Gazete Vatan Logo

Fransız polisinden plajda başörtüsüne para cezası

Plajlarda tesettür mayosuna yasak getirilen Fransa’da polis, Nice sahilinde güneşlenen başörtülü bir kadına ‘laikliğe aykırı’ davrandığı için ceza kesti.

Fransız polisinden plajda başörtüsüne para cezası

Fransa’da ondan fazla belediyenin plajlarında tesettür mayoyu yasaklamasından sonra polis ilk kez bir kadına, plajda başörtüsü taktığı için ceza yazdı. Yerel basın tarafından saniye saniye görüntülenen olay, Nice kentindeki bir plajda yaşandı. Plajda devriye gezen 3 polis memuru, tesettür mayosuyla uyuyan kadının yanına gelerek kıyafetlerinden bazılarını çıkarmasını istedi. Üzerindeki bluzu çıkaran kadına daha sonra polis, başörtüsünü çıkartmadığı ve plaja tesettür mayosuyla geldiği için 38 Euro para cezası kesti.

Nice’in ardından Cannes kentinde de tesettür mayosuyla denize giren Siham adlı Müslüman kadına polis ceza kesti.

Biber gazı tehdidi

2 çocuk annesi genç kadın, polisin kendisini tesettür mayosunu çıkarmaması durumunda biber gazıyla müdahalede bulunmakla tehdit ettiğini söyledi. Görgü tanıkları, olay sırasında plajdaki bazı kişilerin Siham’a “Evine geri dön” diye bağırdığını ifade etti. Siham’ın ‘görgü kurallarına uymadığı ve laikliğe aykırı bir kıyafetle halka açık alanda bulunduğu’ için 11 Euro para cezasına çarptırıldığı açıklandı.

Haberin Devamı

‘Ben öderim’

Cezayir asıllı Fransız işadamı Raşid Nekkaz, ‘burkini’ yasağının adaletsizlik olduğunu söyleyerek, yasağa uymadığı için ceza alan kadınların para cezalarını kendisinin ödeyeceğini açıkladı. Fransa’da son haftalarda 20’ye yakın kentte yerel yönetim, ‘güvenlik’ ve ‘laiklik’ gerekçeleriyle plajlarda tesettür mayosu giyilmesine yasak getirmişti. Yerel mahkemelerin şu ana kadar kaldırmayı reddettiği yasakla ilgili bugün Danıştay’ın bir hüküm vermesi bekleniyor.