Gazete Vatan Logo

Fitch’ten Fed uyarısı

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD Merkez Bankası’nın faiz artışı kararlarını artık rahat vermeye başladığını, piyasaların beklentisinden daha hızlı normalleşeceğini bildirdi

Fitch’ten Fed uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarında beklenenden daha hızlı normalleşme yakalayacağını açıkladı. Fitch Ratings’ten yapılan açıklamada, Fed’in Çarşamba günü gerçekleştirdiği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkan faiz kararının ardından bankanın son 7 ayda 3 kez faiz artışı yaptığına dikkati çekti.

Finansal piyasaların beklentisinden daha hızlı Fed’in normalleşme yakalamasının öngörüldüğü belirtildi. Açıklamada, Fed Başkanı Janet Yellen’in açıklamalarına işaret edilerek, “Faiz oranlarının 2020’de yüzde 3.5 oranında normalleşmesini, 10 yıllık devlet tahvili getirilerinin de yüzde 4’ün üzerine yükselmesini bekliyoruz” ifadesine yer verildi. ABD ekonomisindeki son enflasyon verilerinin beklenenden daha düşük gelmesine karşın Fed’in normalleşme süreciyle ilgili daha rahat davranmaya başladığı kaydedilirken, Fed’in faiz artışında ilk çeyrekte zayıf gelen tüketici ve gayrisafi yurt içi hasıla verilerini de incelediğinin altı çizildi. Fed’in yüzde 2’lik enflasyon hedefini ve ABD ekonomisinin büyüme potansiyelini göz önüne alarak ileride faiz artırım kararları almasının tahmin edildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Kademeli faiz artışı

Fed Haziran ayı FOMC toplantısında faizi 25 baz puan yükselterek yüzde 1-1.25 aralığına çekti. 2017’de Mart tahminlerinde olduğu gibi bir faiz artışı daha, 2018’de 3 faiz artışı öngörüldü.

Fed Başkanı Yellen, karar sonrası yaptığı açıklamada ABD ekonomisinin dirençli seyrettiğini ve Fed’in kademeli faiz artışlarının devam edeceğini belirtti. Yellen, “Enflasyonda son düşüşün sebebi tek seferlik fiyat indirimlerine bağlı görünüyor” değerlendirmesini yaptı.