Gazete Vatan Logo

Fırtınalı döneme ayak uyduruyoruz

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, enflasyon ve faizin arttığını, bankaların yeni duruma ayak uydurmaya çalıştığını söyledi. Akyüz, “Bu fırtınalı dönemi hasar almadan geçirmeye gayret ediyoruz” dedi.

Fırtınalı döneme ayak uyduruyoruz

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, sektörde 2018’de yüzde 20 civarında büyüme beklediklerini belirterek, bu yılın ilk çeyreğinde beklentiler doğrultusunda bir gelişme gerçekleştiğini kaydetti.

Kur artışından dolayı bilançolarda yükselme yaşandığını ifade eden Akyüz, “Faizler ve enflasyon artıyor. Makroekonomik dengelerde bozulma var. Bankalar da yeni duruma ayak uydurmaya çalışıyor. Yeni dengeler oluşacak. Mümkün olduğunca bu fırtınalı dönemi hasar almadan geçirmeye gayret ediyoruz. Finansal aktivitede çok fazla bir bozulma yok. Dikkatli ve ihtiyatlı hareket edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Yeni kanun hazırlanıyor

Akyüz, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından Faizsiz Finans Kanunu Taslağı hazırlandığını, bunun seçimlerden sonra gündeme gelebileceğini belirtti.

TKBB’nin 17. Olağan Genel Kurulu’nda katılım bankacılığına ilişkin meslek ilke ve standartları belirlemek üzere TKBB Merkezi Danışma Kurulu üyelerinin belirlendiğini hatırlatan Akyüz, kurulun faizsiz finans sektörünün olgunlaşmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Katılım bankalarının kârı % 56 arttı
Katılım bankalarının net karı bu yılın ilk çeyreğinde 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 56.1 artarak 514 milyon 433 bin liraya, aktif büyüklüğü de yüzde 4.3 yükselişle 166 milyar 880 bin liraya ulaştı. Türkiye’de faaliyet gösteren katılım bankaları Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım’ın konsolide olmayan toplam aktif büyüklüğü bu yılın Mart sonu itibarıyla 166 milyar 880 milyon lira oldu. Söz konusu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 56.1’lik artışa işaret etti. Katılım bankalarının öz kaynakları da Mart sonu itibarıyla 2017’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 7.8 artarak 14 milyar 703 milyon lirayı aştı. İlk çeyrekte katılım bankaları içinde en fazla net kârı 203 milyon 88 bin TL ile Kuveyt Türk elde etti. Net karda Kuveyt Türk’ü, 97 milyon 717 bin TL ile Albaraka Türk, 90 milyon 380 bin TL ile Türkiye Finans Katılım Bankası, 68 milyon 742 bin ile Ziraat Katılım ve 54 milyon 506 bin TL ile Vakıf Katılım izledi.

Haberin Devamı