Gazete Vatan Logo

Ford'dan 'oto üretin' çağrısına müjdeli yanıt

Başbakan istedi, torun Ford “Gölcük’te oto üretiriz” dedi

Koç Holding ile işbirliğinin 84’üncü yılını kutlayan dünyanın en büyük otomotiv devlerinden Ford Motor Company, Kocaeli fabrikasında hafif ticari aracın yanı sıra binek otomobil üretimi için de yeşil ışık yaktı. Türkiye’yi Avrupa’nın en büyük hafif ticari araç üssü haline getiren ABD’nin ikinci büyük otomotiv devi Ford, gözünü bu kez binek otoya dikti.

Detroit Otomobil Fuarı’nda sorularımızı yanıtlayan Ford Motor Company Başkanı Bill Ford Jr., Türkiye’nin stratejik bir ortak olduğunu belirterek, Gölcük fabrikasında binek oto üretebileceklerini açıkladı. Ford, “Ticari araç üssümüz olan ve sürekli büyüdüğümüz Türkiye’de binek araç üretimini düşünüyoruz. Bu kesinlikle mümkün” açıklamasını yaptı. Böylece geçen yıl Hannover’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın şirketin kurucusu Henry Ford’un torunu Bill Ford Jr.’a yaptığı ‘Türkiye’de binek otomobil de üretin’ çağrısına olumlu yanıt gelmiş oldu.

Uzun yıllardır ortak oldukları Koç Ailesi ile mükemmel bir işbirliği içinde olduklarını belirten Ford, “Rahmi Koç çok önemli ve vizyoner bir insan. Ayrıca Mustafa ve Ali Koç’la çok yakın temas halindeyiz. Koç Holding ile çalışmaya büyük önem veriyoruz” ifadesini kullandı. Ford, “Önümüzdeki dönemde Türkiye’deki Ford yatırımları ve operasyonları önemli değer yaratmaya devam edecek” diye konuştu.

Yatırımlar sürecek

Ford Motor Company CEO’su Alan Mulally de Türkiye’nin Ford dünyası içinde büyük önem taşıdığını, binek otomobil yatırımını ciddi olarak düşündüklerini ve imkanları araştırdıklarını söyledi. Gizlilik nedeniyle yatırım planı hakkında şu aşamada ayrıntılı bir açıklama yapamayacaklarına işaret eden Mullaly, fırsatlar üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Mulally, “Bizi izlemeye devam edin. Türkiye’de yatırımlarımız tüm hızıyla devam edecek” diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’u ziyaret ettiğini ve çok etkilendiğini dile getiren Mulally, Türkiye’nin fantastik bir ülke olduğunu sözlerine ekledi.

‘Sadece ticari araç yetmez’

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, 2011 yılında Almanya’nın Hannover şehrinde düzenlenen Cebit Fuarı’nda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve Ford CEO’su Alan Mulally ile buluşarak, yatırım çağrısında bulundu. Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’un da katıldığı toplantıda Erdoğan, Mulally’e, “Türkiye’de sadece ticari araç değil, binek otomobil de üretin. Yatırımınızı artırın” talebini iletmişti. Mulally de gereğini yapacaklarını söylemişti.

İlk sinyali İstanbul’da verdi

Türkiye, Ford Motor Company’yi krizden çıkaran adam olarak bilinen Bill Ford Jr. için stratejik ülke konumunda. İstanbul’u sık sık ziyaret eden Ford, her fırsatta Türkiye’deki operasyonların önemine dikkat çekiyor. Torun Ford, son ziyaretinde Türkiye’yle ilgili olarak şunları söylemişti: “Koç Holding ile dünya otomotiv sektörünün en uzun soluklu ortaklıklarından birini kurduk. Bizim ortaklığımız sadece ayakta kalma çabası içinde değil, büyüyor da. Ford içinde bu ortaklığın değeri ve önemi artıyor. Kocaeli fabrikasında üretilen Transit ve Connect modellerinin yakaladığı ihracat başarısı, dünya çapındaki küresel performansı gurur verici. Ford Otosan ve Türkiye, bizim için büyük değer taşıyor. Yatırımlarımız devam edecek. Çok önemli planlarımız var.”

İşte Murat Güler imzalı yeni Mondeo

TÜRK tasarımcı Murat Güler tarafından tasarlanan yeni Ford Mondeo, ilk kez ABD’de Fusion ismiyle sergilendi. Eylül ayında Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtılacak yeni Mondeo’yla birebir aynı olan yeni Fusion, Amerika pazarında 180 beygir gücünde 1.6 litrelik benzinli motor ve otomatik şanzımanla satılacak. Fusion’un Avrupa versiyonu olacak yeni Mondeo ise 2013 yılında Avrupa’yla eş zamanlı Türkiye’de satışa sunulacak. Güler, “Fusion, yeni Mondeo’nun birebir kopyası. Çok yakışıklı bir araç oldu” dedi. Güler, şu anda yeni Lincoln modelleri üzerinde çalıştığını belirterek, “Lincoln’ün dış tasarım şefiyim. Üzerinde çalıştığım ilk Lincoln, önümüzdeki yıl Detroit’te sergilenecek SUV bir model olacak” diye konuştu.

