Gazete Vatan Logo

Fransa'da flaş gelişme!

Fransa hükümet sözcüsünden önemli bir açıklama geldi. Avrupa'yı sarsan protestolar sonrası Macron'un gelecek hafta vergi indirimi açıklaması yapması bekleniyor. Fransa İçişleri Bakanlığı, "Sarı Yelekliler"in gösterilerinde bin 723 kişinin gözaltına alındığını, gözaltına alınanlardan 503’ünün ise serbest bırakıldığını açıkladı.

Fransa'da flaş gelişme!

'Sarı Yelekliler'in yaklaşık bir aydır sürdürdükleri protestoları hem Fransa'yı hem de Avrupa'yı sarstı. Başkent Paris, Marsilya, Bordeaux, Lyon ve Toulouse gibi birçok şehirde Sarı Yeleklilerin dördüncü hafta sonu eyleminde polis ve göstericiler arasında arbede yaşandı. Polisle sık sık çatışmalara giren eylemciler Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un istifasını isterken, polis eylemcilere biber gazı ile müdahale etti. Gösterilerde yüzlerce kişinin yaralandığı öğrenildi.

Sarı Yelekliler tarafından 17 Kasım’da düzenlenen protestolara 282 bin kişinin katıldığı, 1 kişinin hayatını kaybettiği, 409 kişinin yaralandığı ve 73 kişinin gözaltına alındığı belirtilmişti. 24 Kasım'da 166 bin kişinin katıldığı gösterilerde ise 84 kişinin yaralandığı, 307 kişinin gözaltına alındığı açıklanmıştı. 1 Aralık'taki eylemlere 136 bin kişinin katıldığı, 263 kişinin yaralandığı ve 630 kişinin gözaltına alındığı belirtilmişti. Dün düzenlenen 4. hafta sonu gösterisine ise 125 bin kişi katılmış ve 118 kişi yaralanmıştı. Ülkede dükkanlara zarar verilen ve araçların yakıldığı gösteriler büyük maddi hasara yol açtı.

Haberin Devamı

"Sarı Yelekliler"in dördüncü büyük eyleminin ardından Fransa İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı son verilere göre toplam bin 723 kişi gözaltına alındı. Bakanlık, 503 kişinin serbest bırakıldığını, eylemcilerden bin 220’sinin hala gözaltında tutulduğunu duyurdu.

HÜKÜMET YENİ AÇIKLAMA YAPACAK!

Fransız hükümetinin geri adımına rağmen ülkede eylemlerin şiddeti azalmadı. Bunun üzerine Fransa hükümeti harekete geçti. Fransa hükümet sözcüsü, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yeni haftada önemli bir duyuru yapacağını açıkladı. Macron'un 'Üzgünüm' diyerek daha fazla vergi indirimini için adam atması bekleniyor.

FRANSA BAŞBAKANI'NDAN BİRLİK MESAJI
Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Sarı Yelekliler'in şiddetli gösterilerinin ardından ulusal birliği yeniden sağlama mesajı verdi. Philippe, barışçıl protestocularla görüşmelerin devam etmesi gerektiğini belirterek, “Hiçbir vergi ulusal birliğimizi tehlikeye atmamalı. Şimdi ulusal birliğimizi diyalog yoluyla, çalışarak ve bir araya gelerek yeniden inşa etmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan "Biz Trump'ı istiyoruz' diye bağırıyorlar" cümlesini sarfeden ABD liderine Fransa hükümetinden sert yanıt geldi. Hükümet tarafından yapılan açıklamada "Trump burnunu sokmamalı" dedi.ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından şu mesajı paylaşmıştı:“Paris Anlaşması, Paris’e pek yaramıyor. Fransa’nın tamamında protestolar ve isyanlar var. İnsanlar doğayı korumak için (yönetimleri sorgulanabilecek) üçüncü dünya ülkelerine fazla para ödemek istemiyor. ‘Biz Trump’ı istiyoruz!” diye bağırıyorlar. Fransa’yı seviyorum.”