Gazete Vatan Logo

Ford Otosan 3. ticari aracı üretecek

Ford Otosan yeni yatırımla Transit ve Connect’ten sonra 3’üncü ticari aracı üretecek...

950 milyon liralık dev yatırımla Transit’i baştan aşağıya değiştirme kararı alan Ford Otosan, yeni bir hafif ticari aracın üretimine hazırlanıyor. Şirket, model için 368 milyon liralık yatırım teşvik belgesi aldı. Gölcük’te üretilen ticari araç sayısı üçe çıkmış olacak.

Küresel krizden çıkış sonrası 630 milyon dolarla (950 milyon lira) Türkiye’nin en büyük otomotiv yatırımı kararını alan Ford Otosan’dan bir hamle daha geldi. Yeni Transit yatırımıyla yetinmeyen şirket, yeni bir hafif ticari araç projesini devreye sokmaya hazırlanıyor. Ford Otosan, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamayla, 368 milyon liralık yatırım için teşvik belgesi aldığını duyurdu.

Şirketten KAP’a yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“11 Ekim 2010 tarihinde Yönetim Kurulumuz yeni Transit üretimi için 485 milyon euro (950 milyon lira) yatırım harcaması yapılmasını onaylamıştı ve yine aynı tarihte özel durum açıklamasını Kamu Aydınlatma Platformu’na göndermiştik. Söz konusu yeni Transit üretimi yatırımı için 976 milyon lira sabit yatırım tutarında yatırım teşvik belgesi alınmıştır. Ayrıca detaylı fizibilite çalışmaları devam eden yeni bir ticari araç projesi için de 368 milyon TL sabit yatırım tutarında yatırım teşvik belgesi alınmıştır.”

Ford Otosan’ın yeni hafif ticari araç projesinin Koç Holding’in bir başka otomotiv şirketi Tofaş’ın Fiat, Peugeot ve Citroen için ürettiği, Avrupa’da önemli satış grafiği yakalayan küçük boyutlu hafif ticari Minicargo’ya rakip bir model olması bekleniyor. Ford Otosan, uzun süredir bu projenin üzerinde çalışıyordu. Bu rakam projenin ilk adımını oluşturuyor.

Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, yeni hafif ticari aracın üçüncü bir model olacağını belirterek, “Yeni projeyi Yönetim Kurulumuzun onaylamasından sonra alınan 368 milyon liralık yatırım teşvik belgesi ilk etap olacak. Yatırım bundan daha büyük” açıklaması yaptı.

Otay, yeni projeyle ilgili detayların Yönetim Kurulu onayından sonra açıklanacağını sözlerine ekledi.

Ford 12 yılda Türkiye’ye 1.8 milyar dolarlık yatırım yaptı. Yeni Transit ve yeni ticari araç projesiyle bu rakam 3 milyar doları aşacak.

Rahmi Koç: Yerli otomobil OSD’nin işi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “İşte babalar burada, Türk malı otomobil üretelim. Biraraya mı gelirsiniz, kendiniz mi yaparsınız ama yapalım artık” çağrısıyla ilgili olarak Koç Holding Şeref Başkanı ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, “Yerli otomobil meselesi OSD’nin işidir. Onlar şu anda konuyu tetkik ediyorlar. Neticeleri bize bilgi verecekler” dedi. Kocaeli’nde inşa edilen Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi’nin açılışı Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve Rahmi Koç’un katılımlarıyla gerçekleştirildi. Açılış sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koç, gündemi meşgul eden yerli otomobil konusundaki bir soruya, “Yerli otomobil meselesi OSD’nin işidir. Onlar şu anda konuyu tetkik ediyorlar. Neticeleri bize bildirecekler” şeklinde yanıt verdi.

Opel’in yeni ticarisi Combo’ya 150 milyon euro yatırım yapacak, 3. vardiyayı 6 ay erkene alacak

2010 yılını tarihi rekorlarla kapatan Tofaş, 2011’e de hızlı girdi. Fiat dünyasının İtalya ve Brezilya’dan sonra dünyanın üçüncü, Avrupa’nın ise ikinci büyüğü haline gelen şirketin, Doblo platformunda Opel-Vauxhall markalarına üreteceği yeni Combo için gerçekleştireceği sır yatırım ortaya çıktı. Tofaş, ortaya çıkacak yeni modele yaklaşık 150 milyon euro yatırım yapacak.

Tofaş, Doblo, Peugeot, Citroen ve Fiat için ürettiği Minicargo’dan sonra Bursa fabrikasındaki bantlardan Kasım 2011’de inmeye başlayacak Combo modeli sayesinde, 3’üncü vardiya ile istihdam artışının tarihini de öne çekti. Yılın son çeyreğinde 2’nci vardiyadan 3’e geçmeyi ve 1.200 yeni eleman almayı planlayan yerli üretici, bu tarihi 6 aya öne aldı.

