Gazete Vatan Logo

Fransa’yı ayağa kaldıran Türk kızı

Sevil Sevimli, DHKP-C’li olmakla suçlandı

İki ay önce Eskişehir’deki DHKP-C operasyonunda tutuklanan 19 yaşındaki Fransız vatandaşı Sevil Sevimli için Fransa devreye girdi. Eskişehir H Tipi Cezaevi’ne giden Fransa’nın Ankara Konsolosu Philippe Toutain, üniversite öğrencisi Sevil Sevimli ve avukatıyla görüştü.

Fransa’nın Lyon şehrinde yaşayan Türk asıllı Fransız vatandaşı Sevil Sevimli (19), Lyon Lumiere 2 Üniversitesi’nden Erasmus öğrenci değişim programıyla Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne okumak için gelmişti. Ancak 10 Mayıs sabahı Terörle Mücadele Ekipleri’nin çeşitli adreslere yaptığı DHKP-C operasyonu çerçevesindeki baskınlarda Sevil Sevimli ile evde bulunan 5 üniversite öğrencisi gözaltına alındı ve DHKP-C üyeliğiyle suçlanarak tutuklandı. Sevimli’nin gizlilik kararı bulunan dosyası ise Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevsizlik kararıyla Ankara’daki Özel Yetkili Savcı Yıldırım Bayyurt’a devredildi.

Le Monde’un başyazısında!

Geçtiğimiz cuma günü Fransa’nın saygın gazetesi Le Monde başyazısında “Sayın Erdoğan, Sevimli’nin suçu ne!” diye sorunca Sevil Sevimli’nin tutukluluğu tekrar gündeme taşındı. Le Monde başyazısında “O aslında hakkındaki suçlamalarla orantısız bir muamelenin kurbanı olan, hukuk devletine yakışmayacak bir yargının tutukladığı bir öğrenci. Sevil Sevimli’nin acilen serbest bırakılması ve Fransa’ya dönüşüne izin verilmesi gerekiyor” dedi. Gazete, Fransa-Türkiye arasında düzelmeye başlayan ilişkilerin Sevimli’nin tutukluluğu nedeniyle tekrar kötüye dönebileceğini de vurguladı.

Fransız Konsolos, Sevil’i cezaevinde ziyaret etti

VATAN’ın edindiği bilgilere göre harekete geçen Fransa Dışişleri Bakanlığı, Sevil Sevimli için devreye girdi. Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği’nde görev yapan Konsolos Philippe Tutain ve bir tercüman geçtiğimiz cuma günü Sevimli’nin tutuklu olarak kaldığı Eskişehir H Tipi Cezaevi’nde yaklaşık 1 saat Sevil Sevimli’yle görüştü. Ziyaretin bir bölümüne Sevimli’nin avukatı Sami Kahraman da katıldı. Görüşmede Sevimli’nin durumunun yakından takip edildiği bilgisi verildi. Konsolos Toutain, Fransa Büyükelçiliği hukukçusunun Özel Yetkili Savcı Yıldırım Bayyurt’la görüşerek iddianamenin düzenlenmesi ve davanın açılması için işlemlerin hızlanmasını talep edeceğini belirtti.

”Grup Yorum’un konserine gittin mi”sorusu

Sevimli’nin avukatı Sami Kahraman, “İş yoğunluğu nedeniyle savcı dosyayı tam olarak okuyamadığını söyleyerek en kısa zamanda bakacağı sözünü verdi. Eskişehir’den dosya tamamlanmadan gönderildiği için gelecek bilirkişi raporu bekleniyor. Dosyada gizlilik kararı olduğu için içeriğini bilmiyoruz. Suçlamaları Cumhuriyet Savcısı ve Sulh Ceza yargıcının sorularından anlıyoruz. Sorguda bazı kişileri tanıyıp tanımadığı soruluyor. Ancak sorulan kişilerin hepsi serbest, haklarında herhangi bir soruşturma ve kovuşturma yok. Grup Yorum’un konserine, 1 Mayıs’a ve Güler Zere belgeselinin gösterimine katılması gibi yasal şeyler soruluyor. Silahlı örgütten söz ediliyor ama ortada silah yok. Bir iki yasaklanmış yayından söz ediliyor. Bunların karşılığı da hapis değil para cezası. Sevil ve diger öğrencilerin neden tutuklandığını anlamakta çok zorluk çekiyoruz” dedi. Avukat Sami Kahraman ise “Sevil son görüşmemize oldukça metanetliydi. Ama şu anda tutukluluğu uzadığı için tedirgin, psikolojik olarak harap durumda ve morali çok bozuk. 40 yıllık avukatım ama ben de tedirginim. Bu tip davalarda adaletin tecelli ettiği konusunda tereddütlerim var” diye konuştu.

Sevim Sevimli:

“Kızımı almadan gitmem”

Sevil Sevimli’nin annesi Sevim ise şunları söyledi: “Aile yaşantımız bozuldu. Ben her çarşamba günü kızımı görmek için, 2.5 ve 14 yaşındaki iki çocuğumu alarak Eskişehir’e geldim. Kızımı yalnız bırakmayacağım ve çıkana kadar burada kalacağım. Kızım gazeteci olmak ve çok sevdiği Türkiye’yi tanımak istediği için Eskişehir’e koşa koşa geldi. Kızımın Erasmus programı bitmese bile onu artık burada bırakmam ve alır götürürüm. Benim kızım terörist değil ve suçsuz bir çocuk.”

Haberin Devamı