Gazete Vatan Logo

Fransızlar IŞİD’i petrolle besledi

Le Monde gazetesi Fransız çimento devi Lafarge’ın Suriye’nin kuzeyindeki fabrikasının üretime devam etmesi için IŞİD’e vergi ödediğini, hatta teröristlerden petrol satın aldığını belgeleriyle ortaya çıkardı.

Fransızlar IŞİD’i petrolle besledi

Fransa’nın saygın gazetelerinden Le Monde’un şirket içi yazışmalar ve belgelere dayanarak verdiği habere göre Suriye’de çimento üretimi yapan Lafarge, Suriye’nin kuzeyindeki Celabiye kentinin IŞİD’in eline geçmesiyle 2013-2014 yılları arasında işlerini sürdürebilmek için örgütle işbirliği içine girdi. 2010 yılında faaliyete geçirip Ortadoğu’daki en önemli üretim tesisi haline gelen fabrikada işler 2013’te IŞİD’in bölgeyi ele geçirmesiyle birlikte tersine döndü. Fabrika üretimini sürdürebilmek için örgütle temas kurdu. IŞİD’le aracılar üzerinden görüşerek üretimin sürekliliğinin sağlanması için pazarlık başlatıldı.

Çalışan listesi verildi

Rakka’nın 2013’te, Menbic’in de 2014’te örgütün eline geçmesiyle malzeme ve işçilerin kontrol noktalarından güvenli geçebilmesi için bir yol arayan Lafarge örgüte bir ‘arabulucu’ gönderdi. Arabulucunun IŞİD’le randevuları için Le Monde’a göre içlerinde Gaziantep’in de bulunduğu Ürdün, Suriye ve Türkiye’deki kentlerde mekik dokundu. Aynı arabulucu Lafarge’ın Suriye’deki CEO’suna Haziran 2014’te “IŞİD 2500 çalışanın listesini istiyor. Birkaç gün için izin almaya çalıştım ama reddettiler” diye yazdı. Çeşitli görüşmeler sonrasında elde edilen anlaşmayla IŞİD ve Lafarge, fabrikanın üretiminin durmaması için bir yıllık işbirliği yaptı. Anlaşmanın içinde sadece kontrol noktalarından geçişe izin verilmesi değil, aynı zamanda IŞİD’e petrol hammaddesi için yüksek miktarda para ödenmesi de vardı.

Haberin Devamı

IŞİD logolu Makbuz

Le Monde, anlaşmanın 19 Eylül 2014’te yükselen maliyetler nedeniyle son bulduğunu belirtirken, böylece bir yıl boyunca Fransız şirketin IŞİD’i dolaylı yoldan finanse ettiğini duyurdu. Buna ilişkin IŞİD logosuyla Fransız şirkete verilmiş olan belge de yayınlandı.

IŞİD ile belgelere imza atan Lafarge çalışanı

1833’te kurulan Lafarge dünya çapında 90 ülkede 2500 fabrikaya sahip. 115 bin çalışanı olan şirketin geçen yılki cirosu 12.8 milyar dolar.

Bölge şimdi YPG’nin elinde

Fabrikanın bulunduğu bölge şu an PKK’nın Suriye uzantısı YPG/PYD tarafından kontrol ediliyor. Fabrika binası ise IŞİD karşıtı koalisyona bağlı ABD, İngiliz ve Fransız özel kuvvetler askerleri tarafından üs olarak kullanılıyor.

Haberin Devamı