Elleri ve botları ısıtıyor

Fuarın gözdelerinden biri konsept Audi Vail oldu. Audi’nin en küçük SUV modeli Q3’ten daha küçük boyutlara sahip olan araç, bazı aksamlarında kullanılan plastik parçalar sayesinde oldukça hafif bir yapıya sahip.

Q3 Vail kış sporları temalı bir araç olarak tasarlandı.

Aracın ilginç aksesuarlarından biri de bagaj duvarında bulunan ve bu noktada şarj edilebilen LED el fenerleri. Isıtma fonksiyonu da sunan bu el fenerleri bu sayede elleri veya içerisine koyuldukları botların içini ısıtabiliyor.

Vail’in turbo beslemeye sahip 2.5 litre hacimli motoru TT-RS ve RS3 Sportback modellerinde de bulunuyor. 314 beygir güç, 400 Nm tork üretebilen motor ile araç 0’dan 100 km/s sürate 5.5 saniyede ulaşabiliyor.

Mercedes tarihinin en hafif SL Serisi

Mercedes’in lüks coupe-cabrio segmentindeki temsilcisi SL’in yeni yüzü fuarda gün ışığına çıktı. Yeni SL Serisi, alüminyum gövde yapısıyla yerini aldığı SL’den 140 kg daha hafif.

Yeni SL, Avrupa’da iki benzinli motorla satılacak. Her iki versiyon da 7 ileri otomatik şanzımanla satılacak. SL 350’de 3.5 litrelik V6 motor görev yaparken 302 hp güce 370 Nm torka sahip olacak. Bu model ortalama 6.8 lt/100 km yakıt tüketiyor. Daha güçlü olan ikinci motor seçeneğine sahip SL500’de ise 4.7 litrelik çift turbolu V8 ünite 429 hp güç ve 700 Nm tork üretiyor. Yeni SL500 4.6 saniyede 100 km hıza ulaşıyor.

Marka tarihindeki en hafif SL Serisi olan yeni jenerasyonda, yorgunluk ve uykusuz- luk uyarıcı sistem ve adaptif fren sistemi standart. Modelde geçirgenliği ayarlanabilen cam tavan mekanizması dikkat çekiyor. Magic Sky Control sistemi ile cam tavan istenildiğinde karartılabiliyor.

En büyük cabrio pazarında tanıttılar

Porsche en büyük cabrio otomobil pazarı olan ABD’de yeni geliştirdiği 911 modelinin cabrio versiyonunu tanıtıyor. Yeni 911 Cabrio’nun kumaş tavanı 13 saniyede kapanıyor. Araçta 345 beygirlik 3.4 litre ve 393 beygirlik 3.8 litrelik motor seçenekleri bulunuyor. Şimdilik sadece arkadan çekişli olan modelin 4 çeker versiyonu kısa süre sonra satışa çıkacak.

Kaplumbağa da elektriklendi

Volkswagen’in kült modeli Beetle, Detroit’te E-Bugster konseptiyle çevreci kimliğe büründü. Araçta, 116 beygir güç üreten elektrikli motor görev yapıyor. Otomobil enerjisini arka koltuk ve bagajın alt kısmında konumlandırılmış olan 695 kg’lık lityum-iyon pilden sağlıyor.

2012 Beetle’a göre E-Bugster’ın tavanı 7.4 cm daha alçaltılmış, alçaltılan tavandan dolayı pencereleri de daha dar tasarlanmış. Volkswagen E-Bugster’ın sürüş menzili tek bir şarj ile 160 km civarında. 11 saniyede de 100 km hıza ulaşıyor. Araçtaki en önemli özelliklerden biri 120 veya 240 volt’luk standart priz ile 30 dk. gibi bir sürede yüzde 80 oranında şarj olması.

En yeni Ferrari’yi 7 Türk alıyor

Tofaş çatısı altında Ferrari ve Maserati markalarının distribütörlüğünü yürüten FerMas, Ferrari’nin en yeni modeli 458 Spider’ı 540 bin eurodan başlayan fiyatlarla Türkiye’de ilk müşterilerine teslim etmeye başladı. İlk olarak 2011 yılında Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtılan ve o dönemden bu yana 7 adet sipariş alan Ferrari 458 Spider, markanın en yeni modeli.

1430 kg’lik boş ağırlığa sahip olan Ferrari 458 Spider, 570 HP güç ve 540 Nm tork üreten V8 motoru ve çift kavramalı, direksiyon üzerinden vites değiştirme imkânı sunan F1 tipi şanzımana sahip. 0-100 km/s hızlanmasını 3.4 saniyenin altında tamamlayan 458 Italia, 320 km/s’lik son hıza çıkarken 100 km’de ortalama 11.8 litre yakıt tüketiyor.

Haberin Devamı