Gazete Vatan Logo

Flaş gelişme! İran serbest bıraktı

İran, ABD'nin, 2 botuna el koyulması ve 10 askerinin gözaltına alınması sonrası sergilediği tavrı eleştirdi. Karasularını teknik hata sonucu ihlal ettiği belirtilen askerler, ABD'nin özür dilemesinin ardından serbest bırakıldı. Genelkurmay Başkanı Firuzabadi de "Bu olay ABD Kongresi'ne ders olsun" dedi.

Flaş gelişme! İran serbest bıraktı

İran Devrim Muhafızları, gözaltına aldıkları 10 ABD'li denizciyi serbest bıraktıklarını açıkladı. İran'ın Basra Körfezi'nde iki Amerikan askeri botuna el koyması ve Devrim Muhafızları'nın botlardaki 10 kişiyi sorgulaması iki ülke arasında kriz yaratmıştı. Tasnim haber ajansının haberine göre, askerlerin, ABD'nin özür dilemesinin ardından serbest bırakıldığının ifade edildiği açıklamada, "Teknik ve operasyonel incelemeler, İran sularına girişin kasıtsız olduğuna işaret etti" denildi.

Devrim Muhafızları, ABD'nin kendilerine, gelecekte "benzer hataların" yapılmayacağı konusunda garanti verdiğini de ifade etti. Devrim Muhafızları, bu sabah saatlerinde yaptıkları açıklamada, konunun "çözülme aşamasında olduğunu" ve botlardaki navigasyon sisteminin bozulmasının, ABD'li askerlerin İran sularına girmesine yol açtığını belirtmişti. Muhafızlar, sorgulanan 10 kişinin 'muhtemelen serbest bırakılacağını' duyurmuştu. Devrim Muhafızlar Donanma Komutanı Ali Fedavi, dün İran karasularına 1 mil kadar giren 2 ABD botuna el koyulduğu, 10 askerin de gözaltına alındığı olay hakkında canlı yayında açıklamalarda bulunmuştu. Donanma Komutanı, ABD’ye ait USS Harry S. Truman uçak gemisinin, İran karasularına giren botlara el koyulmasının ardından Körfez’de 40 dakika boyunca manevralar yaptığını ve ‘provokatif ve profesyonelliğe aykırı’ eylemlerde bulunduğunu söylemişti.Devrim Muhafızları Sözcüsü Ramazan Şerif, "İstihbarat toplama amacında olduklarını anlarsak onlara farklı davranırız" açıklamasında bulunmuştu. ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, askerlerin bu sabah serbest bırakılmasını beklediklerini açıklamıştı, ancak Ramazan Şerif, bu açıklamayı 'spekülasyon' olarak değerlendirdi. Şerif, "Başkalarının, denizcilerin hemen serbest bırakılacağı yönündeki açıklamaları spekülasyondur. Bunu ne teyit ederim ne de yalanlarım" demişti.

Haberin Devamı

GENELKURMAY BAŞKANI: ABD'NİN SON HATASI OLMAYACAK

Diğer taraftan Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi, bu olayın Tahran’a yeni yaptırımlar getirmek isteyen ABD Kongresi’ne ders olması gerektiğini söyledi: “Bu olay, ki muhtemelen Amerikan güçlerinin bölgedeki son hatası olmayacak, ABD Kongresi’nde sürekli sorun çıkaranlara ders olsun.”

Haberin Devamı