neden olur. Hastanın tedaviden sonra bir yıl boyunca doktor tarafından izlenmesi gereklidir. Hasta eşiyle birlikte tedavi olmalı ve tedavisi bitmeden cinsel ilişkide bulunmamalıdır” dedi.

Haberin Devamı