Gazete Vatan Logo

Fırat Kalkanı’nda en zorlu cephe

2 günde 16 şehit verdiğimiz El Bab’da yoğun çatışmalar sürüyor. Uzmanlar bu kentin önemini, “DEAŞ’ın başkent olarak ilan ettiği Rakka ve Deyr ez Zor’a giden en kritik kavşak” olarak özetliyor.

Fırat Kalkanı’nda en zorlu cephe

Suriye’de Rakka’dan sonra DEAŞ’ın elindeki en büyük yerleşim bölgesi olan El Bab, Türkiye sınırına yaklaşık 30 kilometre mesafede. Kasabanın nüfusunun önemli bir kısmını Sünni Araplar oluşturuyor. DEAŞ, Kasım 2013’te El Bab’ın kontrolünü ele geçirdi. PKK’nın Suriye uzantısı YPG kuzeydoğuda bulunan Münbic’i aldıktan sonra El Bab’a ilerlemeyi planladıklarını açıklamış ancak bu operasyon gerçekleşmemişti.

Kritik kavşak

Coğrafi konumu, El Bab’a çok kritik bir kavşak olarak stratejik önem kazandırıyor. El Bab; Akdeniz kıyısındaki Lazkiye’den başlayarak, İdlib, Halep ve Münbic’ten geçerek Irak’a doğru uzanan M4 otobanının kuzeyden gelen en önemli yollardan biriyle kesişme noktasında yer alıyor. Bu nedenle, Cerablus ile birlikte burası, DEAŞ’ın başkent olarak ilan ettiği Rakka ve Deyr ez Zor’a giden ana yolun üzerinde bulunuyor. Bu hat, DEAŞ’ın yaklaşık 2,5 yıl boyunca kuzeyden militan getirdiği ana güzergah oldu.

Çekilecek mi?

DEAŞ, Fırat Kalkanı Harekâtı’nın ilk aşamasında Cerablus’ta çekilmeyi tercih etmişti. Harekâtın ilerleyen evrelerinde Dabık ve El Rai de yoğun çatışmalar yaşanmadan alınmıştı. Ancak, DEAŞ açısından El Bab, bu bölgelerden daha önemli. Londra merkezli, muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi’nde (SOHR) Rami Abdurrahman BBC Türkçe’ye, çatışmanın yoğunluğunun DEAŞ’ın tercihine bağlı olacağını söyledi: “DEAŞ eğer savaşmamaya karar verirse Rakka’ya doğru geri çekilir. Ama eğer savaşmak isterse bu yoğun bir savaş olacaktır. El Bab’ı Cerablus’taki gibi kontrol etmek kolay olmaz”.

Haberin Devamı

160 DEAŞ’lı öldürüldü

DEAŞ’ın 3 ZSU-23 silah monteli, 2 DOÇKA monteli ve 3 Ağır Makineli Tüfek monteli pikap araçları ateş altına alınarak imha edildi. Türk Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarınca yapılan hava taarruzları sonucunda 67 hedef vurularak imha edilirken, 160 DEAŞ’lı etkisiz hale getirildi. Türk savaş uçakları tarafından DEAŞ terör örgütüne ait hedeflerin imha edilmesi de havadan böyle görüntülendi.

‘Bombalı araçlarla intihar ediyorlar’

Türk Silahlı Kuvvetlerince, Suriye’nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik devam eden Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında El Bab’a düzenlenen hava harekatında terör örgütü DEAŞ’a ait 90 hedef imha edildi, 67 terörist etkisiz hale getirildi. Gün içindeki çatışmalarda öldürülen toplam terörist sayısı 160 oldu. TSK’nın yaptığı açıklamada 2 asker ile 5 muhalifin şehit olduğu, 38 muhalifin yaralandığı belirtildi. DEAŞ’lı teröristlerin yüzlerce araca zırh takıp bombalı araç haline getirdiği, canlı bomba yeleği giyen teröristlerin zırhlı personel taşıyıcılara binip mevzilere dalmaya çalıştığı belirtiliyor. Bu şekilde çok sayıda terörist kendisini patlatamadan öldürüldü.

Haberin Devamı