Gazete Vatan Logo

Fransa ‘normal’e döndü

İlk sosyalist cumhurbaşkanı olan Hollande, sade bir törenle yemin ederek Sarkozy’den görevi devraldı

Fransa’da 17 yıl aradan sonra ilk sosyalist cumhurbaşkanı olan Hollande, dün sade bir törenle yemin ederek Sarkozy’den görevi devraldı. Sarkozy’ye bol şans dileyen Hollande, “Ülkemi bekleyen zorlukların farkındayım ama benim yönetimimde adalet geri gelecek” dedi.

Fransa’da 6 Mayıs’ta düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda rakibi Nicolas Sarkozy’yi geçmeyi başaran Sosyalist lider François Hollande, dün yemin ederek resmen görevine başladı. François Mitterrand döneminden 17 yıl sonra ilk sosyalist cumhurbaşkanı olan Hollande, gayet mütevazı olmasını talep ettiği tören için dün sabah saatlerinde Elysee Sarayı’na geldi. Kırmızı halından geçerek bando eşliğinde merasim kıtasını selamlayan 57 yaşındaki Hollande’ı selefi Sarkozy sarayın merdivenlerinde karşıladı. Sarkozy, daha sonra kapalı kapılar ardında yaptığı görüşmede Hollande’a ülkenin nükleer silahlarının gizli kodunu verdi. Bu görüşme sırasında Elysee sarayına gelen Hollande’nin hayat arkadaşı Valerie Trierweiler’i de Carla Bruni karşıladı. Devir teslim töreninin ardından Sarkozy ve eşi Carla Bruni saraydan ayrıldı.

‘Fransa’ya adalet geri gelecek’

Hollande ve hayat arkadaşı, Sarkozy ve eşi Carla’yı sarayın merdivenlerinden uğurladı. Törenin ardından cumhurbaşkanı olarak ilk konuşmasını yapan Hollande, Fransa’yı bekleyen zorlukların farkında olduğunu belirterek, “Zorlukların üstesinden gelebilecek bir ülkeyiz” dedi. Kendinden önceki cumhurbaşkanlarına tek tek teşekkür eden Hollande’ın, sadece Sarkozy’ye bundan sonraki hayatında başarılar dilemesi dikkat çekti. Hollande “Irkçılığın her türlüsüyle savaşacağım. Benimle Fransa’ya adalet geri gelecek” dedi. Dün akşam Berlin’e giderek, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşen Hollande yarın da ABD Başkanı Obama ile tanışmak için ABD’ye gidecek.

İlk icraatı makam aracına yaptı

Yemin töreninin olabildiğince mütevazı olmasını talep eden Hollande, Fransız siyasetindeki bir tabuyu yıkarak, koyu renk olmayan, orta sınıf Citroen DS5 marka gri hibrit bir araçla geldi. “Bay Normal” lakaplı Hollande’ın sadece 30 kadar kişisel konuk davet ettiği törene hiçbir devlet başkanının katılmaması da dikkat çekti. Hollande’ın çocukları da törene katılmadı. Hollande yemin töreninin ardından siyasi geleneklere göre yeni cumhurbaşkanının Şanzelize’de yaptığı üstü açık araba ile halkı selamlama turuna da yağmura rağmen gri aracıyla katıldı. Açılır tavandan halkı selamlayan Hollande, sırılsıklam olmasına rağmen tura devam etti.

‘Bana yeni bir unvan bulun’

Gazeteci olan ve Paris Match dergisinde çalışırken bir iş arkadaşını tokatladığı için “Rottweiler” lakabı takılan Hollande’ın hayat arkadaşı Valerie Trierweiler, Elysee Sarayı’na taşınmayacağını ve kendisine First Lady denmesini istemediğini açıklamıştı. Hollande de saraya taşınmayacağını bildirmişti. Dün sadece yemin töreni için Elysee Sarayı’na gelen Trierweiler gazetecilik mesleğine yabancı ülkelerde yapacağı röportajlarla devam etmeyi planladığını açıkladı. Carla Bruni’den çok daha donanımlı olmasına rağmen kendisine Firt Lady denilmesini istemeyen Trierweiler, “Ben politikaya tamamen yabancı bir dünyadan geliyorum. Bunun kurallarını da öğrenmem gerekmiyor. Fransa halkı bana yeni bir unvan bulmakta yardımcı olsun” dedi.

Haberin Devamı