Gazete Vatan Logo

Fırat Kalkanı ile Cerablusta hayat normale döndü

TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin geçen yıl düzenlediği Fırat Kalkanı Harekatı ile terör örgütü DEAŞ tarafından arındırılan Suriyenin Halep kentine bağlı Cerablus ilçesinde, hayat normale dönüyor. Türkiye tarafından alt ve üst yapısı onarılan Cerablus'ta tadilatı yapılan okullarda 100 bin öğrenciye eğitim, hastanede ise günde bin kişiye sağlık hizmeti veriliyor. Sokakların canlandığı ve çok sayıda yapının inşaatına başlandığı ilçede halk, katkılarından dolayı Türkiyeye teşekkür etti.

Fırat Kalkanı ile Cerablusta hayat normale döndü

Suriyenin Halep kentine bağlı Cerablus ilçesi, iç savaşın başlamasının ardından önce rejim güçlerinden Özgür Suriye Ordusunun, ardından da terör örgütü DEAŞ'ın denetimine girdi. 2 yılı aşkın süre DEAŞ kontrolünde kalan Cerablusta 38 bin olan nüfus, teröristlerin baskısının ardından insanların evlerini terk etmesi ile 2 bine düştü. Cerablustaki DEAŞlı teröristlerin Türkiye için tehdit oluşturması üzerine geçen yıl 24 Ağustos günü Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Fırat Kalkanı Harekatı başlatıldı. Harekat ile TSK tarafından desteklenen ÖSO güçleri aynı gün kontrolü ele geçirdiği Cerablusta, mayın ve patlayıcı temizliği yaparak ilçenin güvenli hale gelmesini sağladı. Güvenliğin sağlanmasının ardından binlerce Suriyeli, Gaziantepin Karkamış ilçesindeki sınır kapısından geçiş yaparak Cerablustaki evlerine geri döndü.

HAYAT NORMALE DÖNMEYE BAŞLADI

Merkez nüfusu 45 bin, köyleri ile birlikte 150 bine ulaşan Cerablusta günlük yaşam da normale dönmeye başladı. Cerablusta savaş ve DEAŞ terör örgütü tarafından harabeye dönüştürülen resmi kurumlar ile okullar, Türkiye tarafından yapılan yardımlar ile yeniden onarıldı. İlçede 100 okul hizmete alındı ve burada 30 bin öğrenciye eğitim verilmeye başlandı. Cerablusta ayrıca yapılan sahra hastanesinde de 30 uzman doktor görevlendirilerek günlük bin hastaya sağlık hizmeti verildi.

Haberin Devamı

İlçe sakinlerinden kurulan Cerablus Mahalli Meclisi ise belediye görevi görerek Türkiyeden gelen iş makinesi ve malzeme desteği ile ilçedeki yolları onarıp, altyapıyı güçlendirmeye başladı. Bunun yanı sıra Türkiyedeki polis ve asker tarafından eğitilen Cerablus yerel polisi de ilçe merkezinde güvenliği sağlamak üzere görevlendirildi.

Son günlerde sokakların savaş öncesi gibi canlandığı Cerablusta birçok kişi ise çatışmalarda hasar gören veya yıkılan evlerinin onarımı veya yeniden yapımı için çalışma yapıyor. Şantiyeyi andıran Cerablus sokaklarındaki Suriyelier, Türkiyeye müteşekkir olduklarını ifade ediyor.

12 BİN TIR YARDIM ULAŞTIRILDI

Cerablus'ta yaşamın normale dönmesi için Türkiye'nin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu söyleyen Gaziantep Vali Yardımcısı Yaşar Aksanyar, bölgede 150 bin kişiye sağlıklı kamu hizmetlerinin ve insani yardımları alması için çabaladıklarını belirterek, Suriye iç savaşı sonrası mazlum ve mağdur bölge insanının yaraları sarılmaya, hayatın normalleştirilmesine, insani yardım faaliyetlerine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Cerablus haricinde toplam 2 bin kilometrekarelik alanda 1.5 milyon nüfusa yönelik insani yardım faaliyetleri kapsamında huzur, güven ve barış ortamının sağlanması, gün geçtikçe iyileşen yaşam koşulları ve hayatın normalleştirilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Fırat Kalkanı Operasyonu'ndan bugüne kadar, Afad ve Kızılay koordinesinde 25 bin göçmene geçici barınma alanları hazırlanmış ve ihtiyaç sahiplerine 12 bin TIR insani yardım malzemesi ulaştırılmıştır" dedi.

Haberin Devamı