Gazete Vatan Logo

Fransız’a salyangoz yedirmeye devam

Fransa’nın terbiyesizliğine karşı esnaf hızla örgütlenmeye, Fransız mallarını boykot etmeye başladı

Tüm satış noktalarına “boykota destek olun” pankartları asılıyor. Pek çok market de Fransız ürünlerini raflarda deşifre ediyor. Tüketiciler Birliği, istasyonlarda binlerce Türk işçisinin çalıştığını görmezden gelip Fransız kökenli mal ve hizmetlerin boykotuna ilk olarak Total’le başladı. Fransa’ya yılda 1.3 milyon dolarlık salyangoz satan Zonguldak Devrekli Sadık Ayanoğlu ise “Fransızlar’ı salyangozsuz bırakmayacağım” dedi

Tüketiciler Birliği Total’de Türkler’in çalıştığını unuttu!
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, Fransız kökenli mal ve hizmetlerin boykotuna ilk olarak Total firmasının ürünleri ile başladıklarını bildirdi. Deniz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, dünden itibaren her hafta bir Fransız markasını boykot kapsamına alarak, “Fransa’nın anlayacağı dilden” tepkilerini ortaya koyacaklarını kaydetti.

Deniz, bundan böyle Fransa’nın almış olduğu bu utanç verici karardan dönene kadar 500 istasyonla Türkiye’de faaliyet gösteren ve 2005 yılında 2,5 milyar dolar ciro yapan Total firmasına ait akaryakıt, madeni yağ ve LPG satın almayacaklarını, bu talihsiz süreç sona ermediği takdirde kaybeden tarafın Türkiye değil Fransa olacağını belirtti. Deniz, Cumartesi ve Pazar günü boykotun ölçümünü yaparak kamuoyuna duyuracaklarını da belirtti. Deniz sıradaki muhtemel firmaların ise Peugeot ve Alcatel olacağını söyledi.

1992 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren Total ve Elf şirketleri dünya genelindeki birleşmeyi takiben 2002 yılında Total Oil adını aldı. Yaklaşık 500 istasyonuyla faaliyet gösteren Total, akaryakıtta yüzde 7, madeni yağda yüzde 10 ve LPG’de yüzde 6 pazar payına sahip.

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası Başkan Vekili Rasih Arbay, boykotla ilgili şunları söyledi: “Boykot yanlış bir strateji. Bir kere boykot edilen şirketin adı Total Oil Türkiye A.Ş.’dir. Tüpraş’ın ürettiği benzini, motorini tamamen Türk sermayesi olan bayiler kanalıyla pazarlıyor. Günde 10-12 bin litre akaryakıt satan bir bayide 2-3 vardiya çalışılır. Bu da minimum 15 kişinin çalışması demek. Total’in 500 bayisi var. Toplamda çalışan sayısı 10 kişi deseniz 5 bin, 15 kişi deseniz 7 bin 500 kişi eder. Buna ailelerini, bu bayilere hizmet veren yedek parçacı, yağcı, betoncu, kalıpçı gibi farklı iş kollarını da ekleyin sayı daha da katlanır ve etkilenen insan sayısı çok ciddi bir rakama ulaşır. Fransa’ya tepki verilmeli ama doğru yolu bulmak lazım. Türkiye’de Türkler’in ürettiği, sattığı ve satın aldığı boykot etmek kendi iç dinamiklerimize zarar verir.”

Sabah siftah yoktu
Beşiktaş Fulya Total Akaryakıt İstasyonu’nun Müdürü Hayati Uzun, sabah saatlerinde kararın etkisini gördüklerini, öğleden sonra işlerin biraz açıldığını söyledi. Uzun “Burada herkes Türk. Bunları da düşünmek gerek” diye konuştu.

Boykota katılırken seçici olun
Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, tüketicilere, Fransa’dan ithal edilen tüm ürünleri satın almama çağrısında bulunurken şu uyarıyı yaptı: “Özellikle Türkiye’de yatırım yapmayan, Türk işçisi çalıştırmayan ve esas menşei Fransa olan elektronik eşya, makyaj malzemesi ve dayanıklı tüketim mallarında tüketicimizi boykota çağırıyoruz.”

TÜRK İŞ DÜNYASI TEDİRGİN
Yenel: Bizi niye Fransız sayıyorlar anlamıyorum
* Alcatel Türkiye Genel Müdürü Lütfü Yenel: Bizim boykotluk birşeyimiz yok. Kontratlarımız daha çok büyük kurumlarla. Şu ana kadar da herhangi bir tepki almadık. İşimize bakıyoruz ama merakla da ne olacağını bekliyoruz. Borsaya kayıtlı bir Türk şirketiyiz. 330 personelimizin hepsi Türk. Fransa’nın şirketteki ağırlığı yüzde 10’u bulmaz. Niye Fransız sayılıyoruz anlamıyorum.

Dinçer: Boykot ile ilgili ‘endişem yok’ diyemem
* Sabancı Holding Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer: Bize göre bu bir oyun. AB yolumuzu kesmek istiyorlar. Carrefoursa bir Türk şirketidir. Boykot ile ilgili bir endişemiz yok diyemem ancak şu anda herhangi bir protesto boykot söz konusu değil. Carrefoursa bir Sabancı şirketidir. Türk halkı Sabancı’ya nasıl bakıyorsa Carrefoursa’ya da öyle bakmalı.

Kozmetikte boykot hissetmedim
* Sevil Parfümeri Başkanı Lüsi Sevilla: Parfüm ve kozmetik ürünleriyle ilgili herhangi bir boykot söz konusu değil. Satışlarımız her zamanki gibi normal seyrediyor. Herhangi bir mağazamızdan, Fransız ürünlerinin boykot edildiğine dair bilgi gelmedi.

Benim işlerim etkilenmez
Zonguldak’ın Devrek ilçesine bağlı Çaydeğirmeni’ndeki salyangoz fabrikasından, salyangoz dolması, eti ve kabuğunun Fransa’ya ihracat tutarının 1.3 milyon dolara ulaşması hedefleniyor.

3 milyon YTL yatırımla kurulan ve yılda 1.500 ton üretim yapan Ayanoğlu Salyangoz Fabrikası’nın sahibi Sadık Ayanoğlu, bu yıl Fransa’ya canlı salyangoz ihracının bin tona ulaşmasını beklediklerini, söz konusu yasa tasarısının ekonomik ilişkilerini etkilemeyeceğini söyledi. 100 kişi çalıştırdığını söyleyen Ayanoğlu “Fransız salyangozsuz duramaz. Biz de ihracata devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı