Gazete Vatan Logo

Fon girişi başladı

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Londra’da yatırımcılarla yapılan toplantıların ardından kaynak akışının başladığını belirterek, “TL’de kayıplar oldu ama dolar şu anda kontrol altında. Ekonomide her şey rayına oturacak” dedi.

Fon girişi başladı

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yurt dışında yatırımcılarla yapılan toplantılarda para politikası ile ilgili endişelerin büyük ölçüde giderildiğini ve kaynak akışının başladığını söyledi. Ekonomideki son gelişmeleri TV’de değerlendiren Şimşek, “Para politikasına ilişkin endişeler önemli ölçüde giderildi. Temel kaygı buydu. Nitekim bu görüşmelerin ardından fon girişi de başladı” dedi.

Şimşek, iç talebin bir miktar kontrol altında olduğu, dış talebin güçlü olduğu durumun ekonomide “yeniden dengelenme” anlamına geldiğini söyledi.

TL’yi 3 unsur etkiledi

TL’de kayıpların olduğunu ama dolar şu anda kontrol altına alındığını ifade eden Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

“Bunun bir iç, bir de dış boyutu var. Değer kaybının dış boyutunda 3 temel trend var. Birincisi ABD doları yılbaşından bu yana tüm para birimlerine karşı değer kazandı. İkincisi, küresel olarak faizlerin arttığı bir dönemdeyiz. Üçüncü faktör de petrol ithal eden ülkelerle ilgili. Petrolün bir anda 80 dolara çıkması TL’nin değer kaybına neden oldu.”

Haberin Devamı

Mehmet Şimşek, şöyle devam etti:

Yeniden dengelenme

“Eğer sizin sorununuz cari açıksa ve enflasyonsa bu düzeliyor. Türkiye’ye karşı dış talep güçlü, ihracatımız artıyor. Turizm muazzam bir ivme içinde. Etrafımızdaki komşu ülkelerin petrol fiyatlarının etkisiyle gelirleri arttı. Dış talep büyümeyi destekleyecek. Bu dış talep kaynaklı enflasyon ve cari açık yaratmayan büyüme sürecine girdik demektir. İç talep de sıkılaşan finansal koşullar nedeniyle daha makul bir hızda gidecek bu nedenle iç talebin bir miktar kontrol altında olduğu, dış talebin güçlü olduğu durum ekonomide ‘yeniden dengelenme’ anlamına gelir. Bu, cari açık, enflasyon yaratmayan makul düzeyde büyümeyi öngören bir büyüme döneme giriyoruz demektir. Onun için kaygılara gerek yok. Para politikasında normalleşme, sadeleşme sağlandı. Maliye politikasına ilişkin endişeler yersiz. Çünkü son 15 yıllık geçmişimiz belli, çok sayıda referandum ve seçim yapılmış her defasında biz mali disiplini devam ettirmişiz. Burada da devam ettireceğiz. Ama gerekirse de tedbir alacağız ve harcamaları keseceğiz.”

Haberin Devamı

Hepsi tesadüf mü?
Mehmet Şimşek, ekonomi dışı faktörlerin seçimde sonra çok fazla etkili olmayacağını belirterek, son dönemdeki gelişmeleri şöyle değerlendirdi: “Seçim kararı aldıktan sonra piyasalar olumlu tepki verdi ama bir kredi derecelendirme kuruluşu negatif açıklama yapıyor takdiri size bırakıyorum. Birkaç örnek daha vereyim. Para politikasında açısından yaptığımız faiz artışı güçlü bir adım. Bunun hemen ertesi günü ‘Halk Bankası’na şu kadar ceza kesilmiş ve bunu hükümet seçim sonrasına ertelemek için, vatandaşta panik olsun diye, bir heyet göndermiş’ diye bir dedikodu çıktı, bu tamamen yalan. Bir de bunu söyleyen bazı partilerin üst düzey yetkileri. Zamanlamasına bakın. Hemen aynı gün ABD, İran’a ilişkin bir yaptırım listesi açıkladı içine birkaç tane Türk firması koydu. Bunların hepsi tesadüfse saygı duyarım.”