Gazete Vatan Logo

Firari General hastanede yakalandı

Doktor beklerken polis geldi ‘Allah kahretsin’ dedi!

Gözaltına alınacağını öğrenince Moskova’ya kaçan eski Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, prostat ameliyatı olmak üzere gittiği özel bir hastanede düzenlenen operasyonla yakalandı. Sakal bıraktığı ve saçlarını uzattığı görülen Ersöz’ün yanında bulunan yeğeni ile bir astsubay da gözaltına alındı.

Ergenekon soruşturması kapsamında 1 Temmuz’da düzenlenen operasyonlar sırasında hakkında yakalama kararı bulunmasına rağmen yurt dışında bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınamayan eski Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün Moskova’da bulunduğu belirlenmişti. Hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılan Ersöz’ün yurt dışında olduğu sanılırken, kasım ayı ortalarında deniz yoluyla sahte kimlik kullanarak Türkiye’ye giriş yaptığı anlaşıldı. Ersöz’ün tüm yakınlarını dinlemeye alan polis, geçtiğimiz hafta sonu izine rastladı. İşte kaçak generalin adım adım yakalanma öyküsü...

Telefonu izlemeye alındı

Polis, Ersöz’ün telefon sinyallerden Ankara Ümitköy çevresinde bulunduğunu belirledi. Ümitköy’de özel kliniğe muayene olduğu tespit edildi. Ersöz, izlendiğinden habersiz Balgat 100. Yıl semtindeki bir özel hastaneye giderek, prostat ameliyatı olmak için anlaştı. Dün sabah saatlerinde de kiralık bir araçla, yeğeni Baran Kayral ve Kırşehir İl Jandarma Komutanlığı’nda astsubay olarak görev yapan Selim Gül ile hastaneye geldi, yatış işlemlerini yapmaya başladı.

Polisler hasta kılığında

Ersöz’ü izlemeye alan sivil polisler de hasta gibi kayıt yaptırdı. “Mehmet Orhan Gülcü” adına düzenlenen sahte kimlikle kaydını yaptıran Ersöz, özel bir odaya yerleştirildi. Son üç gündür Ersöz’ü fiziki takibe alan polis, özel yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı Cemil Tuğtekin’in talimatı üzerine dün sabah 08.00 sıralarında gözaltı işlemini başlattı. Terörle Mücadele Şubesi ekipleri Ersöz’ü hastane odasında gözaltına aldı. Doktor beklerken polisi karşısında gören Ersöz, “Allah kahretsin” dedi.

Subayın üstünde tabanca

Odada bulunan yeğeni Kayral ile Astsubay Gül’ü koridora çıkaran polis, Gül’ün üzerinde bir tabanca buldu. Gül’ün astsubay olması nedeniyle gözaltı işlemi için Ankara Merkez Komutanlığı’na bilgi verildi. Hastaneye gelen bir üsteğmen komutasındaki askerler, astsubay Gül’ü gözaltına alarak, Merkez Komutanlığı’na götürdü.

Üzerinden şifreli not çıktı

Levent Ersöz’ün üzerinden şifrelerin yer aldığı bir not çıktı. Notta bulunan şifrelerin, Ersöz’ün cep telefonuyla bağlantılı olduğu anlaşıldı. Buna göre telefonun çalma sayısının karşılıkları şifreli olarak notta yer aldı. (Telefon bir kez çalarsa anlamı, iki kez çalarsa anlamı gibi...) Ersöz’ün cep telefonunun çalma sayısına göre şifreli ifadeler yazdığı anlaşıldı.

’Sağlık sorunum yok’ dedi

Emniyette kimlik tespiti yapılan Ersöz, daha sonra Ankara Adliyesi’nde sağlık kontrolünden geçirildi. Burada sağlık sorunu olup olmadığı sorulan Ersöz’ün, prostat ameliyatı olmaya hazırlanmasına rağmen “Hiçbir sağlık şikayetinin bulunmadığını” söylediği öğrenildi. Ersöz ile birlikte gözaltına alınan Kayral da daha sonra yeniden Emniyet’e götürüldü. Emniyete yanında bir avukatla giden Ersöz’ün eşi Muzaffer Ersöz ise, “Şu anda konuşacak durumda değilim” diyerek soruları yanıtsız bıraktı.

Evde böcek bulmuştu

Muzaffer Ersöz, bir süre önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, evinde “böcek” tabir edilen dinleme cihazı bulunduğunu bildirmişti. Cihazı koyanların bulunmasını ve cezalandırılmasını isteyen Muzaffer Ersöz’ün talebi üzerine soruşturma başlatılmıştı.

Rus kadının evinde saklanmış

Ersöz’ün Ankara’dayken Rus uyruklu bir kadının evinde kaldığı belirlendi. Bu evde de arama yapılırken, 6 yaşındaki çocuğuyla birlikte yaşadığı belirtilen U.S. adlı kadının Ersöz’ün yakalanmasının ardından çocuğuyla birlikte ortadan kaybolduğu bildirildi. Bazı televizyonlarda Rus kadının bir dönem Ersöz’ün tercümanlığını yaptığı, bu sırada birbirlerine aşık oldukları da iddia edildi.

Sakal-bıyık kurtarmadı

Yaklaşık 7 aydır firari olan Levent Ersöz, tanınmamak için sakal ve bıyık bırakmasına rağmen yakalandı. Ersöz ve yeğeni Baran Kayral, Ankara Adalet Sarayı’ndaki Adli Tabiplikte sağlık kontrolünden geçirildikten sonra yeniden emniyete getirildi. Buradaki işlemlerinin tamamlanmasının ardından THY’ye ait tarifeli uçakla 17.20’de İstanbul’a götürüldü. Ersöz’ün İstanbul’a götürülüşü sırasında polis yoğun güvenlik önlemi aldı.

SAHTE KİMLİĞİN SAHİBİ: Ben nüfus cüzdanımı hiç kaybetmedim

Emniyet yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Ersöz’ün üzerinden çıkan kimlikteki “Mehmet Orhan Gülcü” adına 17 Ocak 2007 ‘de fuhuşa yer temin etmek suçundan işlem yapıldığı ileri sürüldü. Gülcü’nün yargılanmasının ise devam ettiği belirtildi. Burdur Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne çağrılan emekli Mehmet Orhan Gülcü, ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Emniyet binasından ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gülcü, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ü tanımadığını söyledi: “İstanbul Beşiktaş Nüfus Müdürlüğünden benim ismime kimlik çıkarılmış. Kimliğim elimde. Kaybetmedim. İfademde, üzerinde adıma kimlik bulunduğu belirtilen kişiyi tanımadığımı söyledim.”

Haberin Devamı