Gazete Vatan Logo

Ford 100 milyon $’lık ‘motor’la gazlayacak

Teşviği kapan Ford Otosan, 100 milyon dolara tüm mülkiyet hakları kendine ait olan 11 litre ve 13 litre hacimli Ecotorq motor üretecek. Motorlar, denizde de kullanılacak.

Hükümetin otomotiv sektörü için 'ince ayar' çektiği Teşvik Paketi meyvelerini veriyor. 75 milyon lira ve üzerindeki motor yatırımlarının 'öncelikli yatırımlar' kapsamına alınması, otomotiv üreticilerini harekete geçirdi.

Ford Otosan, tüm mülkiyet hakları kendisine ait dev proje için düğmeye bastı. Şirket, İnönü tesisinde 100 milyon dolar yatırımla yeni 11 litre ve 13 litre Ecotorq motorlarını hem geliştirecek hem de üretecek. Türk mühendislerinin imzasını taşıyacak motorlar, ağır ticari araçların yanı sıra sanayide ve deniz araçlarında da kullanılacak.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, TÜBİTAK ile Ekonomi Bakanlığı'nın revize edilen motor yatırım teşviklerinden faydalanacaklarını belirterek, “Bu yatırımla 54 yıllık şirket tarihinde bir sayfa daha açıyoruz” açıklamasını yaptı.

Ford’un Türkiye’deki üçüncü fabrikası Yeniköy’ün 2014’ün ilk yarısında Courier modeliyle hizmete gireceğini belirten Yenigün, “Ford’un ticari araç, Ar-Ge ve motor geliştirme merkezi olduk” dedi.

Ford Otosan’ın yıllık 11 bin Ecotorq, 55 bin Duratorq motor üretim kapasitesi bulunduğunu söyleyen Yenigün, şunları kaydetti: “2007’den bugüne kadar Transit’te kullanılan Duratorq motordan 350 bin adet ürettik. Cargo kamyonda kullanılan ve tüm mühendisliği İnönü’de yapılan Ecotorq motorda 120 binlik rakama ulaştık. Yeni motor ailesi için 60 bin saat teknoloji testi, 4 milyon km yol testi planlıyoruz. Yeni motorlar 2 yıllık dönemde piyasaya sürülecek.”

‘7 Kız Kardeş’in tahtını sallıyor

Ford’un global Cargo çalışmalarında Türkiye’nin lider rol aldığını belirten Haydar Yenigün, ağır ticari araç dünyasında etkin üreticilerden biri olmayı hedeflediklerini belirtti. Mercedes, MAN, DAF, Scania, Volvo, Renault Trucks ve Iveco’dan oluşan ‘ağır ticari aracın 7 Kız Kardeşi ismini değiştirmeye aday olduklarını söyleyen Yenigün, “Ya bunlardan birinin yerine Ford geçecek ya da bu listenin adı değişecek” diye konuştu.

Haberin Devamı