Gazete Vatan Logo

Ford Otosan, bal arılarına mühendisliği aşılayacak

Ford Otosan, ‘Bal Arıları Mühendis Oluyor’ projesiyle kadınları mühendis olmaya teşvik edecek. Çalışmayla 81 ilde 81 okulda kız öğrencilere mühendislik tanıtılacak ve Ford’da staj imkanı tanınacak.

Ford Otosan, bal arılarına mühendisliği aşılayacak

Ford Otosan’ın Koç Holding’in Ülkem İçin projesi kapsamında, Uçan Süpürge ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle hayata geçirdiği ‘Bal Arıları Mühendis Oluyor’ projesi başlıyor. Proje kapsamında 81 ilde 81 okulda kız öğrencilere, ailelerine ve öğretmenlere mühendislik mesleği tanıtılacak. Ford Otosan’ın mühendis çalışanlarının da rol model olarak destek vereceği proje ile bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirilecek.

Staj imkanı var

‘Bal Arıları Mühendis Oluyor’ projesi 24 ay sürecek. Projenin saha uygulaması; Uçan Süpürge Toplumsal Cinsiyet uzmanları, psikolojik rehberlik uzmanları, İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve Ford bayileri destekleriyle gerçekleştirilecek. Meslek seçimi hakkında farkındalık yaratarak kadın ve erkekler için fırsat eşitliğinin önemine vurgu yapmak, mühendislik mesleğini seçen kız öğrenci oranını artırmak için eğitimler verilecek. Ford Otosan mühendisleri de rol model olarak mühendislik mesleğini, çalışma koşullarını ve kendi tecrübelerini öğrencilere aktaracak.

Projeyle 81 ildeki 81 lisede, 8 bin 100 kız ve 8 bin 100 erkek lise öğrencisi, velileri ile öğretmenlerine ulaşılması hedefleniyor. 2 yıl boyunca farkındalık eğitimleri ile sürecek olan projenin devamında, sürdürülebilirliğinin sağlanması için Ford Otosan ve Uçan Süpürge tarafından 5 yıl boyunca ortak bir izleme programı yürütülecek. Proje sonunda üniversitelerde mühendislik bölümlerini tercih eden kız öğrencilere, Ford Otosan’da staj imkanı da sunulacak.

Haberin Devamı

Kadın mühendis başvurusu çok az

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, yeni kurumsal sosyal sorumluluk projesiyle ilgili heyecanlarını dile getirerek daha fazla sayıda kadın mühendisi Türk sanayisine kazandıracaklarını söyledi. Yenigün, şunları söyledi: “Türk otomotiv sektörünün istihdam lideri olarak, iş başvurularında kadın mühendis oranının düşük olması, bu projeyi yaratmamız için itici güç oldu. ‘Bal Arıları Mühendis Oluyor’ projemizi, eğitim alanında ve meslek seçiminde toplumsal cinsiyet kalıplarından kaynaklanan önyargıları yıkmak; kadın ile erkekler için fırsat eşitliğinin önemine dikkat çekmek amacıyla başlattık. Daha fazla sayıda kadın mühendisi Türk sanayisine kazandırmayı amaçlarken toplumda dönüşüm yaratacağız.”

Haberin Devamı

Sadece gıda alanında kız öğrenci sayısı yüksek

- Mühendislik fakültelerinde öğrenim gören erkek öğrenci sayısı 182 bin 23 olurken kız öğrenci sayısı 72 bin 347’de kalıyor.

- Gıda işleme alanında erkek öğrenci sayısı 5 bin 602 olurken, kız öğrenci sayısı 13 bin 112’ye çıkıyor.

- Elektronik ve otomasyon alanında erkek öğrenci sayısı 80 bin 969 olurken, kız öğrenci sayısı 24 bin 226’da kalıyor.