Gazete Vatan Logo

Forbes’ın listesine girmem Kıbrıs Türkü’nün varlığının tescili oldu

18 yıl önce Lefkoşa’da çöplüğün üzerine Yakın Doğu Üniversitesi’ni kuran Dr. Suat Günsel, dünyanın en zenginleri arasına girdi. Adada ‘Suat Hoca’ olarak tanınan ve çok sevilen Günsel, bütün çabasının Kıbrıs Türkü’nün varlığını dünyaya tescil ettirmek olduğunu söyledi

Dr. Suat Günsel, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 16 bini öğrenci toplam 20 bin kişilik nüfusu olan Yakın Doğu Üniversitesi’nin kurucusu. ODTÜ’de fizik okudu. Adanın değişken konjonktürünün sabitleşmesinin yolunun eğitimden geçtiğini düşünen Günsel, gençlerin üniversiteye hazırlanacağı bir dershane kurarak eğitime ilk yatırımını yaptı. ’Birgün dev bir komplekse dönüşeceğine emin olduğu’ ünivesite kurma fikrini babasından kalan binayı ipotek ettirerek 1989’da gerçeğe dönüştüren Günsel, Lefkoşa’da Dikmen yolu üzerindeki çöplüğü temizledi, binlerce ağaç dikti ve çorak araziyi yeşil alana dönüştürdü.

Tıp fakültesi yolda
18 yılda üniversiteyi 13 fakültesi, 50’den fazla bölümü, anaokulu, ilkokulu, koleji, 6 bin öğrencisi, spor ve konferans salonu, televizyon stüdyosu, yaklaşık 300 bin kitaplı kütüphanesi olan Ortadoğu’nun en büyük özel üniversitesi haline getirdi. Şu anda 25 milyon doların üzerinde yatırım yaptığı eczacılık ve dişçilik fakültelerini önümüzdeki eğitim dönemine yetiştirmek için çalışıyor. Temeli atılan tıp fakültesi ve hastane de yolda.

Adada ’Suat Hoca’ olarak tanınan Günsel, eğitim yatırımlarıyla önemli bir başarıya daha imza attı ve 1.1 milyar dolarlık servetiyle Forbes dergisinin zenginler listesine 891’inci sıradan girdi. Üniversitenin rektörlük binasında konuştuğumuz Günsel, sıradışı bir insan. Küçük bir köyde ormancı bir babanın oğlu olarak doğan Gürsel, hemen hemen her sorumuza ’felsefi, hatta mistik’ cevaplar verdi. Örneğin eğitim kompleksinin maliyetini bilmiyor. Rakamların kendisi için çok anlam taşımadığını, ülkesi ve toplumu için değer yaratmanın önemli olduğunu söyledi ve ekledi: “Burası yatırım ötesi, inancın eseri olan, ter dökülerek yapılan bir yer. Burası toplumun dokuma tezgahı. Ben buraya aitim, sahibi ise Kıbrıs Türk toplumudur.”

Günsel, Forbes’ın zenginler listesine girmesini de kendisi için değil Kıbrıs toplumu için bir kazanç olarak gördüğünü kaydetti. “Zenginler listesine girince sepet sepet altınım olduğunu düşünmedim. Ama mutlu oldum. Forbes’ın listesine girmem Kıbrıs Türkü’nün dünyada var olduğunu gösterir. Varız çünkü” diyen Günsel, hakkı olanı almaya çalıştığını vurguladı.

Kıbrıs Türkü’nün var olduğunun, Türkiye ile bir bütün olduğunun kabul edilmesini istediğini kaydeden Günsel, şöyle konuştu:

Çabalar sonuç veriyor
“Ben Kıbrıs Türkü’nün hakkının tescil edilmesini istiyorum. Bu hakkımızdır ve çabamız bunun içindir. Çabalarımızın sonuçlarını almaya başladık. 108 ülkeden 2 bin kişi düzenlediğimiz çevre kongresine geldi, bu bir tescildir. Bütün engellemelere rağmen Leonardo sergisini adamıza getirdik, bu bir tescildir. Yakın Doğu, Uluslararası Üniversiteler Birliği, Avrupa Üniversiteler Birliği ve İslam Üniversiteleri Birliği’ne üyedir, bu da bir tescildir.”

RUMLAR’A BİRAZ SAĞDUYULU OLMAYI ÖĞRETMEK LAZIM
Kuzey Kıbrıs’ın ’her daim’ var olabilmesi için Türkiye ile bütün olmak zorunda olduğunu sık sık tekrarlayan Dr. Suat Günsel’in odasında hem babasının hem dedesinin resmedildiği iki yağlıboya tablo var. Günsel, fotoğraf çektirirken dedesine öncelik veriyor. Nedenini sorduğumuzda, “O öldü, daha çok hatırlanmaya ihtiyacı var” cevabını verdi. Üniversitesinde Rum gençlerin de okumak istediğini ama Rum devletinin izin vermediğini hatırlattığımız Günsel, “Güneylilere daha çok çalışmayı, daha sağduyulu olmayı öğretmek lazım. Onlar da aydınlansın” dedi.

İskenderiye’den esinlendi, dev bir kütüphane yarattı
Üstü açık araba koleksiyonu yapan Dr. Suat Günsel, üniversite kampüsünde bölgenin en büyük kütüphanesini kurmuş. 15 bin metrekare kapalı alanı olan kütüphanede 300 bin civarında kitap var. 25 milyon dolarlık yatırımın yapıldığı kütüphanede; 50 binden fazla elektronik dergi, 5 bine yakın DVD, 16 film izleme kabini, bireysel ve grup çalışma odaları, bin kişilik amfi, 350 kişilik tiyatro, 600 kişilik kafeterya da bulunuyor. Yakılan İskenderiye Kütüphanesi’nden esinlenen Günsel’in hedefi, 24 saat açık olan, internetten 52 milyonun üzerinde esere ulaşma imkanı sunan kütüphanedeki kitap sayısını 1 milyon adede çıkarmak.

Bankayı para kazanmak için değil yeni şirketlerin doğmasına destek için kurduk
Dr. Suat Günsel’in üniversite dışında Yakın Doğu Bankası adlı 5 şubeli bankası, Girne’de butik oteli, Lefkoşa’da da matbaası var. Üniversite gibi bankanın da bulunduğu yerin ekonomisine katkıda bulunmasını hedeflediğini söyleyen Günsel, şöyle konuştu: “Klasik bankacılık yapıyoruz. Biz de mevduat topluyoruz, kredi kartı veriyoruz ama asıl amacımız yeni şirketlerin doğmasına imkan sağlamak. Biz küçük ve orta ölçekli kurumların doğmasına yardım ediyoruz. Asıl işimiz bu. Banka bu haliyle Kıbrıs’a yetiyor. Büyütmeyi düşünmüyorum. Matbaamız sadece üniversitenin kitaplarını basar ve 24 saat çalışabilir. Ancak bunu ticarete dökmemiz adadaki 20 matbaanın kapanması demek. Ben dengeleri alt üst etmek istemiyorum.”

Haberin Devamı