Gazete Vatan Logo

Folluktan yumurta sahtekarlığı

Sahtekarlık yumurtaya da bulaştı. ‘Yumurtayı folluktan sen topla, 1 TL’ denerek 250 tavukla günde 4 bin yumurtanın satıldığı ortaya çıktı.

Folluktan yumurta sahtekarlığı

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Hasan Konya, ulusal hedef olarak belirledikleri ‘Çiftlikten sofraya gıda güvenliği’ yaklaşımının son yılların en çok aşınan kavramlarından biri haline geldiğinden yakındı.

Köy yumurtası istismarı

Kayıtsız, onaysız, üretim standartları yerine getirilmeden üretilen yumurtaların, yumurta ve etiketleme tebliğine aykırı olarak pazarlandığını bildiren Konya, bu tür işletmelerin kim tarafından kurulduğu, nerede üretim yaptığı ve ürünlerini kime hangi koşullarda pazarladığını bilmenin mümkün olmadığını söyledi.

Özellikle “köy yumurtası” kavramının çok istismar edildiğini belirten Konya, “Adam bir yeri tel örgüyle çevirmiş. Kapıya ‘Yumurtayı folluktan sen topla, 1 TL’ diyor. 250 tavuğu olan firma günde 4 bin yumurta satıyor. 250 tavuğun 4 bin yumurtayı ne kadar zamanda yumurtlaması gerekir? Bu mümkün mü hiç?” diye konuştu.

YUM Bir-Başkanı Hasan Konya, şu anda yumurtanın çiftlikten markete tanesinin 15 kuruştan satıldığını, bunun dışında markete gitme imkanı olmayan ‘kirli’ olarak tanımladıkları yumurtaların 7 kuruştan bu firmalara satıldığını, bu firmaların da köy yumurtası adı altında hiçbir denetime uğramadan haksız kazanç sağladıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Pislikle aldatma

Hasan Konya, kayıt dışı firmaların halkı aldatma uygulamasını da şöyle anlattı:

“Hiçbir denetime tabi olmadan üretim yapan bu firmalar, tavuk pisliğine bulanmış yumurtaları saman içine koyarak “köy yumurtası,” “gerçek yumurta”, “doğal yumurta” “horozlu yumurta” gibi etiketleme tebliğine aykırı beyanlarla ve 3-4 misli fiyatlarla çok rahatlıkla satış yapabiliyor. Hangi tavuktan hangi koşullarda üretildiği belli olmadan üretim yapan bu kişiler, vergi de ödemiyorlar.”