Gazete Vatan Logo

Flaş! Peşmergeden sınırda...!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) askeri gücü peşmerge, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı gruplarla komşu olduğu 1050 kilometrelik sınır hattı boyunca kazdığı hendeklerin paralelinde kalıcı önlemler almaya başladı. Peşmerge, sınır noktalarında inşa edilen sığınaklar sayesinde 24 saat gözetleme yapıyor.

Musul, Diyala, Anbar, Selahaddin ve Telafer ile Kerkük'ün bazı köylerini ele geçiren IŞİD, Kürtlerin yeni komşusu oldu. Kürt bölgesinin, merkezi Bağdat hükümetiyle sınırı 15 kilometreye düşerken, IŞİD'le 1050 kilometreyi bulan bir sınırı oluştu. Bu durum, peşmergeyi, IŞİD'e karşı yeni önlemler almaya sevketti.

2-3 metrelik hendekler kazdılar Bir yandan iş makinalarıyla 2-3 metreyi bulan hendekler kazan peşmerge, diğer taraftan girdiği bölgelerde kalıcı olmak için yeni önlemler almaya başladı. Peşmerge, karakolların sınıra uzak olması nedeniyle hendeklerin dibinde sığınaklar hazırladı. Bu sığınaklar peşmergenin günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri 4 metre uzunluğunda 3 metre genişliğinde inşa ediliyor.

"Sorunlu bölgelerde kalıcı olacağız"

Haberin Devamı

IKBY Peşmerge Bakanlığı Basın Sözcüsü Halgurt Hikmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Peşmerge, 24 saat nöbet tutuyor. Peşmerge, artık sınırın sıfır noktasında kurduğumuz sığınaklar sayesinde bütün ihtiyaçlarını nöbet yerinden ayrılmadan temin edebilecek. Gün geçtikçe geliştireceğiz. Bölgelere yaptığımız silah dağılımını da düzenli ve sistemli bir şekilde yapıyoruz" dedi.

"Kalıcı önlemler alacağız"

Hikmet, girdikleri bölgelerde IŞİD ile sınır komşusu olduklarını, bu yüzden birçok yerde çatışmaya girdiklerini ifade ederek şunları söyledi: "IŞİD ile komşu olmamız yeni önlemler almamıza sebep oldu. Biz 'sorunlu bölgelerde' kalıcı olacağız. O bölgelerin kontrolünü daha iyi sağlamak ve peşmergenin can güvenliği için kalıcı önlemler alıyoruz. Çünkü önümüzdeki günlerde kim gelirse gelsin oralardan çıkmayacağız ve gerekirse herkesle savaşırız. Irak ordusunun boşalttığı yerleri zorla almadık. Onlar, halkı korumayı bıraktılar, biz üstlendik." Güvenlik nedeniyle sayı bildirmiyorlar Peşmergenin girdiği bölgelerde Kürtlerin yaşadığını aktaran Hikmet, peşmergenin kontrolü sağlamasından bölge halkının memnun olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Sınır bölgelerinde görev yapan peşmergenin sayısını güvenlik nedeniyle veremediklerini dile getiren Hikmet, "Halkımızın can güvenliği için bütün peşmergeler göreve çağrıldı. Peşmergelerin çoğu neredeyse bir aydır ailesini göremiyor. Sıcak havaya aldırmadan sınır hatları boyunca güvenlik için üzerine düşen görevi yapıyor" şeklinde konuştu.