Gazete Vatan Logo

Ford Otosan'a ÖTV şoku

Ford Otosan 1 milyar $ yatırım kararı aldı, ‘Oyun oynanırken kural değiştirilmez’ dedi

Otomotivde Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) yükseltilmesi sadece lüks otomobilleri etkilemedi. Hafif ticari araçta, ÖTV’nin yüzde 10’dan 15’e çıkması Avrupa’nın en büyük hafif ticari araç üssü konumundaki yerli üreticileri de vurdu. Küresel ekonomik kriz sonrası en büyük yatırım hamlesine start veren Ford Otosan da bunlardan biri... Yeni Transit ve yeni mini hafif ticari araç için 1 milyar dolar yatırım kararı alan şirket ÖTV şoku yaşıyor. Vergi artışını değerlendiren Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, “1.600 cc ve üzerindeki otomobiller ile hafif ticari araca gelen verginin otomotiv pazarına 1 milyar liralık etkisi olacak” diye konuştu. Yerli üretimin ve yeni projelerin bu kadar konuşulduğu bir dönemde verginin yükselmesinin Otomotiv Strateji Belgesi’yle uyumlu olmadığını dile getiren Otay, şunları kaydetti:

KOBİ ve esnafın lükse merakı yok

“ÖTV artışı lükse yapıldı’’ deniliyor. Ama vergisi yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkan yüzde 70’i yerli olan hafif ticari araç unutuluyor. Hafif ticarinin müşterisi olan KOBİ, esnaf, zanaatkarın lükse merakı yok. Araçları hem iş hem de sivil hayatında kullanıyor. Combi sınıfına gelen vergi, yeni projelerin konuşulduğu dönemle bağdaşmıyor. ÖTV artışını global ekonomilerde kriz öncesinde tedbir olarak yapıldığını düşünüyoruz. Ekonomilerde toparlanma sonrası vergi artışlarının geri alınmasını diliyoruz.”

Vergi artışlarının planlı yapılması gerektiğinin altını çizen Nuri Otay, “Otomotiv Strateji Belgesi çok sağlıklı bir çalışmaydı. Bunun gibi 2023 yılına kadar bir de vergi planı yaparsın. Böylece yatırımcı önünü görebilir, ona göre kararlar alabilir. Oyun oynanırken, kuralı değiştirmek doğru olmuyor” dedi.

Dizel motor İnönü’ye emanet

28 yıldır yerli motor üreten Ford Otosan’ın İnönü fabrikası Transit’in yeni nesil Duratorq dizel motorunun üretimine başladı. Duratorq motor projesiyle birlikte İnönü, Ford Avrupa’nın prototip motor üretim üslerinden biri haline geldi. Ford Motor, böylece 3 büyük Ar-Ge merkezinden biri olma yolunda ilerleyen Ford Otosan’a yeni Duratorq motorlarının geleceğini emanet etmiş oldu. Gebze ve Kocaeli’nde 1.000’den fazla Ar-Ge mühendisine ulaşan Ford Otosan, binek otodan hafif ticariye kadar tüm dizel Ford modellerinde kullanılacak Duratorq motorları geliştirecek.

Nuri Otay, 100’den fazla Türk mühendisin dizel motorun geliştirilmesi için çalıştığını belirterek, “Ford projelerinde prototip motor üretim merkezi olan İnönü fabrikasında Duratorq projesi için 400 prototip motor ürettik ve 5 kıtadaki Ford’un test merkezlerine gönderdik. Ford’un tüm segmentlerinde Duratorq’un bandan sonraki gelişimi Türkiye’ye ait olacak” diye konuştu.

Yüzde 65’ten fazla yerlilik oranı dünya gerçeğine aykırı

Otomotiv sektöründe gündem yerli otomobil projesi ve ÖTV artışı... Peki Türk markasının yüzde 100 yerli olması fizıbl mı? Otomotivciler, ortaya çıkacak projenin yüzde 100 yerli olmasının mantıklı olmayacağını savunuyor. Kocaeli’de üretilen Transit modelinde yerlilik oranının yüzde 65 seviyesinde olduğunu belirten Nuri Otay, “Yüzde 65-70’in üzerindeki yerlilik oranı dünya gerçeklerine aykırı” dedi. Otay, “Türkiye birçok hammaddeyi ithal ediyor. Açık ekonomilerde daha ucuz olan ürünün yurtdışından alınması çok doğaldır. Olaya maliyet olarak bakmak lazım. Fiyat nerede uygunsa, hammadde oradan alınmalı. Dünya otomotiv devleri de böyle yapıyor” açıklamasında bulundu. Otay, “Ürünlerin yüzde 100 yerli üretmek yerine yüzde 65’i nasıl daha fazla üretiriz ona bakmak gerekiyor. Türkiye’nin geleceği burada” dedi.

2 hafta önce pazar yüzde 10 daralır diyorduk ama daha fazla düşüş olur

Nuri Otay, ÖTV artışı, kurların yükselmesi ve yeni model yılının 2013 başına kadar sürecek olmasının, önümüzdeki yıl otomotiv pazarını olumsuz etkileyeceğini söyledi. Otay, “2 hafta önce 2012’de pazarın yüzde 5-10 daralacağını öngörüyorduk ancak şimdi işler değişti. Yeni planlar, stratejiler üzerinde çalışıyoruz. 2012 bütçesi Kasım’da netleşir” dedi. Nuri Otay, bu yıl yaklaşık 37 bin adet olacak ağır kamyon satışlarının 2012’de pek fazla değişmeyeceğini, pazarın 36 bin adet seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Ford’un mini hafif ticari aracını Türk mühendisler tasarlayacak

Ford’un hafif ticaride yeni bir segment yaratması beklenen yeni modelini tepeden tırnağa Türk mühendisler geliştirecek. Fiat Fiorino’nun rakibi olacak ve 2013-2014 yıllarında yollara çıkması beklenen yeni mini hafif ticarinin tasarımı ve Ar-Ge’si Türkiye’ye emanet edildi. Yılda 100 bin adet üretilecek aracın üçte ikisi yurtdışı pazarlara ihraç edilecek. Nuri Otay, Ford Otosan’ın eskiden Ford Motor Company’nin istediği modelleri ürettiğini ancak bugün kazandıkları ürün geliştirme becerisiyle her şeyin değiştiğini söyledi.

Manhattan’a bayrağı diktik

Ürün geliştirmenin yatırım kararlarında avantaj sağladığını kaydeden Otay, “Yeni Transit ve yeni mini hafif ticari aracın yatırım kararını Ford Motor Company bu yüzden aldı. Türkiye, 1.200’e yaklaşan Ar-Ge mühendisiyle ürün geliştirebiliyor, tasarlayabiliyor. Mini hafif ticari araç projesi bizden çıktı. ‘Biz bunu yaparız, ürün var, pazar var, Ar-Ge var’ dedik. Üreteceğimiz yeni mini hafif ticariyi de biz geliştiriyoruz. Tasarımından mühendislik çalışmalarına kadar her şey Ford Otosan’ın elinden çıkacak. Böyle bir ürünün Türkiye ve Avrupa’da tutulacağını Ford Motor’a anlattık ve ikna ettik. Yaratılan bu tip projelerle Türkiye, Avrupa’nın en büyük hafif ticari araç üssü haline geldi” diye konuştu.

Otay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz artık fikir üreten, proje sunan bir şirket olduk. Bu Transit Connect’le başlayan bir süreç. New York’a sattığımız taksi Connect’le övünüyoruz. Bu sınıfı dünyada yaratan şirketlerden biriyiz. Bu fikri ortaya atan, geliştiren, Avrupa’da başarılı olacağına inanan, Manhattan’ın göbeğine Türk bayrağını diken bir başarı öyküsü...”

Ford Otosan Genel Müdürü, yeni mini hafif ticari aracın Connect’te olduğu gibi üçte birinin iç pazara verileceğini, üçte ikisinin de ihraç edileceğini ekledi.

1.5 milyonuncu ihracat Brezilya’ya

Ford Otosan, geçen hafta Gölcük fabrikasından 1.5 milyonuncu aracı ihraç etti. 1.5 milyonuncu araç olan Transit, Brezilya’ya gönderildi. 1967’den bu yana Transit modelini üreten Ford Otosan, ilk 9 ay itibarıyla yüzde 37.4’lük pazar payıyla segmentinin açık ara lideri konumunda. 6 rakibinin pazar payı Transit’e yetişemiyor.

300 bin Transit 50 bin elektrikli otomobile bedel

Silindir hacmi 2.2 litre olan yeni nesil Duratorq motorlarda, 6 hızlı şanzıman tüm ürün ailesinde standart sunuluyor. Daha sessiz ve Euro 5 normlarına uygun düşük karbondoksit salınımlı çevre dostu yeni nesil Duratorq motor ailesi yüzde 17’ye varan yakıt tasarrufu sağlıyor. Bu da 1 depoda 157 kilometre daha fazla yol katedilmesini sağlıyor. Araçta aynı zamanda Start/Stop sistemi de yer alıyor. Yakıt tasarrufuna değinen Nuri Otay, “Kapasitemizi 400 bin adede yükselttiğimiz zaman 300 bin adet Transit üretmiş olacağız. Start/Stop sistemiyle birlikte yüzde 20’ye varan oranda elde edilen yakıt tasarrufu 50 bin elektrikli araç üretmek anlamına geliyor” dedi.

Transit yeni motoruyla makyaj geçirdi

Yeni Duratorq motorla birlikte Ford Otosan, Transit modelinin tasarımında ufak makyajlar gerçekleştirdi. Ön ızgaralar gümüş rengine boyandı, motor gücü özelliğini gösteren sarı etiketler ise çevreci özelliğini vurgulamak amacıyla maviye boyanarak Transit’in dış tasarımı farklılaştırıldı. Mevcut ve 2012 model Transit’lerde ayrıca kış şartlarında ve yağmurlu havalarda güvenli sürüşü arttırmak için ısıtmalı ön cam tüm ürün gamında standart hale getirildi.

MONTAJ SANAYİ DEĞİLİZ, ALGIMIZ YANLIŞ

Nuri Otay, “Türkiye’de otomotiv sektörü montaj sanayi değil. Ülkemizde motor tasarlanıyor, üretiliyor... Türkiye’nin algısını maalesef değiştiremedik” dedi.

Haberin Devamı