Gazete Vatan Logo

Fiyatlamada stokçu fırsatçı etkisi var

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyon rakamlarını katıldığı televizyon programında değerlendirdi.

Fiyatlamada stokçu fırsatçı etkisi var

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyon rakamlarını katıldığı televizyon programında değerlendirdi. Enflasyonda Merkez Bankası çalışmaları ve piyasa beklentilerinin üzerinde bir gerçekleşme yaşandığını belirterek, “Şunu gördük ki, piyasadaki fiyatlamada fırsatçılık, stokçuluğun etkisinin gerçek olduğunu gösterdi... Bu hafta sektörel ve grup bazlı görüşmeleri başlatacağız. Bu konuda kamuoyuna anons edeceğimiz genel bir çerçeveyi ortaya koyacağız” dedi.

Enflasyonda en kötünün geride kaldığını ve enflasyonda trendin Ekim ayıyla birlikte kırılacağını düşündüğünü belirten Albayrak, “Ekim ile başlayan süreçte yıl sonuna kadar hedeflere yakın bir gerçekleşme olacağını görüyoruz. Bunlar için gerekli adımları atacağız” dedi.

Albayrak, enflasyonla topyekun mücadeleye yönelik soru üzerine şunları kaydetti: “Paydaşların tamamıyla önden görüşme sürecine bu hafta başladık, yarın ve ertesi gün de devam edecek. Önümüzde hafta genel çerçevede fiyatlama, indirim, sorumluluk alma, tüm paydaşlarla hep birlikte elini taşın altına koyma noktasında bir süreci başlatacağız. Hep birlikte mücadele etmek, bu sürecin içinde çok daha güçlü ve hızlı netice almak açısından elzem.”

Haberin Devamı

Piyasa farklı görüşte

Berat Albayrak, ‘En kötü geride kaldı’ derken, piyasa oyuncuları özellikle ÜFE ile TÜFE arasındaki makasın çok açıldığına işaret ederek henüz en kötünün geride kalmamış olabileceğini belirtiyorlar. İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “Eylül’de enflasyon beklentilerin oldukça üzerinde arttı. Çekirdek enflasyon görünümü de bozulmaya devam ediyor. Bu durum enflasyon beklentilerinde bozulmanın sürmesine neden olacaktır. Bugünkü veri ardından yüzde 21 olan yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 25’e çekiyoruz” dedi.