Gazete Vatan Logo

Fırtınayı beklerken

Onlarca yıldır gerçekleşen en büyük kasırgaya dönüşme ihtimali olan Florence (Floransa) Kasırgası bugün ABD’nin doğu yakasını vurmaya başlayacak. 25 milyon kişi etkilenecek, yüzbinlercesi yollara düştü bile.

Fırtınayı beklerken

Kasırgaya hazırlık yapan ABD’de 1 milyon kişinin tahliye edilmesine karar verilirken Kuzey ve Güney Carolina, Maryland ve Virginia eyaletleri de olağanüstü hal ilan etmişti. 1989’da Kuzey Carolina’yı vuran Hugo Kasırgası’ndan beri bölgeden geçen en güçlü kasırga olması tahmin edilen felaket hakkında ABD’deki Ulusal Fırtına Merkezi, Florence kasırgası için ‘vereceği hasarı tarif bile edemiyoruz’ derken kasırgadan en az 25 milyon evin etkileneceği açıklandı. Saatte 280 kilometre hıza ulaşacak rüzgarı da beraberinde getirecek kasırganın su taşkınlarına, yıkıcı sellere ve kirli su kaynaklarının da akıntıya neden olabileceği belirtildi. CNN meteoroloji muhabiri ise şiddetli rüzgardan 25 milyon kişinin etkileneceği, selden etkilenenlerin sayısının ise daha fazla olabileceği konusunda uyardı. Uzmanlar, kirli suların temiz sulara karışması konusunda da endişeli, eğer bu olursa halk sağlığının tehlikede olduğu belirtiliyor. Pazartesi sabahı 2. seviyede bulunan kasırga, yetkililere göre halihazırda 4. seviyeye ulaştı, bugün ise 5. seviyeye ulaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

200 km hızla vuracak

4. seviyedeki kasırgaların hızları ise saatte 200 kilometreye kadar çıkıyor. 4’üncü kategorideki bir kasırganın evlerin çatısını uçurabileceği, ağaçları kökünden ayırabileceği ve elektrik kesintilerine neden olabileceği kaydediliyor. Çeşitli kurumlar fırtınanın maddi hasarını en aza indirebilmek için uyarılarda bulunması üzerine Amerikan Donanması 30 savaş gemisini bölgeden çıkardı. ABD Başkanı Donald Trump “Kuzey, Güney Carolina ve bütün doğu kıyılarının inanılmaz vatandaşları, fırtına çok kötü görünüyor” dedi ancak kasırgaya da tam olarak hazırlıklı olduklarını belirtti.