Gazete Vatan Logo

Foça Rock Tatili'ne yasak engeli

İZMİR’in Foça İlçesi’nde İngiliz Burnu’nda geleneksel olarak düzenlenen Foça Rock Tatili’nin bu yıl, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) alkollü içkilere dair yönetmeliği nedeniyle yapılmayacağı açıklandı. Organizasyon yetkilisi Ali Gençel, "Danıştay 13’üncü Dairesi bugün yürütmeyi durdurdu. Ancak konu yargıda olmasından ötürü herhangi bir hazırlığımız olmadı. Kısa sürede böyle büyük bir organizasyonu yapmamız çok güç. Ufak bir ihtimal de olsa Eylül- Ekim aylarında yapmayı düşünebiliriz" dedi.

Foça’da, beş yıldır Poem Organizasyon ve belediye işbirliğinde 28 Temmuz- 1 Ağustos tarihleri arasında yapılan ve W.A.S.P., Power Metalci Primal Fear, Alman Heavy Metal’ci U.D.O gibi dünya devleriyle birlikte Türk rock’unun efsaneleri Erkin Koray, Moğollar ile Duman, Hayko Cepkin, Manga, Yüksek Sadakat, Baba Zula gibi pek çok grup ve şarkıcının sahne aldığı Foça Rock Tatili, bu sene içki yasağına takıldı.

Bugüne kadar yaklaşık 350 bin kişinin izlediği Foça Rock Tatili festivalinin sponsorlarının çoğunlukla alkollü içki üreten firmalar olduğuna dikkati çeken Poem Organizasyon yetkilisi Ali Gençel, şunları söyledi:
"Bu etkinliklerde daha çok bira tüketiliyor. Ancak, yeni alkollü içecekler yönetmeliği gereğince alkollü içki firmaları sponsorluğu söz konusu olduğunda ’+24’ yaş uygulaması mecburiyeti var. Ankara Barosu, TAPDK Alkollü İçkilere Dair Yönetmeliği’yle ilgili yargıya başvurdu. Danıştay 13’üncü Dairesi bugün yürütmeyi durdurdu. Ancak, bugüne kadar konu yargıda olmasından ötürü herhangi bir hazırlığımız olmadı. Kısa sürede böyle büyük bir organizasyonu yapmamız çok güç. Belki yürütmenin duruldurulması kararıyla ufak bir ihtimal de olsa Eylül- Ekim aylarında yapmayı düşünebiliriz. Ama bu Foça da mı yoksa başka bir yerde mi olur değerlendireceğiz."

En büyük sorunun alkol yönetmeliği gereği, 18-24 yaş arası gençlerin festivalde yer almasına rağmen, içki satışı yapılaması olduğunu vurgulayan Gençel, "24 yaş üzeri kitle için festival düzenlememiz, giriş kontrollerini de buna göre yapmamız isteniyor. Bu da rock müzik sevenleri ve hedef kitlesini kısıtlıyor. Organizasyonun mali yönünü de karşılayamaz hale getiriyor. Bu nedenle rockseverler kadar bizler de bu coşkudan mahrum kalıyoruz. Üzgünüz. Tamamen iptal etmiyoruz, bu yıl ara verdiğimizi düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl yasal prosedür uygun olduğunda tekrar sahnelerimizi, çadırlarımızı, standlarımızı kuracağız. Rock Tatili Foça 2012’yi yapacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı