Gazete Vatan Logo

Frene bastık

Yılın ikinci çeyreğinde vites artıran Türkiye ekonomisi yeniden frene bastı. Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi, Temmuz’da Ocak’tan sonra en düşük düzeye geriledi.

Frene bastık

Ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi Temmuz’da frene basarak beklentilerin altında kaldı. TÜİK’in verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi Temmuz’da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.3 artış gösterdi. Böylece sanayi üretiminde son 6 ayın en düşük büyümesi elde edildi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde yıllık bazda yüzde 3.4’lük artış bekleniyordu.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de Temmuz’da bir önceki aya oranla yüzde 1.5 geriledi. Yılın ikinci yarısında sanayi üretiminde yaşanan zayıflama, ihracattaki düşüşten kaynaklandı. Dış talepte azalmaya paralel ihracata dayalı imalat sanayindeki ivme kaybı, sanayi üretimini aşağıya çekti.

Büyümede riskler var

Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, “Sanayi üretiminin beklentilerin altında kalmasında seçim harcamalarının bitmesi, ihracattaki negatif seyir, politik belirsizlik ve kur artışı etkili. Turizm ile iç talep zayıf. Yılsonu büyüme beklentimiz yüzde 3 ancak ikinci yarıda yavaşlama olacak” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Temmuz’da bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0.2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2.4 arttı.

Çarkları ihracat yavaşlattı

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, Temmuz’daki ivme kaybının imalat sanayiden geldiğini, ihracata dayalı üretimin hâkim olduğu sektörlerin sanayi üretimine katkısının 0.66 puan ile Şubat’tan bu yana en düşük seviyeye gerilediğini söyledi. Kömürcüoğlu, şunları kaydetti: “İhracata yönelik üretimi ayakta tutan ve sanayi üretimindeki düşüşü sınırlayan sektör 0.9 puanlık katkı ile yine otomotiv sektörü oldu. Büyüme cephesinde üçüncü çeyreğe yönelik önemli bir gösterge olan sanayi üretimindeki olumsuz sürpriz yılın ikinci yarısında iktisadi faaliyette ivme kaybı görüşünü destekliyor. Nitekim diğer öncü göstergeler de benzer bir duruma işaret ediyor. Yılın ikinci yarısında seçim sonrası belirsizliğe bağlı olarak büyümede güç kaybı olacağını düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

İkinci çeyrekte % 3.4’lük büyüme bekleniyor

AA Finans ‘Büyüme Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, yarın açıklanacak Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) 2. çeyrekte yüzde 3.4 artmasını bekliyor. Ankete katılan 22 ekonomistin 2. çeyrek büyüme beklentileri en yüksek yüzde 3.9, en düşük yüzde 2.4 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin 2015 yılı büyüme beklentilerinin ortalaması da yüzde 2.8 oldu. Ekonomistlerin 2015 yılı büyüme beklentisi en yüksek yüzde 3.5 ve en düşük yüzde 2.3 seviyesinde kaldı. Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 2.3, 2014’te yüzde 2.9 büyüme kaydetmişti.