Gazete Vatan Logo

Flaş!.. Flaş!.. 'Her şeyi tespit edildi'

Başbakan Erdoğan, Azerbaycan'da Aliyev ile görüştü.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye- Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSİK) toplantısı sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantı öncesi ise iki ülke arasında enerji, ulaştırma, diplomasi, kültür ve ekonomi alanlarında toplam 8 anlaşma imzalandı.

Azerbaycan’ın tatil kenti Gebele’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in başkanlık ettiği Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı sona erdi. Toplantının ardından iki ülke arasında 8 anlaşmaya imza atıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov, ’Kombine Taşımacılığın Geliştirilmesine İlişkin" mutabakat zaptını imzaladı.

Dışişleri Bakanlıkları arasındaki diplomat değişimi mutabakat zaptını iki ülkenin dışişleri bakanları Ahmet Davutoğlu ve Elmar Memmedyarov imzaladı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Azerbaycan Tarım Bakanlığı arasındaki ’Azerbaycan-Türkiye Tohumculuk ve Araştırma Ortak Kurumu’nun faaliyetinin düzenlenmesi’ protokolü, TİKA Başkanı Serdar Çam ve Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Faik Bağırov tarafından imzalandı.

İki ülke arasında ’Arama-Kurtarma Hizmetlerinin Koordinasyonuna Dair Anlaşma’ ise Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanı Kemaleddin Haydarov tarafından imzalandı.

’Teknik Düzenlemeler, Standardizasyon, Metroloji, Akreditasyon ve Uygunluk Değerlendirmesi’ alanlarında işbirliğine dair mutabakat zaptını da, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Azerbaycan Ekonomik Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev imzaladı.

Yunus Emre Enstitüsü ile Bakü Devlet Üniversitesi arasında Türkoloji projesi işbirliği protokolüne, Yunus Emre Enstitüsü Türkoloji Koordinatörü Yasin Tunç ile Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Faik Bağırov imza koydu.

TRT ile Azerbaycan Radyo ve Televizyon Programları A.Ş. arasındaki işbirliği protokolünü ise TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile Azerbaycan Cumhuriyeti Radyo ve Televizyon Genel Müdürü Arif Alişanov imzaladı.

ERDOĞAN, İSTANBUL’DAKİ SALDIRIYI DEGERLENDİRDİ

Erdoğan bu arada, bir soru üzerine, Sultangazi’deki saldırıyla ilgili şunları söyledi:

"Sultangazi’deki terörist saldırı ile alakalı gelen bilgiler noktasında üstlenen grubu şu anda biliyoruz. Polis karakoluna yapılmış olan, bir saldırı. Bir şehitimiz var, bunun yanında 4 polisimiz yaralı ve iki de vatandaşımız yaralı durumda. Ve yaralılarımız hakkında ağır olmadıkları istikametinde bilgi aldım. Kendilerine Allah’dan şifalar diliyorum. Şehidimizin yakınlarına sabır diliyorum. Olay bir canlı bomba, kimliği herşeyi tespit edilmiş durumda. Ama yine bunun ilintileri, bağları ayrıca şu anda bütün istihbarat kurumları tarafından, emniyet kurumlarımız tarafından da takip ediliyor."

SURİYE’DE YAPILACAK OLAN SEÇİMLERİN İNANDIRICILIĞI YOKTUR

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın, ’seçimleri kaybettiği takdirde çekileceği’ yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Başbakan Erdoğan, "Suriyedeki yapılacak olan seçimlerin inandırıcılığı yoktur. İnandırıcılığı olmayan bir zeminde yapılacak seçimin neticesi de malumdur" cevabını verdi.

Erdoğan, "Şu an Suriye’de adeta bir iç savaş havası var. Böyle bir ortamda yapılacak seçimin neticesi daha şimdiden bellidir, ki bundan önce de biliyorsunuz bir sandık getirdiler ortaya. Ve bu sandıkta da zaten Suriye halkı sandığa, kahir ekseriyetle gitmedi. Çünkü sağlıklı bir yapı sözkonusu değildi. Burada bir daha sağlıklı bir yapıya geçilmeden yapılacak seçimlerin hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur" dedi.

