Gazete Vatan Logo

Flaş!.. Flaş!.. Sınır kapısında patlama!

3'ü Türk uyruklu 14 kişi hayatını kaybetti

Flaş!.. Flaş!..  Sınır kapısında patlama!

Hatay’ın Reyhanlı İlçesi Cilvegözü Gümrük Kapısı’na meydana gelen patlamada 14 kişi öldü, 50 kişi yaralandı. Patlamada 15 araç da hasar gördü.

BOMBA YÜKLÜ ARAÇ PATLADI

Olay saat 15.00 sıralarında meydana geldi. Suriye ile Türkiye arasındaki en önemli geçiş noktalarında biri olan Cilvegözü Sınır Kapısı’nın Suriye tarafındaki giriş bölgesinde, Suriye plakalı bir bomba yüklü bir otomobilde büyük bir patlama oldu.

Cilvegözü ile Suriye’nin Bab-al Hawa Sınır Kapısı arasındaki 4.5 kilometrelik tampon bölgenin Türkiye bölümünde meydana gelen patlamada 14 kişi öldü.

Olayda 3'ü Türk, 14 kişi hayatını kaybetti. Patlamada yaklaşık 50 kişi de yaralandı.

Flaş.. Flaş..  Sınır kapısında patlama

Gümrük yetkilileri patlayan otomobilin Türkiye’den giden değil, Suriye’den gelen park halindeki Suriye plakalı bir araç olduğunu söyledi. Gümrük yetkilileri, sınır kapısında güvenlik zaafiyeti olduğu iddialarının da doğru olmadığını, sözkonusu aracın henüz Türk gümrük sahasına girmemiş olduğunu, patlama meydana gelen yerin ara bölge olduğunu da kaydetti.



KIZILAY EKİBİ ŞANS ESERİ KURTULDU

Patlamanın ardından Reyhanlı ve Antakya’da birçok yurttaş yaralılar için kan vermek üzere hastanelere başvurdu. Ancak şimdilik gerek olmadığı belirtildi. Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfü Akar da, bölgedeki tüm hastanelerde yeterli kan stoku bulunduğunu söyledi. Akar ayrıca, Kızılay ekiplerinin bir süredir bu sınır kapısından insani yardım gönderdiğini, gönderilen un miktarının 5 bin tonu bulduğunu, ekiplerindeki görevlilerin o saatte Bükülmez sınır karakolunda olmaları nedeniyle büyük bir şans eseri olaydan etkilenmediğini açıkladı.

Sınır kapısı resmi işlemlerinin yapıldığı bölüme 40 metre uzaklıkta, tampon bölgedeki patlama noktasında daha çok araçların ve sahiplerinin bulunduğu; bu patlamanın biraz daha sınır kapısına yakın olması halinde ölü sayısının daha fazla olabileceği de belirtildi.

Olayın dehşetini yaşayan yaralılar ve görgü tanıkları ortaya çıkan manzarının tam bir savaş meydanını andırdığını, araçlar arasında yanmış cesetler bulunduğunu aktardı.

DHA muhabiri Ferhat Dervişoğlu da, patlamadan 13 dakika sonra olay yerine ulaştığında sürekli kamera vizöründen bakarak fotoğraf ve görüntü çektiğini, ardından çıplak gözle olay mahalline baktığında parçalanmış ve yanmış otomobiller arasında biribirine yakın 3 ceset gördüğünü, sonradan bunların Suriye uyruklu olduğunun anlaşıldığını söyledi.

YAKIN KENTLERDE ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR YAŞANIYOR

Park halindeki otomobilin patlatıldığı Cilvegözü Sınır Kapısı’nın tam karşısına düşen ve 4.5 kilometre uzaklıktaki Suriye’nin Bab-El Hawa Sınır Kapısı muhaliflerin kontrolünde bulunuyor. Ayrıca Reyhanlı’ya 45 kilometre uzaklıktaki İdlib ve 60 kilometre uzaklıktaki Halep’te Suriye ordusu ile muhalifler arasında olayların başladığı günden bu yana şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Reyhanlı’ya 30 kilometre uzaklıkta olan Harim İlçesi’nin bir bölümü muhaliflerin diğer bir bölümü de halen Suriye ordusunun kontrolü altında ve zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

HEDEF İNSANİ YARDIM KAPISI OLMASINDAN MI?

Cilvegözü Sınır Kapısı, Suriyeli muhaliflerin insani yardım sevk edilen önemli kapılardan biri. Suriye’ye çimento taşıyan araçların da geçiş ve stoklama yaptığı Cilvegözü Sınır Kapısı’nda meydana gelen patlamanın sabotaj olma ihtimali de değerlendiriliyor. Türkiye’den götürülen insani yardımlar patlamanın meydana geldiği tampon bölgedeki depolara indiriliyor, buradaki yardımlar da muhaliflerin aracılığıyla alınarak ihtiyaç sahibi Suriyelilere dağıtılıyor.

YOL KAPATILDI

Öte yandan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’in de incelemelerini sürdürdüğü Cilvegözü Sınır Kapısı’nda giriş çıkışlar yasaklandı. Türkiye tarafından Cilvegüzü’ne 5 kilometre kala önlem alan güvenlik güçleri, araç ve yaya giriş çıkışlarına izin vermiyor.

CHP’Lİ AKGÖL: PROVOKASYON OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, Cilvegözü Sınır Kapısı’nda inceleme yaptıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Patlamanın Türkiye sınır kapısının girişinde meydana geldiğini belirten Akgöl, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Gördüğümüz manzara, hoş bir manzara değildi. Olaya vahşet diye bakıyorum. Kim tarafından, nasıl yapılırsa yapılsın bir insanlık ayıbı. Ben intihar saldırısı olduğunu tahmin ediyorum. Provokasyon olduğunu düşünüyorum. Olay kamera kayıtlarının incelenmesi sonucu ortaya çıkacak. Böyle bir aracın kontrol edilmeden buraya kadar gelmesi düşünülmesi gereken bir olaydır. Suriye ordusunun, buradaki 4 bölgeyi boşalttığını biliyoruz. Saldırı muhalif güçler tarafından provakasyon amacıyla yapılmış olabilir."

CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz ise Reyhanlı Devlet Hastanesi’ndeki yaralıları ziyaret etti.

Haberin Devamı