Gazete Vatan Logo

Fiş alan yok, vergi gelirinde sorun var

"Vergi geliri tahsilatında yılsonu hedeflerini yakalama açısından önemli riskler var"

Emekliler ve çalışanlar için vergi iadesi uygulamasının kalkması, KDV tahsilatında önemli gerilemeye neden oldu. Buna yüzde 18 daralan motorlu taşıtlar ÖTV’si tahsilatı da eklenince Maliye’nin 2007 vergi hedefini yakalaması riske girdi.

Devlet Planlama Teşkilatı hazırladığı ’Ekonomik Gelişmeler 2007 Temmuz’ raporunda bu duruma dikkat çekti ve vergi geliri tahsilatında bütçe hedeflerinin yakalanmasında önemli derecede riskler bulunduğunu vurguladı. Raporda, gelir vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi ile harç tahsilatında görülen yüksek oranlı artışlara karşılık Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi ve oran indirimi nedeniyle de Kurumlar Vergisi tahsilatlarında önemli ölçüde düşük performans gözlendiğine işaret edildi. Raporda ilk 6 ayda vergi gelirlerinde sadece yüzde 7’lik artış gözlendiği, KDV tahsilatının ise düştüğü buna karşılık harcamaların yüzde 23.4 artarak 100.7 milyar YTL’yi bulduğu kaydedildi.

KDV tahsilatı 6 ayda Akaryakıt vergisi yerinde
saydı, taşıt ÖTV’si düştü


Gerçekleşmelere göre, bu yıl ilk 6 ayda kurumlar vergisi tahsilatında yüzde 5.1 azalma var. Gelir vergisi tahsilatı ise yüzde 24 arttı. Dahilde alınan KDV tahsilatı yüzde 0.6 azalırken, en yüksek oranlı düşüş motorlu taşıtlar ÖTV’sinde oldu. Motorlu taşıtlardan elde edilen ÖTV’de otomobil satışlarındaki gerilemeye paralel olarak yüzde 18.1 azalma kaydedildi. Doğalgaz ve petrol ürünleri üzerinden alınan ÖTV geliri ise sadece yüzde 4.1 arttı. En yüksek oranlı artış dayanıklı tüketim malları ÖTV’sinde yüzde 20.4’le yaşandı. DPT raporunda düşük kur yüzünden ithalde alınan KDV yönünden bütçe hedefinin yakalanmasında da risk olduğuna dikkat çekildi.

Haberin Devamı