Gazete Vatan Logo

Fransa’yı korkutan ziyaret

Barcelona kentindeki kanlı araç saldırısını düzenleyen DEAŞ militanı Yunus Ebu Yakub’un geçen hafta başkent Paris’e yaptığı tespit edilen ziyaret, Fransa’yı alarma geçirdi

Fransa’yı korkutan ziyaret

Barcelona’da toplam 15 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamın faili 22 yaşındaki Yunus Ebuyakub’un geçen hafta saldırı öncesi henüz kimliği belirlenemeyen kişilerle birlikte Fransa’ya günübirlik bir ziyaret gerçekleştirdiği belirlendi. Yakalanması için tüm Avrupa’nın alarma geçtiği Ebuyakub önceki gün Barcelona dışında, saklandığı sayfiye beldesinde, bir komşunun ihbarıyla tespit edilmiş ve polis tarafından düzenlenen operasyonda öldürülmüştü. Fransa İçişleri Bakanı Gérard Collomb, BFMTV kanalına verdiği röportajda, Paris’in Essone bölgesinde radar takılan bir aracın içerisinde Yunus’un da bulunduğunu tespit ettiklerini söyledi. Fransa, bahsi geçen aracın, İspanya’nın Cambrils kentinde düzenlenen ikinci DEAŞ saldırısında kullanıldığını daha önce açıklamıştı.

‘Amacı araştırılıyor’

Bakan Collomb, istihbaratı Katalan yetkililerle paylaştıklarını belirtirken, bir gece Paris’te kalan Yunus ve arkadaşlarının ne amaçla kente geldiğinin belirlenmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Katalan polisi, öldürülmeden önce Yunus’un Fransa’ya kaçmış olabileceğini düşünüyordu.

Haberin Devamı

Yeni nesil militan 1 yılda radikalleşti

Yerel basına konuşan Yunus Ebuyakub’un akrabaları, 22 yaşındaki militanın bir sene öncesine kadar geceleri barlara giden sıradan bir genç olduğunu söyledi. Bir sene önce radikalleşmeye başladığı belirtilen Yunus’un DEAŞ’a katılmasında, ‘Ripoll Hücresi’ olarak adlandırılan grubun lideri olduğu söyleyen imam Abdülbaki el Sati’nin etkisi olduğu iddia ediliyor.

Teknoloji kurtarmış

Katalan yetkililer, Yunus Ebuyakub’un Barcelona’nın La Rambla Caddesi’ndeki saldırıda kullandığı aracın, eylemde daha fazla can kaybı yaşanmasına ‘engel olduğunu’ belirledi. Yetkililer, aracın ilk yayaya çarpmasının ardından ‘airbag’lerinin açıldığını, birkaç darbe sonraysa, elektrik sisteminin otomatik olarak kapandığını kaydetti. Yunus’un aracı yeniden çalıştıramadığı için caddenin ortasında bırakarak yaya şekilde bölgeden kaçtığı ifade ediliyor.

‘Bu profilden çok var’

İspanyol uzmanlar, DEAŞ’ın son saldırılarında kullandığı militanların, takibi çok daha zor bir grupta yer aldığını vurguluyor. Önceki militanlara göre daha genç olan ‘Ripoll Hücresi’ üyelerinin Katalanca’yı akıcı şekilde konuştukları, okul hayatlarında bir sorun olmadığı ve ağır bir suç geçmişlerinin bulunmadığı belirtiliyor. Uzmanlar, bu profile sahip geniş bir nüfus bulunduğunu, bu nedenle olası teröristlerin önceden belirlenmesinin son derece güçleştiğini vurguluyor.

Haberin Devamı

‘Pijamalı terörist’

DEAŞ hücresinin gözaltındaki üyeleri İdris Okabir, Muhammed Huli Şemlal, Salih el Karib ve Muhammed Alla, dün hakim karşısına çıkarıldılar. Alcanar’daki patlamadan sağ kurtulan tek DEAŞ militanı olan Muhammed Huli Şemlal (20), halen hastanede tedavisi sürdüğü için dün mahkemeye üzerinde pijamayla getirildi. Şemlal, mahkemede verdiği ifadede, patlayıcılarla Barcelona’da daha büyük çaplı bir saldırı planladıklarını itiraf etti.

İmam kendi bombasının kurbanı

Katalan polisi, DEAŞ hücresinin lideri olduğu söylenen Fas asıllı imam Abdülbaki el Sati’nin, Alcanar’da saklandıkları villada meydana gelen patlamada öldüğünü teyit etti. Hücre üyeleri, eylem planları için bomba üretmeye çalışırken meydana gelen patlamada El Sati dahil 3 teröristin öldüğü kaydedildi.

Haberin Devamı