Gazete Vatan Logo

Fıstık ucuzladı, baklava değişmedi

180 TL’ye çıkan Antep fıstığının fiyatı, baklavayı da pahalandırmıştı. Fıstık 90 TL’ye kadar gerilemesine rağmen baklavada bir değişiklik olmadı.

Fıstık ucuzladı, baklava değişmedi

Baklavadan yemeklere, tatlılardan çereze kadar pek çok alanda kullanılan, yaygın olarak yetiştirildiği Gaziantep ve Şanlıurfa’da ‘Yeşil altın’ olarak nitelendirilen Antep fıstığının, geçen yılki rekolte düşüklüğü nedeniyle fiyatı geçtiğimiz aylarda tavan yapmıştı. Kilosu 180 liraya kadar çıkınca, baklavacılar fıstıklı baklava üretmeme kararı bile almıştı.

Hasadına başlanan yeni mahsul Antep fıstığı, fiyatın düşmesini sağladı. Baklavalık boz iç Antep fıstığı, 90-110 liradan satılmaya başlandı.

İndirimi bekliyoruz

Sofralık ve çerezlik fıstığın Kurban Bayramı sonrasında hasat edileceğini anlatan Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Başkanı Neşet Uçar, fıstık fiyatlarının düşmesiyle baklavadaki artışların da yeniden aşağı çekilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Bu yıl ‘var yılı’ olacak
Antep fıstığındaki en düşük rekoltenin geçen yıl 78 bin ton olarak gerçekleştiğini hatırlatan Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Nevzat Aslan, bu yıl rekoltenin yüksek olacağını ifade etti. Aslan, genetik yapısı nedeniyle bu yıl “Var yılı” yaşanan Antep fıstığındaki rekolte yüksekliğini, iyi geçen yağışların da artıracağını vurguladı.

Haberin Devamı