Gazete Vatan Logo

Fırat Kalkanı’nda 3’üncü aşama!

Türk Silahlı Kuvvetleri ve ÖSO’nun ortak operasyonu sonrası sınırdaki Cerablus’tan kaçan IŞİD’li teröristler El Bab’a sığınmıştı. Dün bu kentin de teröristlerden arındırılması için Fırat Kalkanı’nın 3’üncü aşaması başlatıldı.

Fırat Kalkanı’nda 3’üncü aşama!

Türkiye, ÖSO ile birlikte Fırat Kalkanı operasyonunun 3’üncü aşaması olan El Bab operasyonunu başlattı. Operasyon kapsamında Türk savaş uçakları ve obüsleri IŞİD mevzilerini bombalarken, ÖSO da Çobanbey güneyinde karadan ilerliyor. Operasyona 200 Türk askeri ile 2 bin 500 ÖSO savaşçısı katılıyor. Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı Nureddin Zengi, Ceyşül Tahrir, Hamza Tugayı, Şam Cephesi, Sultan Murat Tugayı ile diğer ÖSO grupları TSK tanklarıyla birlikte ilerliyor. Harekat kapsamında ABD Özel Kuvvetleri’ne bağlı 29 asker de dün sabah askeri helikopter ve zırhlı araçlarla Çobanbey (El Rai) kasabasına geldi. Türk savaş uçakları ile obüsler El Bab bölgesindeki IŞİD mevzilerini yoğun bir şekilde bombalarken, sabah da çok sayıda Türk tankı ile zırhlı araç, ambulanslar ve askerler, Çobanbey kasabasına giderek konuşlandı.

İki yıldır IŞİD’in elinde

Havahöyük ve Kefergan köyü yakınlarında IŞİD ile ÖSO arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, IŞİD Çobanbey kasabasında bulunan ÖSO mevzilerine havan toplarıyla ve füzelerle saldırdı. Suriye’nin kuzeyinde yer alması ve PYD’nin elindeki Kobani ile Afrin Kantonu arasında yer alması nedeniyle büyük stratejik öneme sahip olan El Bab, Halep’e 45 kilometre yakınlıkta yer alması nedeniyle de ÖSO için büyük önem taşıyor. El Bab’ın alınması halinde PYD’nin çok istediği Afrin ile Kobani kantonu birleşmeyecek. Büyük bir yerleşim merkezi olan El Bab kenti 2014 yılında IŞİD tarafından ÖSO’nun elinden alınmıştı. Doğusunda Menbiç, kuzeyinde Türkiye ve batısında Halep olan El Bab kenti, IŞİD’in yabancı savaşçılarının çok olduğu yerlerden biri olması bakımından örgüt için büyük bir önem taşıyor.

Haberin Devamı

72 ‘Fırtına mermisi’ atıldı

TSK, Suriye’de tespit edilen 26 IŞİD hedefine 72 ‘Fırtına mermisi’ atıldığını duyurdu. Açıklamada Azaz-Rai arasında icra edilen harekata, ABD’nin de destek verdiği belirtildi. Bu arada, Tatimus’ta meydana gelen patlamada beş muhalif ÖSO üyesinin hayatını kaybettiği açıklandı.

ÖSO’cular Amerikan askerlerini kovdu!

Türkiye ve ÖSO’nun ortak operasyonuna destek için Çobanbey’e gelen 29 ABD özel kuvvetler askeri böyle görüntülendi. Ancak uzun süredir PKK’nın Suriye uzantısı YPG’ye silah ve eğitim desteği veren Amerikalıların bölgeye gelmesi gerilim yarattı. ÖSO’cu gruplar ABD askerlerini, ‘Siz PKK’lısınız sizi burada istemiyoruz’ diyerek protesto etti.

Haberin Devamı

Mehmetçik korudu

ÖSO’ya bağlı Nureddin el Zengi, Ceyşül Tahrir, Hamza Tugayı, Şam Cephesi ve Sultan Murat Tümeni askerleri “Amerika Suriye’den defol” ve “Tek yol İslam ve Muhammed’in yoludur” diye slogan attı. Eli silahlı ÖSO militanları protestoda ABD’li askerlerin üzerine yürüyünce Türk askerlerinin koruduğu ABD’li askerler, kasabadan güçlükle çıkartıldı. Amerikan askerleri TSK’nın kullandığı ve Otokar tarafından üretilen Kobra isimli yerli zırhlı personel taşıyıcısı (ZPT) aracılığıyla Türkiye’ye geri dönmek zorunda kaldı.