Gazete Vatan Logo

Flaş! ABD'den "vur" emri!

ABD Başkanı Barack Obama, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Erbil’deki Amerikan diplomat ve askeri yetkilere yönelik tehdit oluşturması halinde hava saldırısı yapması için ABD ordusuna emir verdi. Obama, Irak ve Kürt bölgesel yönetimine de bir an önce askeri yardım gönderileceğini duyurdu.

Obama, IŞİD’in Irak’ın kuzeyinde ilerlemeye devam etmesi üzerine Beyaz Saray’da bir basın toplantısı düzenledi. Sözlerine, “Bugün Irak’a iki operasyon emri verdim.” ifadeleri ile başlayan Obama, Amerikalı yetkililerin korunması adına hedefli hava saldırısı düzenlenmesi ve Iraklı sivillere insani yardım yapılması kararı aldığını dile getirdi.

ABD olarak attıkları adımların içeriklerini ve sebeplerini açıklayan Obama, Haziran ayında IŞİD’in Irak’ta ilermesi halinde ABD’nin nokta operasyona hazır olacağını söylediğini hatırlattı. Obama, “Son günlerde bu teröristler Irak’ta ilerlemeye devam etti ve Erbil’e yaklaştı.” dedi. Erbil’de Amerikalı diplomatlar ve askeri görevlilerin olduğunu dile getiren Obama, “Şehre doğru ilerlemeleri halinde ordumuza IŞİD terörist konvoylarına nokta saldırı yapması emri verdim.” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Obama, IŞİD’e karşı daha etkili savaşabilmeleri için Irak hükümeti ve Kürt ordusuna acil yardım kararı aldıklarını açıkladı. ABD Başkanı sözlerine şöyle devam etti:

“Irak hükümetinin talebi ile bölgede sıkışıp kalmış Iraklı sivillerin kurtarılmasına yardımcı olmak için operasyon başlatıyoruz. IŞİD Irak’ta ilermeye başladığından bu yana Iraklı masumlara karşı insafsız bir savaş sürdürdü. Ve bu teröristler özellikle Yezidiler ve Hıristiyanlar gibi bölgedeki küçük ve tarihi dini azınlıklara karşı barbarca tavır takındılar. Sayısız Iraklı yerinden oldu. Acı haberler IŞİD militanlarının aileleri topladığı, toplu kıyım yaptığı ve Yezidi kadınları esir aldığını söylüyor. Son günlerde Sincarlı Yezidi kadın, erkek ve çocuklar canlarını kurtarmak için kaçıyorlar. Binlercesi belki on binlercesi şuanda ince elbiselerle dağların zirvesinde saklanıyor. Yemekleri ve suları yok. İnsanlar açlıktan ölüyor. Çocuklar susuzluktan ölüyor. IŞİD güçleri ise tüm Yezidi insanları sistemli bir şekilde yok etme çağrısı yapıyor.”

Haberin Devamı

Obama, IŞİD’in bu eylemlerini ‘soykırım’ olarak nitelendirdi.

"ABD HER ZAMAN DÜNYADAKİ KRİZLERE MÜDAHALE EDEMEZ"

Başkan Obama, geçmişte kullandığı, "ABD’nin dünyadaki her krize her zaman müdahale edemeyeceğine ve etmemesi gerektiğine" yönelik ifadelerini hatırlattı. ABD’nin harekete geçme sebebini ve neden bunu şimdi yapılması gerektiğini açıklayan Obama, "Bir soykırımın engellenmesine yardım edecek bir yeteneğimiz varsa Amerika Birleşik Devletleri bunu görmezden gelemez. Dikkatli ve sorumlu bir şekilde, potansiyel bir soykırım eylemini önlemek için harekete geçebiliriz. Bizim o dağda yaptığımız budur." ifadelerini kullandı.

Amerikalı vatandaşların Irak’a tekrar müdahale konusunda kaygı duymakta haklı olduğunu belirten Obama, “Başkomutan olarak ABD’nin Irak’ta başka bir savaşa sürüklenmesine izin vermeyeceğim. Iraklıları bu teröristlere karşı mücadelelerinde desteklerken bile Amerikan askeri birlikleri Irak’a savaşmak için dönmeyecek çünkü Irak’taki büyük krize Amerikan askerinin bir çözümü yok. Kalıcı çözüm sadece Irak toplumları arasında uzlaşma sağlanması ve Irak güvenlik güçlerinin kuvvetlendirilmesidir.” dedi.

Haberin Devamı

Obama ABD’nin bu konuda Birleşmiş Milletler ve diğer müttefikleri ile temas halinde olduğunu dile getirdi. Başkomutan olarak Amerikalı vatandaşların hayatlarının riskte olması halinde adım atma sorumluluğu taşıdığını sözlerine ekledi.