Gazete Vatan Logo

Fotoğrafı yayımlandı! İşte Londra saldırganı!

Çarşamba günü İngiltere'nin başkenti Londra'nın Westminster köprüsünde aracıyla insanları ezip bir polisi bıçaklayan saldırganın fotoğrafı yayımlandı.

Fotoğrafı yayımlandı! İşte Londra saldırganı!

Londra saldırısını gerçekleştiren Halid Mesud’un, DEAŞ’ın Avrupa’daki eylemlerine katılan militanlarıyla aynı özelliklere sahip olduğu ortaya çıktı: Suç geçmişi olan, hapiste din değiştirip radikalleşmiş, çevresinin dikkatini çekmeyen bir kişi...

İngiliz basını, başkent Londra’da hafta içinde Westminster Köprüsü’nde yayaları ezdikten sonra parlamento bahçesinde bir polis memurunu bıçaklayan Halid Mesud’un geçmişine ilişkin ilginç ayrıntılara ulaştı. 52 yaşındaki 3 çocuk babası Mesud, terör örgütü DEAŞ’ın son 2 yılda Avrupa ülkelerinde gerçekleştirdiği eylemlere katılan üyelerininkine tıpa tıp uyan bir profil sergiliyor.

Birmingham’da kendi halinde bir hayat yaşadığı düşünülen Mesud, komşuları tarafından ‘sakin, bahçe işleriyle ulaşan, dindar bir adam’ olarak görülse de, geçmişinde çok sayıda suça karışmış bir isim. İlk suçunu 1983’te, henüz 18 yaşındayken işleyen Mesud, gençlik yılları boyunca ırkçılığa maruz kaldığını öne sürmüş. Adam yaralama suçundan iki kez hapse giren Mesud’un, hapiste Müslümanlığa geçmeden önce ‘Adrian Elms’ adını kullandığı belirtiliyor.

Hapiste radikal İslamcılarla yakın temasta bulunduğu için bir dönem iç istihbarat servisi MI5 tarafından fişlenen Mesud, cezasını tamamlamasının ardından 2004 yılında Farzana Malik adlı Müslüman kadınla evlendi. Bir sene sonra Suudi Arabistan’a giden Mesud’un Cidde’de İngilizce öğretmenliği yaptığı ifade ediliyor. 2009’da İngiltere’ye geri dönen Mesud, Luton’daki bir kolejde İngilizce öğretmenliğine devam ederken, polisin ve istihbarat teşkilatlarının izleme altında tuttuğu radikal dincilerin yoğun olarak bulunduğu mahallelerde kaldığı belirlendi.

Güvenlik uzmanları, DEAŞ yöneticilerinin, Avrupa ülkelerinde eylem düzenlemek için, Mesud gibi suç geçmişi olan, toplum ve otoriteyle sorunu bulunan kişileri seçtiğini uzun süredir dile getiriyordu.

Basın suçu Google’a attı

Daily Mail gazetesi, DEAŞ sempatizanlarının, araçla yayaları ezme gibi yeni türde terör saldırılarının ‘tüyolarını’ arama motoru Google üzerinden kolaylıkla elde edebildikleri yorumunu yaptı. Gazete, İngiliz yetkililerin tüm uyarılarına karşın bahsi geçen yazı ve video kayıtlarının internette rahatça bulunabildiğini vurguladı.

Vurulma anı

Yerel medya, 52 yaşındaki Mesud’un, parlamento bahçesinde gerçekleştirdiği saldırıdan sonra vurulma anını gösteren video görüntülerini yayınladı. Görüntülerde Mesud’un, polis memuru Palmer’ı yaraladıktan sonra, binadan çıkan özel güvenlik görevlileri tarafından vurulduğu görülüyor.

May’i böyle kaçırmışlar

The Sun gazetesi, saldırı sırasında parlamentoda bulunan Başbakan Theresa May’in korumaları tarafından binadan kaçırılma görüntülerini internet sitesinden yayınladı. Silah seslerinin duyulmasının ardından korumaları tarafından parlamentonun avlusuna çıkarılan May’in hızlıca makam aracına bindirildiği görülüyor. May’in olayın ardından başbakanlık konutu 10 Numara’ya götürüldüğü açıklanmıştı.

Kahraman polisin son fotoğrafı

Halit Mesud’un parlamento bahçesinde bıçaklayarak öldürdüğü polis memur Keith Palmer’ın, saldırıdan 45 dakika önce bir turistle çektirdiği hatıra fotoğrafı basına yansıdı. ABD’den tatil amacıyla Londra’ya gelen Staci Martin adlı kadın, 48 yaşındaki polis memuruyla parlamentonun önünde çektirdiği fotoğrafı Palmer’ın ailesine ulaştırmak istediğini söyledi. Öte yandan internet üzerinden Palmer’ın ailesi için başlatılan yardım kampanyasında 350 bin Sterlin bağış toplandığı açıklandı.

Haberin Devamı