Tofaş CEO’su Ali Pandır, 2010 yılının şirket açısından başarılar ve rekorlarla geçtiğini, yeni yıla da sürpriz bir karar alarak başladıklarını açıkladı. Pandır, Opel-Vauxhall markaları için üretecekleri yeni Combo’nun yardımıyla 3’üncü vardiyaya daha erken geçmeye hazırlandıklarını söyledi.

1.200 kişi işe alınacak

Pandır, şunları kaydetti: “2010’da büyük sürprizler yaşadık. Aynı şeyleri yaşamak istemiyoruz. Talebe cevap verebilmek için 2’nci vardiyadan 3’üncüye son çeyrek yerine ilk çeyrekte geçmek için düğmeye bastık. İlk etapta 500 kişi alacağız. Yılsonuna kadar bu sayı 1.200 kişiye ulaşacak.”

Yatırımlarla ilgili bilgi veren Ali Pandır, “Hiç yatırım yapmadığımız yıl bile 100 milyon eurodan bahsediyoruz. Bu yıl yeni Combo, fabrika hatları yenileme için 150 milyon euroluk yatırım gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Dünyada en fazla Fiat satan 3’üncü ülke olduk

ALİ PANDIR, 2010’da gösterdikleri performansla dünyada en fazla Fiat markalı araç satan 3’üncü ülke konumuna yükseldiklerini söyledi. Geçen yıl 110 bin adetlik satışla Fransa, İngiltre ve Almanya’yı geçtiklerini belirten Pandır, “İtalya ve Brezilya’nın ardından dünyada üçüncü, Avrupa’da ikinci en fazla satış yapan ülke olduk” dedi.

Kosova’yı uçuracak Limak’a Vakıfbank’tan 85 milyon euro

KOSOVA’YI dünyaya bağlayan Priştina Uluslararası Adem Jashari Havalimanı’nın tasarım, inşaat, finansman ve işletme ihalesini kazanan Limak Kosova International Airport JSC ile Vakıfbank arasında 85 milyon euroluk proje Finansman Kredisi’ne ilişkin anlaşma imzalandı. Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Limak Kosova International Airport JSC’nin inşaat döneminde bin kişiye, işletme döneminde ise 550 kişiye istihdam sağlayacaklarını belirterek toplam 140 milyon euroluk yatırım gerektiren havalimanı inşaatını 2 yılda tamamlamayı öngördüklerini açıkladı. 27 bin metrekare kapalı alana sahip yeni terminal binasının yanısıra 77 bin metrekare apron, yeni hava trafiği kontol kulesi inşası, havalimanı ulaşım yollarının rehabilitasyonu, bin 750 araç kapasiteli otopark, yakıt depoları ve bağlantı yollarının yapımını da üstleneceklerini aktaran Özdemir, “Hedefimiz 2010 sonu itibarıyla 1.5 milyon olan yolcu sayısını 4 milyon yolcuya çıkarmak” dedi. Limak Holding A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir de, TCDD’nin Ankara Garı Hızlı Tren Terminal İnşaatı için Şubat ayı sonunda teklif vereceklerini hatırlattı.

Hyundai’den Karsan’a 200 bin araç siparişi

New York taksi ihalesinde finale kalarak adını kıtalar arası arenaya taşıyan Karsan, Bursa fabrikasına önemli bir sipariş daha aldı. Renault Trucks’ın Premium, Lander ve Kerax modellerini, Peugeot Partner, CitroÎn Berlingo, Karsan J Serisi, Hyundai HD Serisi ve BredaMenarinibus marka otobüs modellerini üreten İnan Kıraç’ın sahip olduğu şirket, Hyundai ile geliştirilmekte olan yepyeni bir ticari araç modelinin tüm Avrupa pazarları için tek üreticisi ve Türkiye’deki dağıtıcısı olma yolunda anlaşma imzaladı. Geliştirilecek 3-6 ton arasında azami yüklü ağırlığa sahip van, kamyon ve minibüs versiyonlarını içeren yeni bir ticari araç ürün gamı Karsan tarafından üretilecek. Üretim 2011’de başlayacak. Karsan, ilk 6 yılda 200 bin adetlik üretim yapacak. HMC Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı H. Y. Choi, bu proje sayesinde Hyundai’nin Avrupa ticari araç pazarında çok daha güçlü bir konuma geleceğini ve bu hedefe ulaşmalarında Karsan ile yapılan işbirliğinin anahtar rol oynadığını belirtti.

Karsan Murahhas Azası Jan Nahum ise bu projede Hyundai’nin güçlü global markasıyla Karsan’ın esnek ve kaliteli üretim becerisinin bir araya geldiğini söyledi.

Haberin Devamı