Gazete Vatan Logo

Forbes dünyanın gönül zenginlerini listelese ilk sırada yer alırdı

Sabancı, Forbes'un listesine göre 3.2 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengin kişisiydi. Hayatını hayır işlerine adayan Sakıp Sabancı'nın gönül zenginliği ise tüm ölçülerin üzerindeydi. 1 katrilyon lirayı aşkın hayır işine imza atan Sabancı'nın kurduğu okul, hastane ve yurt gibi tesislerin sayısı 120'ye ulaştı

Sakıp Sabancı, ABD'li Forbes Dergisi'nin 'Dünyanın En Zenginleri' listesinde 3,2 milyar dolarlık servetiyle dünyanın 147'nci, Türkiye'nin ise en zengin kişisiydi. Sakıp Ağa, gönül zenginliğinde ise hep ilk sırada yer aldı. Edirne'den Ardahan'a kadar Türkiye'nin 55 yerleşim merkezinde sayısı 118'i aşan okul, öğrenci yurdu, kültür merkezleri, spor ve sağlık tesisleri kuran Sabancı, bugüne kadar 1 katrilyon lirayı aşan hayır işine imza attı. Babası Merhum Ömer Sabancı'nın yaşam felsefesi olarak kabul ettiği "Bu toprağın bize verdiklerini bu toprağın insanına geri vermek..." ilkesini benimseyerek kardeşleri ile birlikte 1974 yılında Vaksa'yı kuran Sakıp Sabancı, her yıl ihtiyacı olan öğrencilerden sporculara kadar binlerce kişiye yardım etti.

Her fırsatta "İnsan bu dünyaya çıplak gelip çıplak gider. Mal mülk zenginliği bu dünyada kalır. İnsan ahirete ruh zenginliğiyle gider. İşte vakıf dediğimiz müessese, bizim Müslüman Türk inancımıza göre malımızın bir kısmını Allah'a yani asıl sahibine vererek muhtaç olanların hizmetine gönül rızasıyla sunmaktır" diyerek herkesi hayır işlerine teşvik etti.
Sabancı'nın Vaksa'sı, 1974 yılından bugüne kadar yaptırdığı eserler, öğrenim bursları, kurum ve kuruluşlara yaptığı yardımlarla kamu bütçesine büyük bir katkıda bulundu. Sabancı'nın kamu bütçesine yaptiğı katkıları üç kalemde toplamak mümkün;

* Meydana getirdiği eserlerle 1 katrilyon 58 trilyon 727 milyar lira,

* Öğrenim burslarıyla 51 trilyon 439 milyar lira,

* Kurum ve kuruluşlara yaptığı yardımlarla 55 trilyon 367 milyar lira,

Toplam: 1 katrilyon 165 trilyon 533 milyar liralık hayır işi yaptı.

22 bin öğrenciye burs
Yıllardır verdiği eğitim bursları sayesinde binlerce öğrenci eğitimini tamamladı. Mali durumu iyi olmayan başarılı öğrencilerin yüksek öğrenimlerine katkıda bulundu. Kurduğu Sabancı Üniversitesi ile de öğrencilerin yüzde 50'sine yine karşılıksız burs verdi. Toplam 22 bin kişi Sabancı'nın burslarından yararlandı. Sabancı'nın kurduğu Vaksa sayesinde Kalkınmada Öncelikli İl Birincileri Bursu için 14 öğrenci, Özürlü Öğrenciler Bursu için 15 öğrenci ve Ödül Bursları için 12 öğrenci olmak üzere her yıl toplam 41 öğrenci karşılıksız burs alıyor.

Oğlu Metin'in adına iki hastane yaptırdı
Oğlu Metin'in zihinsel özürlü olarak dünyaya gelmesi nedeniyle Sakıp Sabancı hayır işlerine daha da önem verdi. Sabancı, özürlülerin eğitim ve gelişimine yardımda bulunmak amacıyla, 1976 yılında Erol Sabancı Spastik Çocuklar Tedavi ve Eğitim Merkezi ile 1996 yılında Metin Sabancı Spastik Çocuklar Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'ni, ayrıca Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni kurdu.