Erdoğan, "Nitekim Cenevre’de alınmış olan kararlar vardı. Suriye rejimi Cenevre kararlarına uymamıştır. Zaten buna uymuş olsaydılar, çok daha mesafe alınırdı. Kofi Annan’ın bırakıp gitmesinin sebebi bellidir. Şu anda Sayın İbrahimi böyle bir görevi yüklenmiş vaziyette, fakat görevnin ne kadar olduğunu da hemen şimdiden ifade etmiş vaziyette. Dolayısıyla böyle bir ortamda sağlıklı demokratik zemin yoktur. Sağlıklı bir zemin olmayınca da buradan çıkacak neticelerin kabul edilmesi de mümkün değildir" diye konuştu.

"DAĞLIK KARABAĞ SÜRECİNİN MÜDAHİLİ OLARAK AZERBAYCAN’IN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Bir Azeri gazetecinin Ermenistan ile kapıların açılması iddialarını sorması üzerine, Başbakan Erdoğan, "Dağlık Karabağ konusunda başta tabi Minsk Üçlüsü olmak üzere bu işte çözümün yollarını açmadıktan sonra, oradan bir veya iki reyon olayını çözmedikten sonra bir defa bizim burada böyle bir kapı açmamız sözkonusu değil" karşılığını verdi. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu iktidarımız boyunca hep söylediğimiz sözdür. Böyle bir adım atamayız. Bizim atacağımız bütün adımlarda, şu anda işgal atında yerlerden Ermenilerin çıkması gerekir. Ve bu uluslararası kurumlar tarafından da burası Azerabycan’ındır denmesine rağmen hala burasının hak sahiplerine buranın verilmemiş olması, bir defa bizim duruşumuzu ortaya çok açık net koymaktadır. Ve duruşumuz da burada kesinlikle Ermenistan ile attığımız adım neyse koyduğumuz tavır neyse bundan sonra da aynı şekilde devam edecektir. Ve biz de bu sürecin müdahili olarak her zaman Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edeceğiz."

TANAP PROJESİ

Erdoğan, İstanbul, Dolmabahçe’de imzaları atılan TANAP projesinde "makinelerin en kısa sürede çalışmaya başlayacağını" söyledi.

Erdoğan, "Bu proje artık tarihe farklı bir not düşmektedir. Bu, Azeri gazının Türkiye ve Avrupa’ya açılması sürecidir. Her geçen gün inanıyorum ki, dünyanın ilgisini buraya çekecektir. Bu konuda sorumluluğumuzun idraki içindeyiz" dedi.

Ayrıca Tasmus Projesi’ne de değinen Erdoğan, "Savunma sanayisinde bu müşterik adımın atılmasında da çok büyük öneme haizdir" diye konuştu.

"BU TOPLANTIMIZ, İKİ ÜLKE BAKANLAR KURULU TOPLANTISI GİBİ"

Bugün gerek siyasi, gerek askeri, gerek kültürel ve ekonomik alanlarda çok önemli görüşmeleri gerek ikili, gerekse heyetler arası grüşmelerde gündeme getirdikleri söyleyen Erdoğan, toplantıların iki ülkenin bakanlar kurulu toplantısı olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Bizim bu toplantımız iki ülke arasında bir bakanlar kurulu toplantısı gibidir. Bakanlar kurulu toplantımızı Cumhurbaşkanımızla birlikte gerçekleştirmiş olduk. İzmir’deki ilk toplantıdan bu yana süreci değerlendirdik, geleceği yönelik atacağımız adımları konuştuk" dedi.

"HEDEF 20 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ"

Erdoğan, "10 yıl önce 1 milyar dolar olan hacmin bugün 3,5 milyar dolara geldiğini düşünürsek, yedinci ay itibariyle 2.6 milyar dolar oldu, bunu biraz da heyecanla sürdürürsek, 2015 için düşündüğümüz 5 milyar dolarlık ticaret hacmini bu yıl sonunda da gerçekleştiririz. Bunu başarırırsak 2015’de 10 milyar, 2020’de de bunu 20 milyara çıkarırız" dedi.

Erdoğan, "Uluslararası anlamda bütün uluslararası kuruluşlardaki dayanışmamız gerçekten örnek teşkil edebilecek noktada. Şu an bildiğiniz gibi BM Güvenlik Konseyi’nde geçici üye olarak Azerbaycan’ın görev yapması, bizler için büyük önem arz ediyor. Temenni ediyorum inşallah Azerbaycan’ın BM Güvenlik Konseyi’ndeki görevi bittikten sonra 2015-16’da Türkiye buna yeniden aday olur" dedi.

Haberin Devamı