Gazete Vatan Logo

Fransa burkiniyi yasaklayınca işler karıştı

Üstsüz güneşlenmenin 'mucidi' Fransızlar, bugünlerde sahillerde tesettür mayo burkini giymeyi tartışıyor. Geçen ay başlayan yasak sosyal medyaya yansıyan birkaç fotoğrafla iyice alevlendi. Fransız mahkemesi ise yasağı yasalara aykırı bularak "Dur" dedi.

Fransa burkiniyi yasaklayınca işler karıştı

1960'larda Güney Fransa'da başlamıştı üstsüz güneşlenme modası. 1967'de ünlü Fransız sanatçı Brigitte Bardot St. Tropez sahillerinde bikinisinin üstünü çıkararak güneşlenip adeta devrim yarattı. Önce bağımsızlık sembolü ardından da alışkanlığa dönüştü. Fransa sahillerindeki akım zamanla Avrupa'ya yayıldı. Onlar buna özgürlük diyordu. “Kimse kadınlara karışamaz...”Aradan 50 yıl geçti. Bu kez sahildeki kadınlara Fransa kendisi karışmaya başladı.

Birkaç kare fotoğraf sosyal medyayı çalkaladı

Her şey ortaya çıkan fotoğraflarla başladı. Geçen ay 86 kişinin öldüğü IŞİD saldırısıyla sarsılan Nice'te yerel mahkeme kararıyla iki hafta önce sahillerde burkini giymek yasaklanmış, yasağa uymayanlara 38 Euro yani yaklaşık 126 lira para cezası verileceği açıklanmıştı. Geçen hafta sosyal medyaya yansıyan fotoğrafların ilk karesinde kumsalda burkinisiyle uyuyan bir kadın görülüyordu. Ardından da etrafını saran ve ona uzun kollu tuniğimsi üstünü çıkartmaya zorlayan polisler... Polisler üstünü çıkarmasına rağmen o kadına para cezası da kesmişti.

Haberin Devamı

Yasak kararı temyizden döndü

Fransız sivil toplum kuruluşları ise iki hafta önce idari mahkemenin onayıyla alınan bu yasak kararını temyize taşıdı. Nice'teki yerel mahkeme, Villeneuve-Loubet kasabasındaki yasağın “kamu düzeni açısından gerekli ve önemli” olduğu hükmünde bulunmuştu. Ardından da bu kararı gerekçe gösteren 15 kentte burkini giymek yasaklanmıştı. Yüksek Mahkeme Cuma günü yasağı askıya aldı. “Özgürlükler sadece kanıtlanmış bir risk varsa kısıtlanabilir” denildi. Kesin hüküm ise daha sonra açıklanacak. Ancak yine de karar emsal olması açısından büyük önem taşıyor.

Burkini giyme yasağı şimdilik rafa kalktı ama kesin hüküm sonra açıklanacak.

Burkini tartışması uzun sürecek gibi

Mahkemeden ilk karar gelse de tartışma dinecek gibi görünmüyor. 2011'de burka giyilmesini yasaklayan ilk Avrupa ülkesi olarak tartışmalara neden olmuştu Fransa. Ardından baş örtüsünden kadınların etek boylarına bir çok tartışma yaşandı. Önümüzdeki yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en önemli adaylarından biri de burka yasağını getiren isim eski Cumhurbaşkanı Sarkozy. 'Provokasyon' olarak nitelediği burkinilerin de yasaklanmasını savunuyor. “Kadınları bu kumaşların arkasına hapsetmeyin” diyecek kadar ileri gidebiliyor. Hükümet içinde de farklı sesler var. Üstelik sadece Fransa değil, Almanya’da da sıcak tartışmalar var. Son dönemde ardı ardına IŞİD sempatizanlarının bıçaklı ya da palalı saldırılarına maruz kaldı Almanya. Aşırı sağ orada da yükselişte. Geçen yıl 1 milyon mülteci kabul eden Almanya şimdi okullarda, üniversitelerde ve araba kullanırken başörtüsü takılmasının yasaklanmayı tartışıyor. İçişleri Bakanı yasağın arkasında. Başbakan Merkel ise karşı duruyor. Anlayacağınız bu konu daha çok konuşulacakmış gibi görünüyor.

Haberin Devamı

2016 Rio Olimpiyatları’nda birçok müslüman sporcu burkinileriyle yarıştı.

Yetkililer geri adım atmayınca tartışma büyüdü

Vali sanki ortada fotoğraflar yokmuş gibi, “Polis kadını zorlamadı, o içindeki mayoyu göstermek için üstünü çıkarttı” dedi. Para cezası kesilmesinin ardından kadının kumsaldan ayrıldığını anlattı. Başbakan Valls müslümanların 'damgalanmasını' kınadığını ama burkini giymeyi de siyasi bir simge olarak gördüğünü söyledi. Bunun ‘kadının köleleştirilmesi’ olduğunu savunarak “Bu Fransız değerlerine aykırı” dedi. Yetkililer tüm eleştirilere rağmen ısrarla “Yasak toplum düzeni için şart” vurgusu yaptıkça, Fransa'da tartışma iyiden iyiye alevlendi. Birçok kadın yaşadığı benzer olayları anlatmaya başladı. Kimi polisin kendisine biber gazı doğrulttuğunu söyledi, kimi nasıl hakaretlere maruz kaldığını… Üstelik çoğu zaman onları şikayet eden de kumsalda ‘tedirgin’ olan diğer Fransızlardı. Bir kıyafet, bir anda ulusal güvenlik meselesi haline geldi.

Haberin Devamı

Cezayirli iş adamı para cezalarını kendi ödeyecek

Henüz bir hafta önce Rio'daki Olimpiyatlarda birçok müslüman sporcu burkinileriyle yarışmış, tüm dünya onları gururla izlemişti. Ne olduysa bir anda oldu… Fotoğrafların bu denli gündeme gelmesinin ardından Fransa'nın büyükelçiliklerinin önünde protestolar başladı. Londra'nın ilk müslüman Valisi Sadık Han tam da geçen hafta Fransa'ya Paris'teki mevkidaşıyla görüşmeye geliyordu. Tabii sözünü sakınmadı. “Kadınlara ne giyip ne giymeyeceklerini kimse söyleyemez” dedi. Fransa'da yasak olmasına rağmen burka giyen kadınlar adına 825 bin liradan fazla ceza ödeyen Cezayirli iş adamı Raşit Nekkaz bir kez daha girdi devreye. Denize burkiniyle giren herkesin para cezasını da üstleneceğini duyurdu.

Haberin Devamı