Gazete Vatan Logo

Fitili ateşlediler

Mortgage gelmeden konut kredisi faizi YTL kredilerde yüzde l .35'e indi. Ev sahibi olmak isteyenlerin heyecanla izlediği yarışa bu hafta diğer bankaların da katılması bekleniyor

Bankaların konut kredisindeki rekabeti aylık faiz oranını yüzde 1.35'e indirdi. Geçen hafta Cuma günü önce Akbank, birkaç saat sonra da İş Bankası yani özel sektörün iki büyük bankası konut kredisi faizini yüzde 1.35'e çektiklerini ilan etti. Böylece konut kredisinin yıllık faiz oranı yüzde 17.45'e düştü. Tüketici böylece, iki hafta önce yaptığı borçlanma ihalesinde yıllık yüzde 17.71 faiz veren Hazine'den bile daha ucuza borçlanma imkanını yakaladı.

Konut kredisinde vade 20 yıla uzadı
Bankaların konut kredisinde sert rekabete gireceğinin habercisi Akbank ve İş Bankası'nın faizde geldiği nokta oldu. Akbank, yaptığı açıklamada YTL cinsi kredide, 24 aya kadar vadede faizi 0.06 puan indirip yüzde 1.39'a çektiğim duyurdu. Banka 25 ay ve üzeri konut kredisi faiz oranını da 0.10 puan düşürerek yüzde 1.35'e çekti. Akbank'ın açıklamasında konut kredisindeki en uzun vadenin 20 yıla çıkartıldığı belirtildi.

Akbank'ın bu hamlesine İş Bankası'ndan hemen cevap geldi. Banka, Akbank açıklamasının hemen ardından resmi internet sitesinde duyurulan konut kredisi faiz oranlarında indirime gitti. İş Bankası da 1-10 yıl vadeli konut faizini yüzde 1.35'e çekti.

Konut kredisinde başta Garanti Bankası olmak üzere diğer bankaların da söz konusu indirime bu hafta yanıt vermeleri bekleniyor.

Faiz oranlarındaki bu indirimin son dönemlerin en popüler bireysel finansman yöntemi olan konut kredisindeki talebi daha da artıracağı tahmin ediliyor. Tüketici 27 Mayıs 3 Haziran arasındaki haftada 200 trilyon liralık kredi kullanırken, yılbaşından bu yana bankalardan çekilen konut kredisi tutan ise 2 katrilyon 852 trilyon lirayı buldu. Bu da kredi tutarında yüzde 87.8'lik bir artışı ifade ediyor.

Haberin Devamı