Gazete Vatan Logo

Fıstık gibi formül

Vakıf Katılım ile Tarım Kredi Kooperatifleri tarım ürünlerini korumak için iş birliğine gitti. Proje ile ürünler hasat zamanı çiftçiden alınacak daha sonra fiyat korunarak piyasaya sürülecek. Böylece hem üretici hem tüketici kazanacak. İlk ürünler fıstık ve badem olacak.

Fıstık gibi formül

Vakıf Katılım ile Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nin çiftçilerin ürünlerini olumsuz piyasa şartlarına karşı korumak amacıyla kurduğu Tarım Kredi Birlik AŞ arasında yeni bir proje ortaklığı başladı. 50 milyon lira işletme sermayesi ile hayata geçirilen proje kâr-zarar ortaklık modeli ile çalışacak. Projenin ilk uygulama alanı Adıyaman Kahta’da kurulan fıstık ve badem işleme fabrikası olacak. Bölgedeki çiftçilerin ağaçlarından toplanacak fıstık ve badem buradaki fabrikada işlenecek. İşlenen ürünler hem yurt içinde hem de yurt dışında satışa sunulacak. Elde edilen satış gelirlerinden maliyetler düştükten sonra kalan tutar taraflarca yarı yarıya paylaşılacak. Fabrikanın satın aldığı ve işlediği ürünler ile bölge çiftçisi yılda 100 milyon lira para kazanacak.

İhracat yolu açıldı

Bölge çiftçisinin ürünlerini AB ülkeleri ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç etme şansının yakalanacağının altını çizen Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, “60 bin dekarla ülkemizin en fazla dikili badem ağacına sahip ili olan Adıyaman, Antep fıstığı üretiminde de ciddi bir kapasiteye sahipti. Türkiye, Antep fıstığında üretici anlamında dünya sıralamasında ilk 3’te yer alıyor. Fakat yapılan testlerde ‘aflatoksin’e rastlanan ürünler ihraç edilemiyor. Kuru sistem işleme prosesinin uygulanacağı bu fabrika sayesinde ihracatın önündeki önemli bir engel de ortadan kalkıyor. Çünkü fabrikadaki saklama ve üretim koşulları ürünlerde ‘aflatoksin’ oluşmasını engelliyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Fiyatlar kontrol altında olacak
Bölgede 18 bin ton Antep fıstığı ve 5 bin ton badem kapasitesinin olduğunu söyleyen Tarım Kredi Birlik Genel Müdürü Hasan Hüseyin Demiröz Adıyaman’daki gibi Türkiye’nin 8 noktasında fabrikalarının bulunduğunu söyleyerek, “Son dönmede fıstık fiyatları 98 liradan 200 liraya çıktı. Böyle durumlarda fiyatların önüne geçemiyorsunuz. Biz çiftçiden ürünü hasat zamanında çiftçinin memnun olduğu fiyata alıyoruz. Zaten hasatın üzerinden 2 ay geçince fiyatlar katlanmaya başlıyor. Biz burada piyasayı regüle ederek fiyatlardaki aşırı oynaklığın önüne geçeceğiz. Hem üretici kazanacak hem tüketici kazanacak. Fıstıkta fiyatlar 200 liraya çıktığında biz 120 liradan 100 ton fındığı piyasaya sürünce fiyatlar aniden düştü. Çiftçiden 10 liraya alınan ürünü 6 ay sonra 50 liraya kimse satamayacak” ifadelerini kullandı.
Zarar da olsa çıkmayacağız
Bu projedeki en büyük riskin fiyat dalgalanmaları olduğunu söyleyen Göktaş, “Bu işin sonucunda zarar olsa da işin içinde kalmaya devam edeceğiz” dedi. Göktaş, sözlerine şöyle devam etti: “Fıstık ve badem akan, kokan mallar olmadığı için depolama şansı da var. Bütün bunları regülatör olarak düşünürseniz piyasanın dalgalandığı dönemlerde piyasaya fıstık vererek ya da alarak bunu dengeleme şansınız olur. Buradaki en önemli şey 1 milyon 100 bin çiftçiden direkt alım yapabiliyor olmak. Çünkü çiftçi şunu biliyor ki zaten ortağı olan bir kurum, kendi ortağına mal satacak. Ortağına olan güvenden dolayı biz burada çok büyük bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz.”

Haberin Devamı