Gazete Vatan Logo

First lady bile isyan etti

ABD Başkanı Trump’ın Meksika sınırından kaçak giriş yapan ailelerin çocuklarından ayrılmasına neden olan ‘sıfır hoşgörü’ politikasına bir tepki de eşi Melania’dan geldi

First lady bile isyan etti

Seçim kampanyasından bu yana göçmen karşıtı tutumuyla tanınan ABD Başkanı Donald Trump’ın eşi Melania Trump, Meksika’dan ülkeye yasa dışı giriş yapan ebeveynler ile çocukların birbirinden ayrılmasıyla sonuçlanan ‘sıfır hoşgörü’ politikasına ilişkin açıklamasıyla ülke gündemine damgasını vurdu.

Siyasi konularda görüş bildirmemesiyle tanınan first lady’nin sözcüsü Stephanie Grisham CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, “Melania Trump ailelerin sınırda ayrılmalarını görmekten nefret ediyor. Bütün kanunlara uyan bir ülkeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyor, ama aynı zamanda kalbiyle yöneten bir ülke olmamız gerektiğine de inanıyor” dedi. Grisham ayrıca first lady’nin, ‘koridorun her iki ucundakilerin sonunda başarılı bir göçmen reformu hazırlamak için bir araya gelmelerini ümit ettiğini’ sözlerine ekledi. Melania Trump bu sözleriyle Kongre’deki Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti vekillerine göçmen reformu için ortak çağrı yapmış oldu.

First lady’nin bu açıklamasının, Başkan Trump’ın yasa dışı göçe karşı uygulamaya koyduğu ‘sıfır hoşgörü’ politikasına yönelik artan eleştirilerin ardından gelmesi dikkati çekti. ‘Sıfır hoşgörü’ politikası kapsamında sınırı yasa dışı şekilde geçen yetişkinler gözaltına alınıyor ve haklarında ülkeye yasa dışı girmekten dava açılabiliyor. Bu süreçte ise çocuklar ailelerinden ayrı tutuluyor.

Haberin Devamı

Daha önce, çoğu sığınma başvurusu yapan bu göçmenlerin hukuki statüleri belli olana kadar serbestçe dolaşmalarına izin veriliyordu.

2 bin çocuk

Mayıs ayından beri, yaklaşık 2 bin çocuğun altı hafta boyunca ailesinden ayrı yaşamak zorunda kaldığı belirtiliyor. Yerel basında çıkan haberlerde çocukların bir bölümünün Teksas’taki bir merkezde metal kafeslerde bekletildiği öne sürülmüştü.

Demokratlara çağrı

First lady’nin son açıklamasıyla eşi Donald Trump’ın Demokrat siyasetçilerin uygulamadan sorumlu olduğuna dair iddiasını savunduğu yorumları yapanlar da var. Donald Trump konuya ilişkin, ebeveynlerle çocukların ayrılmasına son vermek istediğini söylemiş, yeni bir yasa çıkarılması için Demokratları Cumhuriyetçilerle birlikte çalışmaya davet etmişti. ABD lideri hafta sonunda sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Demokratlar Cumhuriyetçi meslektaşlarıyla bir araya gelip, sınır güvenliği konusunda birşeyler yapmalı. Seçimden sonrasını beklemeyin çünkü kaybedeceksiniz!” ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

Ancak politikayı eleştirenler, çocukları ailelerinden ayırma kararının Adalet Bakanı Sessions tarafından geçen ay verildiğini anımsatarak, uygulamaya son verilmesi için Kongre’nin müdahalesinin gerekli olmadığını savunuyor.