Gazete Vatan Logo

Macron'un skandal Türkiye açıklamasına NATO Genel Sekreteri'nden yanıt...

Terör örgütü YPG/PKK'nın savunuculuğunu üstlenen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü YPG/PKK'ya karşı Barış Pınarı Harekatı düzenleyen Türkiye'nin NATO'lu müttefiklerinden dayanışma beklememesi gerektiğini söyledi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise buna karşılık olarak Fransız edebiyatının meşhur hikayelerinden 'Üç Silahşörler' örneğini verdi.

Macron'un skandal Türkiye açıklamasına NATO Genel Sekreteri'nden yanıt...

Aralık ayında Londra'da gerçekleştirilecek NATO Liderler Zirvesi öncesi üye ülke liderlerini ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Paris’te Elysee Sarayı'nda görüştü. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Macron, Türkiye’nin hem Suriye’ye saldırı başlatıp hem de NATO müttefiklerinden dayanışma bekleyemeyeceğini söyledi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise hem NATO’nun hem de Avrupa Birliği’nin ayrı ayrı güçlü olması gerektiğini belirterek, AB’nin NATO’nun yerine konamayacağını ifade etti. Stoltenberg, müttefik ülkeler ile NATO ortak bütçesi için yeni bir formül üzerinde anlaştıklarını ve bu formüle göre ABD’nin bütçeye katkılarının düşürülmesi ile Almanya’nın katkılarının yükselmesini öngördüğünü kayderderek, böylece ABD ile Almanya’nın bütçeye katkılarının yaklaşık olarak toplamın yüzde 16’sını kapsayacağını açıkladı.

STOLTENBERG: HEPİMİZ BİRİMİZ İÇİN, BİRİMİZ HEPİMİZ İÇİN


NATO müttefiklerinin birlik ve beraberliğini ifade etmek için Alexandre Dumas’ın ‘Üç Silahşörler’ kitabından alıntı yapan Stoltenberg, “Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz” için dedi. Basından gelen sorulara yanıt veren Genel Sekreter Stoltenberg, Türkiye konusunda müttefiklerin farklı düşünceleri olduğunu ama bu farklı düşüncelerin son aylarda DEAŞ’a karşı edinilmiş kazanımların tehlikeye atılmaması gerektiğini söyledi. Stoltenberg, DEAŞ’ın birkaç yıl önceye kadar İngiltere büyüklüğünde bir bölgeyi ve beraberinde neredeyse 8 milyon insanı yönettiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

MACRON’UN NATO ELEŞTİRİSİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kasım ayı başında The Economist’e verdiği röportajda, “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti. AB (Avrupa Birliği) ile ABD arasında tam bir koordinasyon yok” sözlerine ilişkin sorulan soruya, “Bu sözlerim NATO için yararlı bir uyandırma çağrısıydı” dedi.