Sakıp Sabancı, başarılı sporculara ve öğrenmenlere de büyük bir destek verdi. Her yıl başarılı öğrenci, öğretmen ve sporculara 1000 Cumhuriyet Altını dağıttı. 1994'te toplam 104 bin dolar, 1995'te 110 bin dolar, 1996'dan itibaren ise her yıl 1000 Cumhuriyet Altını dağıttı.

Şirketleri karının %3'ünü Vaksa'ya ayırmak zorunda
Sakıp Sabancı hayır işlerinin öldükten sonra da devam etmesi için malvarlığının büyük bir kısmını hayır işlerine bağışladı. Bununla da yetinmeyerek Brisa, Philip Morrissa, Akçansa, Marsa KJS, I-BİMSA gibi şirketlerin statülerine kârlarının yüzde 3'ünün Vaksa'ya devredilmesi şartını koydu.

Sözleriyle gündem yarattı
Elimizde üçün biri var...
Sabancı hiçbir zaman politikaya girmedi ama sözleriyle her zaman gündemi belirledi. Gerekli zamanlardaki çıkışları ile Sakıp Sabancı sadece ekonomi ve iş dünyasına değil, siyasete de bir vizyon verdi. Türkiye'nin borcuyla ilgili şu sözleri belleklere kazınan çıkışlarından sadece biriydi: "200 milyar dolar borcumuz var. 200 milyar doları harcadık. Bir elimizde 200 milyar dolar var, öbür elimizde ne var? Üçün biri var be..." İşte Sabancı'nın gündem yaratan sözlerinden bir bölümü:

"Koşa koşa yatırım yapacağız"
"Artık herkes güzel Türkiye istiyor. Politikacı da, sanayici de... Kalkınma trenine bineceğiz. Yeniden yatırımlar yapılacak. Koşa koşa yatırımlar yapacağız." (16.04.2003)

"Atatürk'ün kemikleri sızlıyor"
"Dünyanın en değersiz parası bizim paramız olmuş. Baktığım zaman Atatürk gülümsüyor, ama biliyorum ki kemikleri sızlıyor, benim resmimi buradan çıkarın diyor. Buna rağmen moralimizi bozmayıp yola devam edeceğiz." (27.12.2001)

"Bu siyasiler müdürlerim olsa hemen kovardım"
Türkiye'nin Washington Büyükelçilik binası açılış resepsiyonuna katılan Sakıp Sabancı, seçimde başarısız olan liderler için "Böyle başarısız kişiler ben de müdür olsalar, yallah derdim. Bunlar ise Allah Allah diyor" dedi. (24.4.1999)

"Enflasyonu düşürenin elini öperim"
Sabancı, enflasyonun yüzde 20'lere inmesinin mucize olabileceğini ifade ederek, "Bu mucizeyi gerçekleştiren her kim olursa elini öperim" dedi. (22.2.1997)

"Göbek dansına değil, yatırım yapmak için gelin"
Sabancı, Habitat'ın ülke tanıtımı için altın fırsat olduğunu belirterek, "Mesele gelen kişilere göbek dansı göstermek değil, yatırıma ve ülkemize fayda getirecek işlere teşvik etmek olmalıdır" diye konuştu. (28.3.1996)

"Biz üretenler, Ankara'daki yiyenlere sesleniyoruz"
"Biz üretenler, biz sanayiciler, biz verenler, siz yiyenler, bizim kaynaklarımızı harcayanlar, gelin sesimize kulak verin." (25.5.1995)

"Günden güne fukaralaşıyorum"
Sabancı ekonominin yüksek faizlerle yola devam edemeyeceğini söyleyerek, "Günden güne fakirleşiyorum. Yüksek faizle Türkiye fakirleşiyor, bacalar dikilmiyor, nüfus artıyor" dedi. (23.3.1995)

"Vergilerin anası danası birbirine karıştı"
"Gelir vergisinde yüzde 50 diye bilinen oran, çeşitli fonlarla yüzde 53'e ulaşıyor. Vergilerin anası ile danası birbirine karıştı." (25.3.1988)

"Turizm mısır gibi patlamaz"
"Turizm patlaması diyoruz, bu mısır patlamasına benzemez. Bu patlamayı gerçekleştirmek için yetişmiş insana ihtiyacımız vardır." (6.12.1983)

Haberin Devamı